VREMEA FACE RAVAGII. Zeci de gospodării şi drumuri sunt SUB APE

După ninsorile care au blocat mai multe drumuri, acum în sudul ţării avem parte de inundaţii. 80 de familii din Dâmboviţa s-au trezit cu apa în curţi după ce două pâraie s-au umflat şi s-a revărsat. De asemenea, trei localităţi din judeţul Giurgiu sunt afectate de inundaţii după revărsarea râurilor Neajlov şi Dâmbovnic. Şi în Teleorman, precipitaţiile însemnate cantitativ şi scurgerile de pe versanţi au afectat drumuri şi anexe gospodăreşti din mai multe localităţi.

07 dec. 2014, 11:08
VREMEA FACE RAVAGII. Zeci de gospodării şi drumuri sunt SUB APE

Pâraiele Holboca şi Jirnov au ieşit din matcă şi au inundat 80 de gospodării în Răscăeţi, judeţul Dâmboviţa, iar 15 fântâni au fost afectate, informează Prefectura Dâmboviţa.

”Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Răscăeţi ne înştiinţează că, în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, pârâurile Holboca şi Jirnov au acumulat o cantitate mare de apă şi au ieşit din matcă, inundând 80 de gospodării din satele Răscăeţi şi Vultureanca şi afectând 15 fântâni”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

Prefectul Ioan Marinescu, împreună cu şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Basarab I” Dâmboviţa, Mirel Pietreanu, s-a deplasat la Răscăeţi pentru a evalua situaţia. 

De asemenea, peste o sută de hectare de păşune, zeci de hectare de teren, dar şi drumuri şi gospodării din trei localităţi ale judeţului Giurgiu au fost inundate. 

PROGNOZA METEO pe trei zile. Vremea rămâne MOHORÂTĂ şi vor fi precipitaţii mixte

Un număr de 186 de hectare de păşuni, 90 de hectare de teren agricol, 30 de hectare de păduri au fost inundate în judeţul Giurgiu, în urma ploilor abundente.

Potrivit Serviciului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, terenurile inundate se află în localităţile Vânătorii Mici, Bulbucata, Iepureşti, Bucşani. Tot în aceste localităţi au mai fost afectate de inundaţii trei livezi, trei grădini şi două curţi, una aparţinând şcolii din Vânătorii Mici.

Specialiştii în gospodărirea apelor spun că inundaţiile s-au produs în urma deversării râurilor Neajlov, Dâmbovnic, din precipitaţii şi din curgerea apelor de pe versanţi. În localitatea Mârşa, au fost înregistrate precipitaţii de 72 de litri pe metru pătrat.

Toate drumurile din judeţ sunt circulabile. Două podeţe din tuburi de beton sunt acoperite de ape şi DC 153 Iepureşti – Chirculeşti şi drumul comunal Bulbucata – Teişor sunt inundate pe porţiuni de aproximativ o sută de metri lungime, lama de apă fiind de circa 15 centimetri.

În aceste condiţii, Prefectura Giurgiu a instituit serviciul de permanenţă la toate primăriile din judeţ, pe raza judeţului fiind în vigoare şi o avertizare hidrologică de cod portocaliu pe râul Neajlov.

Precipitaţiile însemnate cantitativ şi scurgerile de pe versanţi au afectat drumuri şi anexe gospodăreşti din mai multe localităţi ale Teleormanului, potrivit subprefectului judeţului, Alexandru Ceciu.

Duminică seară autorităţile judeţene şi conducerea Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘A.D. Ghica’ s-au deplasat în teren pentru rezolvarea problemelor apărute.

„Am fost acolo împreună cu şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Apa este de aproximativ 15 centimetri şi se retrage. Suntem sub cod portocaliu pe râul Teleormanul de la Orbeasca de Sus în aval, din această seară până mâine la ora 10,00, dar este vorba de o zonă îndiguită. În comuna Siliştea Gumeşti, pe pârâul Câinelui, au fost inundate şase anexe gospodăreşti, doi kilometri de drum comunal, teren arabil, păşuni, 60 de fântâni. În comuna Vedea a fost afectată o podişcă, iar constructorul se ocupă deja de această problemă. Pe DJ 504 în zona Orbeasca se circulă îngreunat. În Dobroteşti sunt afectate şapte anexe gospodăreşti şi şase podeţe. În comuna Dideşti este vorba de cinci anexe gospodăreşti. Sunt înfiinţate centre operative. La Tătărăştii de Jos s-a depăşit cota de atenţie cu 18 centimetri. În zonele afectate intervin subofiţeri cu autospeciale şi motopompe”, a declarat, duminică, Alexandru Ceciu.

ISU Teleorman are pregătiţi 20 de subofiţeri să intervină în cazul în care situaţia se agravează. În prezent apele sunt în scădere.

Risc de inundaţii există în mai multe zone din ţară. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit cod portocaliu şi galben de inundaţii pentru mai multe râuri din sudul ţării, unde se pot produce creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării şi a precipitaţiilor prognozate, cu depăşirea Cotelor de atenţie.

COD PORTOCALIU ŞI GALBEN DE INUNDAŢII pe mai multe râuri din sudul ţării. VEZI HARTA