Vreme de iarnă în septembrie: Minus şase grade la Miercurea Ciuc şi zăpada pe Transalpina

Temperaturile au scăzut sub zero grade în mai multe regiuni din ţară. La Miercurea Ciuc s-au înregistrat joi dimineaţă minus 6 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură din ţară, măsurată în zonele locuite. În plus, pe drumurile turistice montane din judeţul Vâlcea s-a aşternut un strat de zăpadă.

25 sept. 2014, 06:09
Vreme de iarnă în septembrie: Minus şase grade la Miercurea Ciuc şi zăpada pe Transalpina

Valoarea de minus 6 grade Celsius s-a consemnat la Staţia Meteo Miercurea Ciuc în cursul dimineţii, după ce toată noaptea a fost frig şi a căzut brumă, potrivit Agerpres. Este pentru a doua oară în luna septembrie când temperaturile coboară, la Miercurea Ciuc, sub zero grade, după ce în urmă cu o săptămână s-au măsurat minus 3 grade Celsius.

Din cauza temperaturilor scăzute, în mai multe grădiniţe din Miercurea Ciuc a început deja furnizarea încălzirii, iar în cursul zilei de joi, Societatea de Gospodărire Comunală va furniza agent termic şi la mai multe şcoli şi la spitalele din municipiu.

Şi în celelalte localităţi ale judeţului Harghita a fost o noaptea friguroasă. La Joseni s-au înregistrat minus 4 grade Celsius, la Topliţa au fost minus 2,4 grade, în vreme ce la Bucin s-au măsurat zero grade Celsius.

Supranumit şi „Mica Siberie” sau „Polul Frigului„, judeţul Harghita se confruntă în fiecare an cu temperaturi foarte scăzute, primele valori negative fiind înregistrate încă din luna septembrie.

Minima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat în anul 1977, când termometrele au arătat, la Miercurea Ciuc, minus 10 grade Celsius, în vreme ce maxima a fost consemnată în 1952, când au fost 33,8 grade Celsius.

Strat de zăpadă pe Transalpina şi în zonele alpine ale judeţului Vâlcea

Drumurile turistice montane din judeţul Vâlcea sunt acoperite de un strat de zăpadă, potrivit şefului Serviciului Salvamont, Mircea Lera, care recomandă turiştilor să evite drumeţiile pe Transalpina dacă nu au mşinile echipate pentru sezonul rece.

În judeţul Vâlcea, la peste 1.700 de metri altitudine avem zăpădă depusă în urma precipitaţiilor din ultimele zile care în zonă montană au fost sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Temperaturile au scăzut sub zero grade în aceste platouri, de aceea, amatorilor de drumeţii pe Transalpina li se recomandă fie să evite acest traseu, fie să aibă maşinile echipate pentru sezonul rece. Astfel un strat de zăpadă este depus în zona Munţilor Lotrului, Căpăţânii şi Parâng. Zăpadă este şi pe culmile Munţilor Făgăraş în partea vestică mai sus de Câineni şi Boişoara„, a precizat joi Mircea Lera.

Cu toate acestea, prognozele meteo arată o uşoară îmbunătăţire a vremii pentru săptămâna viitoare, astfel încât stratul de zăpadă depus ar putea să se topească, iar drumurile să mai fie accesibile până la jumătatea lunii octombrie.

Citeşte PROGNOZA METEO PE TREI ZILE