Vremea de PAŞTE la munte. Zăpadă de peste 30 de centimetri în Retezat şi Parâng

Vremea de PAŞTE la munte. În masivele Retezat și Parâng stratul de zăpadă măsura vineri între 20 și 40 de centimetri.

10 apr. 2015, 11:29

Vremea de PAŞTE la munte. „Pericolul de avalanșe a fost mai mare săptămâna trecută, când a nins puternic. Avalanșele s-au produs, în general, în zonele cu probleme, unde zăpada a plecat deja la vale. Totuși, în situația în care turiștii se deplasează în zonele de creastă, trebuie să fie foarte atenți la pantele foarte abrupte, unde pot să mai apară avalanșe, iar omul chiar poate favoriza acest lucru”, a declarat vineri şeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI Cum va fi vremea de PAŞTE. PROGNOZA METEO pe trei zile

Potrivit acestuia, numărul turiștilor care sunt anunțați la munte în perioada Paștelui este relativ mic.

În stațiunea Râușor, stratul de zăpadă pe pârtie este de 20-30 centimetri, iar în Straja și Parâng acesta măsoară între 30 și 40 de centimetri. Pe pârtii se poate schia, însă în condițiile unui număr redus de schiori nu există siguranța că vor fi pornite și instalațiile de transport pe cablu.

Salvamontiștii asigură în aceste zile serviciul de permanență în bazele și refugiile de la Râușor, Straja, Parâng și cabana Pietrele, din Retezat. Turiștii sunt sfătuiți să întrebe salvamontiștii despre starea traseelor și condițiile meteo, dar și să se îmbrace de iarnă înainte de a pleca în drumeții pe munte.