Washingtonul va trimite rachete Patriot şi avioane multirol F-16 în Iordania

Statele Unite vor trimite rachete Patriot şi avioane de luptă F-16 în Iordania, ţară vecină cu Siria, pentru manevre militare, după care anumite echipamente ar putea să rămână pe loc, au anunţat luni responsabili americani, citaţi de AFP.

03 iun. 2013, 20:58
Washingtonul va trimite rachete Patriot şi avioane multirol F-16 în Iordania

Lansatoare de rachete patriot şi avioane multirol F-16 „au primit autorizaţia pentru a fi desfăşurate în Iordania în cadrul exerciţiului” denumit „Eager Lion”, a afirmat purtătorul de cuvânt al CentCom (comandamentului central) american, locotenent-colonelul T.G. Taylor într-un comunicat.

Pentru a întări capacitatea şi poziţia defensivă a Iordaniei, anumite echipamente ar putea să rămână pe loc după încheierea exerciţiului, la solicitarea guvernului iordanian„, a precizat el.

Decizia de a păstra material militar în Iordania ar putea alimenta din nou speculaţiile privind o eventuală intervenţie militară a Statelor Unite în Siria, ceea ce Casa Albă consideră a fi una din opţiunile posibile, scrie Agerpres.

Responsabilii americani nu au precizat câte aparate F-16 vor participa la manevre sau vor câte vor rămâne ulterior în regatul haşemit.

Statele Unite au sprijinit o operaţiune militară similară la începutul anului în Turcia, când NATO a amplasat lansatoare de rachete Patriot de-a lungul frontierei acestei ţări cu Siria.

Manevrele militare din Iordania au loc după mai multe avertismente adresate de Washington preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, în legătură cu livrările de arme către mişcarea şiită libaneză Hezbollah, susţinătoare a Damascului.

Israelul a desfăşurat o serie de raiduri aeriene în Siria pentru a încerca să împiedice transferul de armament.

Iordania, pe teritoriul căreia se află peste 500.000 de refugiaţi sirieni, se teme de o extindere a conflictului sirian.

În luna aprilie, secretarul american al apărării, Chick Hagel, a făcut cunoscut că aproximativ 150 de militari americani au fost trimişi în Iordania în ultimul an, ridicând la peste 200 de persoane prezenţa militară a Statelor Unite în regat.