Vreţi să adoptaţi un câine? Ce trebuie să faceţi pentru a salva un căţel din adăpost sau de pe stradă

Cel mai bun lucru pe care îl pot face iubitorii de animale pentru câinii de pe străzi sau din adăposturi este să îi adopte. Procedura de adopţie este uşoară şi, mai ales, este gratuită. Iată câteva informaţii utile pentru cei care doresc să salveze un sufleţel necuvântător.

10 oct. 2013, 05:22
Vreţi să adoptaţi un câine? Ce trebuie să faceţi pentru a salva un căţel din adăpost sau de pe stradă

În Bucureşti, Primăria Capitalei, prin Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), are două adăposturi de câini: ASPA Pallady (Drumul Lunca Jariștei, Sector 3, București) şi ASPA Mihăileşti (Strada Complexului, Mihăilești, Giurgiu).

Programul de adopții din bazele ASPA este de luni până vineri, între orele 10:00 – 15:00 şi aveţi la dispoziţie un un număr de telefon la care puteţi suna gratuit, Telverde, pentru adopţii  0 800 800 877.

Pentru a adopta un căţel de la ASPA trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii: să aveţi peste 18 ani, să completaţi formularul de adopţie, în care să faceţi dovada domiciliului unde va fi îngrijit câinele şi să aduceţi o copie după buletin sau cartea de identitate. Puteţi adopta mai mulţi câini, fără nicio taxă.

Dacă reprezentaţi un ONG, trebuie să încheiaţi un protocol de colaborare cu ASPA.

Adopțiile se fac de către persoanele fizice sau ONG-uri numai în urma completării formularului de adopție conform anexei nr. 3A (pentru persoane fizice), respectiv anexei nr. 3B.

Persoanele fizice sau ONG-urile care abandonează câinii, nu mai au dreptul să adopte alți câini timp de 1 an de la data constatării ultimului abandon.   

Persoanele care adoptă un câine sunt obligate să asigure bunăstarea şi protecţia câinelui, să prezinte anual câinele la vaccinarea antirabică obligatorie, să asigure câinelui condiţii minime de bunăstare.

În cazul în care doriţi să renunţaţi la câini, îl veţi duce înapoi la ASPA, iar în cazul decesului animalului sau înstrăinare veţi anunţa conducerea adăpostului de unde s-a facut adopţia pentru a se opera în baza de date a efectivelor canine de pe raza Municipiului Bucureşti.

ASPA se obligă să sterilizeze şi să deparaziteze extern şi intern cainele, să îl identifice şi să centralizeze datele proprietarului, să vaccineze antirabic câinele şi să aducă la cunoştinţa proprietarului obligativitatea vaccinării anuale.

Pentru cei care doresc să adopte câini din alte oraşe ale ţării, găsiţi aici LISTA ADĂPOSTURILOR LOCALE.

Puteţi să adoptaţi câini şi pisici şi de la asociaţiile pentru protecţia animalelor (Cuţu-Cuţu, Robi, A doua şansă GIA etc.), precum şi de pe site-ul adoptiicaini.ro.

Vezi aici LISTA ASOCIAŢIILOR PENTRU PROTECŢIA ANIMALELOR din ţară.

Dacă o persoană din străinătate doreşte să adopte un căţel din România, animalul trebuie să aibă paşaport şi un însoţitor pe drum.

Dacă doriţi să salvaţi un câine direct de pe stradă, trebuie să îl sterilizaţi în mod obligatoriu şi să îl înregistraţi la ASPA – în cazul persoanelor din Bucureşti. Sterilizarea câinilor este gratuită, printr-un nou program al ASPA, la mai multe cabinete veterinare din Capitală. Găsiţi aici LISTA CABINETELOR VETERINARE CARE EFECTUEAZĂ STERILIZARE GRATUITĂ.

Deasemenea, dacă aţi adoptat sau aţi cumpărat un câine de la alte persoane sau canise, sunteţi obligaţi să îl înregistraţi şi să îl sterilizaţi, cu anumite excepţii. Exceptaţi de la înregistrare sunt câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne şi câinii cu vârstă mai mică de 4 luni. Excepţie de la sterilizare fac câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne; câinii utilitari, câinii de vânătoare, câinii cu drept de montă înregistrați de Asociația Chinologică Metropolitană București şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare, fapt confirmat prin semnătura și parafa medicului veterinar pe formularul de înregistrare. Persoanele care nu respectă aceste prevederi legale vor fi sancţionate cu amendă de la de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Persoanele care abandonează câinii, organizează şi participă la lupte între câini şi provoacă suferinţe câinilor vor fi sancţionate cu închisoarea între 2-5 ani.

Găsiţi aici PROCEDURA DE ÎNREGISTRARE A CÂINILOR

Găsiţi aici INFORMAŢII DESPRE STERILIZAREA CÂINILOR

Găsiţi aici INFORMAŢII DESPRE MICROCIPAREA CÂINILOR

Citeşte şi Căţeii maidanezi au ajuns animale de terapie: Povestea câinilor care aduc bucurie copiilor şi bătrânilor FOTO