VREMEA DE PAŞTE: Plouă în toată ţară

PROGNOZA METEO: Meteorologii anunţă o vreme schimbătoare în Săptămâna Mare, în marea majoritate a zonelor fiind aşteptate şi ploi.

14 apr. 2014, 09:04
VREMEA DE PAŞTE: Plouă în toată ţară

ALERTĂ METEO: Ploi abundente, lapoviţă şi ninsoare în următoarele zile

BANAT

În intervalul 15-17 aprilie, vremea se va răci accentuat, valorile termice diurne scăzând cu 6….7 grade faţă de cele înregistrate anterior, urmând ca din 18 aprilie temperaturile maxime să crească uşor şi treptat, spre o medie de 20 de grade. Acelaşi parcurs îl vor avea şi minimele termice nocturne, care, după o scădere bruscă la începutul intervalului, până la o medie de 2…3 grade, vor reveni treptat la valori normale pentru a treia decadă a lunii aprilie, adică în jurul a 8 grade.

Sunt posibile ploi slabe de scurtă durată în fiecare zi a intervalului, însă în perioada 16-19 aprilie, izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

CRIŞANA

Media temperaturilor maxime va scădea accentuat la începutul intervalului, de la 16…17 grade în 14 aprilie, până la 11…12 grade între 15 şi 17 aprilie, apoi vremea va intra într-un proces de încălzire treptată. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne se vor încadra, în medie, între 18 şi 21 de grade. Evoluţia mediei minimelor nocturne este asemănătoare: de la 5 grade la începutul intervalului, urmează o scădere cu aproximativ 4 grade, apoi o creştere uşoară până la valori normale, adică 6…8 grade.

Va ploua între 14 și 22 aprilie, posibil mai însemnat cantitativ la începutul intervalului. În celelalte zile probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai redusă.

TRANSILVANIA

Vremea se va răci accentuat în primele zile, când mediile valorilor termice diurne se vor încadra între 8 și 11 grade, apoi va reveni la nomalul termic al perioadei. Pe parcursul celor două săptămâni, media temperaturilor minime se va menţine uşor pozitivă, între 1 şi 4 grade, iar diferenţele de la o noapte la alta sunt nesemnificative.

Va ploua pe arii relativ extinse în cea mai mare parte a intervalului, iar în 16 aprilie ploile vor fi moderate cantitativ şi în depresiuni sunt posibile precipitaţii mixte. Cantităţi mai mari de apă sunt aşteptate şi în zilele de 18 şi 22 aprilie.

MARAMUREŞ

În prima săptămână vor exista variaţii de temperatură, îndeosebi în primele zile, când mediile temperaturilor maxime scad de la 15 grade la 11 grade, apoi cresc din nou spre 16 grade. În a doua săptămână vremea se menţine uşor mai caldă decât ar fi normal în a treia decadă a lunii aprilie.

Asemănător, media temperaturilor minime va scădea de la 4 grade pe 15 aprilie pănâ la 1 grad în 16 aprilie, apoi tendinţa va fi de creştere, spre temperaturi medii nocturne în jurul valorii de 6 grade.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie, pe arii extinse vor fi ploi mai însemnate cantitativ, apoi probabilitatea de apariţie a ploilor se menţine ridicată, însă acestea vor fi slabe şi se vor semnala pe spaţii mai restrânse.

MOLDOVA

La începutul intervalului, mediile temperaturilor diurne vor marca o scădere treptată, spre valori de 11…12 grade, iar din 17 aprilie vor începe să crească uşor. Cu toate acestea, vremea rămâne mai rece decât în mod obişnuit în prima săptămână, apoi valorile termice se vor apropia de normele climatologice. Minimele nocturne vor oscila foarte puţin până pe 20 aprilie şi se vor situa în jurul unei medii de 4 grade, apoi vor creşte până la medii de 7…8 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor se menţine ridicată în fiecare zi. În intervalul 15-19 aprilie, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

DOBROGEA

În primele două zile temperaturile maxime diurne se menţin mai ridicate decât mediile climatologice, apoi scad uşor, spre valori normale, adică în jurul a 13 grade. Din 19 aprilie vremea se va încălzi treptat, media maximelor termice ajungând la valorea de 18 grade la sfârşitul intervalului. Minimele nocturne vor oscila în jurul a 7 grade în prima săptămână, apoi vor creşte până la medii de 9…10 grade.

În tot intervalul de prognoză probabilitatea de apariţie a ploilor se menţine ridicată, cu precădere între 15 şi 19 aprilie când, local, se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate.

MUNTENIA

În prima săptămână, regimul termic diurn va suferi variaţii semnificative: mediile temperaturilor maxime scad de la 18 grade în 14 aprilie, la 9…10 grade în data de 16 aprilie, apoi cresc din nou până la 18 grade în 20 aprilie. Media temperaturilor minime se va menţine între 4 şi 6 grade, iar diferenţele de la o noapte la alta sunt foarte mici. În a doua săptămână valorile termice, atât cele diurne cât şi cele nocturne vor fi apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, ceea ce înseamnă maxime de 19…20 de grade şi minime de 7…8 grade.

Între 15 şi 23 aprilie va ploua pe arii relativ extinse, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate până pe 19 aprilie. În celelalte zile probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai redusă.

OLTENIA

Vremea va fi normală din punct de vedere termic la începutul şi sfârşitul primei săptămâni, în timp ce în intervalul 15-18 aprilie maximele diurne vor fi cu 6…8 grade mai scăzute decât mediile climatologice specifice celei de-a doua decade a lunii aprilie. Valorile termice vor continua să crească uşor în a doua săptămână, ajungând până la valori medii de 20 de grade. Media temperaturilor minime se va menţine mai scăzută în prima jumătate a intervalului, între 3 şi 6 grade, apoi minimele vor marca o creştere treptată, până la valori de 8…9 grade.

Va ploua aproape zilnic, iar până în 19 aprilie sunt posibile cantităţi moderate.

LA MUNTE

Media maximelor termice diurne se va încadra între 1 şi 8 grade în prima săptămână, cu cele mai reci zile pe 15, 16 şi 17 aprilie, şi va oscila în jurul valorii de 11 grade în cea de-a doua săptămână. În timpul nopţilor, temperaturile minime se vor menţine negative în prima jumătate a intervalului, apoi vor creşte până la valori medii de 3…4 grade.

Zilnic vor fi posibile precipitaţii pe arii relativ extinse, în general slabe, cu menţiunea că între 15 şi 19 aprilie vor predomina ninsorile, iar cantităţile vor fi mai însemnate.