Pagube provocate de polei în aproape jumătate din ţară: maşini distruse, stâlpi de curent căzuţi, oameni răniţi

Un număr de 16 judeţe au înregistrat efecte ale vremii severe, fiind afectate două autostrăzi şi 6 drumuri naţionale, dar şi traficul feroviar, iar sâmbătă dimineaţa nu aveau electricitate 55 de localităţi din zece judeţe, adică aproximativ 36.000 de consumatori finali, potrivit unui bilanţ transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au intervenit în ultimele ore pentru degajarea a peste opt sute de copaci şi 13 stâlpi de electricitate, fiind afectate 55 de autoturisme. De asemenea, s-au deblocat 31 de autoturisme în care se aflau 42 de persoane, fiind în desfăşurare acţiuni în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Vâlcea şi Prahova, dar şi în Capitală. Pompieri, jandarmi şi poliţişti rămân în continuare mobilizaţi, fiind emisă o nouă avertizare cod galben de către meteorologi. Două persoane au fost rănite în București.

26 ian. 2019, 06:45

UPDATE: Un bărbat a fost găsit inconştient, sâmbătă, pe strada Ceahlău din Bucureşti, posibil lovit de crengile unui copac. Bărbatul va fi transportat la Spitalul Elias.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au anunţat, sâmbătă, că un bărbat de 32 de ani a fost găsit în stare de inconştienţă, pe strada Ceahlău, posibil lovit de crengile unui copac.

„A fost preluat de un echipaj SMURD şi va fi transportat la Spital Elias”, au transmis reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

Un incident similar a avut loc  pe o stradă din Sectorul 3 al Capitalei. Un copac s-a prăbuşit peste o femeie de 44 de ani. Persoana rănită a fost transportată la spital cu un traumatism cranian cu plagă, precum şi cu un traumatism toracic.

UPDATE: MAI a anunţat, sâmbătă, că în cursul zilei s-au semnalat efecte ale fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul a 16 judeţe, dar şi în municipiul Bucureşti.

„Efectivele MAI şi autorităţile locale au intervenit pentru deblocarea a 31 autovehicule cu 42 de persoane, degajarea a 810 copaci, 13 stâlpi de electricitate şi a 3 cabluri electrice, fiind afectate 55 autoturisme, precum şi în alte situaţii de risc”, a transmis MAI.

De exemplu, în judeţul Arad (localitatea Semlac), pe DJ 709D, s-a intervenit cu trei utilaje de la autorităţile locale pentru deblocarea a 30 autoturisme cu aproximativ 40 persoane care nu au mai putut înainta din cauza zăpezii.

În Buzău s-a intervenit cu o ambulanţă SMURD şi un utilaj de la autorităţile locale pentru acordarea asistenţei medicale unui pacient de 64 ani care acuza dureri toracice.

În Ilfov (Voluntari, Pantelimon, Cernica, Buftea, Snagov, Otopeni , Măgurele) s-a intervenit pentru degajarea a 38 copaci şi 2 stâlpi de electricitate.

În judeţul Mehedinţi, circulaţia feroviară pe magistrala 900 a fost temporar întreruptă între staţiile Valea Albă şi Drobeta Turnu Severin din cauza unor copaci căzuţi pe firele de contact. Trenurile au avut întârzieri, transbordarea călătorilor fiind făcută cu ajutorul unei locomotive Diesel între localităţile Drobeta – Turnu Severin şi Balota.

În municipiul Bucureşti s-a intervenit pentru degajarea a 740 copaci, 10 stâlpi şi 3 cabluri electrice căzuţi pe carosabil, fiind afectate 55 autoturisme.
Sursa citată a precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, se intervine în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Vâlcea şi Prahova, dar şi în Capitală.

Potrivit MAI, traficul rutier este restricţionat pe DN 67 pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7.5 tone, închis pe 14 drumuri judeţene (judeţul Ialomiţa) şi DC 134 şi se desfăşoară în condiţii de iarnă pe majoritatea arterelor rutiere din judeţele aflate sub atenţionare Cod Galben.

Pe drumurile naţionale şi autostrăzi, CNAIR a acţionat cu 861 utilaje, fiind utilizate 2886 tone de material antiderapant şi 44 tone de clorură de calciu.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, conform situaţiei distribuitorilor de electricitate, la ora 14.00 erau nealimentate cu energie electrică 180 localităţi din 17 judeţe, fiind afectaţi 157.405 consumatori finali.

„Se acţionează în teren cu 196 echipe de intervenţie. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a pus la dispoziţia autorităţilor din judeţul Ialomiţa 16 generatoare de energie electrică de mare capacitate pentru alimentarea cu energie electrică a consumatorilor afectaţi”, a mai transmis MAI.

În ceea ce priveşte traficul fluvial şi naval, sunt închise Porturile Midia, Constanţa Fluvial şi Bara Sulina, iar circulaţia bacurilor pe Fluviul Dunărea se desfăşoară în condiţii de iarnă.

 

UPDATE: Incident grav pe o stradă din Sectorul 3 al Capitalei, după ce un copac s-a prăbuşit peste o femeie de 44 de ani. Persoana rănită a fost transportată la spital cu un traumatism cranian cu plagă, precum şi cu un traumatism toracic.

Femeia, în vârstă de 44 de ani, a fost lovită de un copac în cădere şi are un traumatism cranian parietal cu plagă, precum şi un traumatism toracic.

Este conştientă hemodinamic şi respirator şi a fost transportată deja la spital.

Incidentul s-a petrecut pe strada Jean Steriadi din sectorul 3 al Capitalei, iar copacul a căzut când femeia a intrat într-un bloc.

UPDATE: Intervenţii în 16 judeţe şi în Capitală, ca urmare a vremii nefavorabile

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţişti şi jandarmi – au acţionat, în ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor vremii severe înregistrate în 16 judeţe şi în Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI este vorba despre judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui.

Angajaţii MAI au acţionat şi pentru prevenirea accidentelor, în special pe arterele de circulaţie unde s-a depus polei sau s-a circulat în condiţii de iarnă din cauza stratului consistent de zăpadă depus.

Până sâmbătă la prânz este valabilă o atenţionare de Cod galben pentru polei pe arii extinse în Muntenia, în Oltenia şi în jumătatea de sud a Moldovei, ploi însemnate cantitativ în nordul Olteniei şi al Munteniei, dar şi intensificări ale vântului şi ninsori însemnate cantitativ în zona muntoasă.

De asemenea, o altă informare meteorologică de precipitaţii moderate cantitativ, intensificări temporare ale vântului şi formarea poleiului care vizează majoritatea regiunilor ţării este în vigoare până duminică dimineaţă.

Au fost afectate două autostrăzi (A2, A3 – urbană), şase drumuri naţionale (DN 67C, DN 2B, DN 4, DN 3A, DN 56A şi DN 2C), 16 drumuri judeţene (DJ 201B, DJ 203A, DJ 211A, DJ 714, DJ 213, DJ 101B, DJ 101, DJ 201A, DJ 302, DJ 203B, DJ 313, DJ 203E, DJ 306A, DJ 306, DJ 201 şi DJ 102 H), un drum comunal (DC 134).

În prezent, autorităţile locale şi efectivele MAI acţionează în judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Prahova şi în Bucureşti pentru revenirea la normal a situaţiei.

Pe drumurile naţionale şi autostrăzi CNAIR a acţionat cu 454 utilaje, fiind utilizate 1390,2 tone de material antiderapant şi 30,4 tone de clorură de calciu.

Potrivit MAI, din punct de vedere al circulaţiei rutiere, la ora centralizării datelor, erau închise: A2 între Lehliu-Gară şi Drajna, cinci drumuri naţionale (DN 67C – între Novaci şi Rânca, judeţul Gorj, DN2L – în Soveja, judeţul Vrancea, DN7C – Transfăgărăşan, DN12B – în Slănic Moldova, judeţul Bacău, DN67C – Transalpina şi 16 drumuri judeţene – DJ 101B, DJ 101, DJ 201A, DJ 201B, DJ 302, DJ 203B, DJ203F, DJ 313, DJ 201B, DJ 203 E, DJ 306A, DJ 306, DJ 402, DJ 201, DJ 102H şi DJ 213.

Traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă fiind semnalate întârzieri punctuale cauzate de realizarea operaţiunilor pentru degivrare.

La trecerea frontierei nu sunt semnalate restricţii cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile.

Totodată, magistrala CF 900 între staţiile Valea Albă şi Drobeta Turnu Severin (Mehedinţi) este închisă temporar din cauza căderilor de copaci. Pe celelalte tronsoane de cale ferată din zonele aflate sub avertizare/atenţionare circulaţia se desfăşoară cu dificultate din cauza gheţii depuse pe liniile de alimentare cu energie electrică.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, conform situaţiei distribuitorilor de electricitate, la ora 7,00 erau nealimentate cu energie electrică 55 localităţi din 10 judeţe – Argeş, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea, fiind afectaţi circa 36.000 de consumatori finali. Se acţionează cu echipe de intervenţie pentru remedierea defecţiunilor.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au intervenit, în ultimele zece ore, la 115 solicitări în urma fenomenelor meteorologice. Cele mai multe dintre acestea au fost pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi, fiind avariate 49 de maşini.

În ultimele 10 ore, au fost gestionate 115 solicitări venite ca urmare a fenomenelor meteorologice, spun reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

Astfel, au fost 98 de solicitări în Bucureşti, din care 79 au fost din cauza unor copaci căzuţi, şi 17 solicitări în Ilfov, din care 11 pentru copaci căzuţi.

Din datele preliminare rezultă că au fost avariate 49 de autoturisme, din cauza căderii copacilor şi stâlpilor de electricitate, fără a exista persoane rănite.

SITUAŢIA DRUMURILOR: Două sectoare A2 şi A3, închise din cauza poleiului

Astfel, pompierii au intervenit pe strada Dimitrie Pompeiu după ce un tramvai a fost prins între doi copaci căzuţi, dar şi la gura de metrou Ştefan cel Mare, unde accesul era blocat tot de un copac căzut.
 
Municipiul Bucureşti şi judeţele Ialomiţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov şi Călăraşi s-au aflat sub cod portocaliu de polei, până sâmbătă, la ora 3.00. Meteorologii au anunţat „depuneri semnificative”.