Vremea se schimbă RADICAL: COD PORTOCALIU de NINSORI în nord. Ploi torenţiale în restul ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu şi un cod galben de intemperii, în vigoare de duminică, 11 octombrie, care afectează aproape toată România. La munte şi în zonele înalte din nordul ţării vor apărea şi ninsori. 

11 oct. 2015, 06:06

COD PORTOCALIU. În intervalul 11 octombrie, ora 13.00 – 12 octombrie, ora 10.00, în judeţul Suceava şi în zona de munte a judeţului Neamţ, stratul de zăpadă va depăşi 10…15 cm, vor fi intensificări ale vântului de peste 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

COD GALBEN. În intervalul 11 octombrie, ora 10.00 – 12 octombrie, ora 18.00, va ploua şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 25…30 l/mp, iar în nordul Olteniei şi al Munteniei, în sudul Moldovei şi Dobrogea izolat 50 l/mp. În Carpaţii Orientali va ninge şi se va depune strat de zăpadă, dar temporar vor fi şi precipitaţii mixte şi se va forma polei. Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se vor semnala şi în zonele montane înalte din restul ţării, dar şi în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, mai ales în regiunile sudice, iar în sudul Banatului, estul Munteniei şi Dobrogea, precum şi la munte, vor fi rafale de peste 70 km/h.

Procesul de răcire se va accentua, vremea devenind deosebit de rece în toate regiunile, dar cu precădere în cele extracarpatice.

Luni, vremea va fi în general închisă şi deosebit de rece pentru această perioadă a anului. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii relativ extinse în nordul, centrul şi estul ţării, iar în sud-est şi la munte cantităţile de apă vor mai depăşi izolat 25…30 l/mp. În zona Carpaţilor Orientali va continua să ningă, iar pe crestele montane din restul ţării, precum şi în nordul şi dealurile Moldovei şi estul Transilvaniei vor fi lapoviţe şi ninsori. Vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăşi temporar 60…70 km/h, în sud-est şi la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 1…2 grade în Moldova şi în estul Transilvaniei şi 15…16 grade pe litoral.

În Bucureşti, vremea va fi închisă şi deosebit de rece pentru această dată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 9 grade. Temporar va ploua, iar vântul va continua să prezinte intensificări, îndeosebi în cursul zilei.

Marţi, valorile termice vor marca o creştere în jumătatea de sud-vest a ţării, însă în est vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2…3 grade în nordul Moldovei şi 15…16 grade în sudul Banatului şi Olteniei. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în est şi nord. Ploi slabe cantitativ se vor semnala doar pe arii restrânse, iar în zona Carpaţilor Orientali vor mai fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări ziua în Dobrogea.

În Capitală, vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 11 grade. Cerul va mai avea înnorări, în special în prima parte a intervalului, însă condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat.

În a doua parte a săptămânii, valorile termice vor continua să crească uşor în majoritatea regiunilor, dar vremea va fi în continuare mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 şi 17 grade. Nu vom scapa de ploi, acestea urmând să se extindă în regiunile din jumătatea de vest a ţării, apoi şi în celelalte regiuni.

Citeşte şi ANUNŢ IMPORTANT. Bucureştenii vor avea căldură începând de luni