WhatsApp a fost amendată în Italia cu 3 milioane euro. Ce le reproşează autorităţile

Aplicația de mesagerie WhatsApp a fost amendată vineri cu trei milioane de euro (3,3 milioane de dolari) în Italia pentru transparență insuficientă în privința împărțirii datelor cu firma mamă Facebook.

12 mai 2017, 15:49
WhatsApp a fost amendată în Italia cu 3 milioane euro. Ce le reproşează autorităţile

WhatsApp a fost preluată de Facebook în 2014. Doi ani mai târziu, a introdus noi politici de confidențialitate prin care Facebook a obținut acces la datele utilizatorilor WhatsApp.

Posibilitatea ca utilizatorii WhatsApp să refuze transferul datelor către Facebook „a fost indicată într-un mod inadecvat”, susține Autoritatea de reglementare din Italia, AGCM. De asemenea, instituția a criticat WhatsApp pentru că a introdus „clauze incorecte” în reglementările sale, cum ar fi dreptul companiei de a anula unele servicii sau de a începe să taxeze clienții fără a-i avertiza.

În decembrie, Comisia Europeană a acuzat rețeaua de socializare Facebook că i-a furnizat informații înșelătoare în timpul preluării serviciului de mesagerie WhatsApp, ceea ce deschide calea unei posibile amenzi de până la 1% din cifra sa de afaceri, aproximativ 280 de milioane de dolari.

Disputa vizează o modificare a politicii de confidențialitate a WhatsApp adoptată în luna august, conform căreia serviciul de mesagerie va partaja o parte din numerele de telefon ale utilizatorilor cu grupul mamă Facebook, ceea ce a declanșat o serie de investigații din partea mai multor agenții de protecție a datelor din UE. Comisia subliniază că, în notificarea cu privire la achiziția WhatsApp, Facebook a dat asigurări că nu va putea asocia în mod automat conturile utilizatorilor celor două companii.

În prezent, Comisia este de părere că Facebook i-a furnizat, în mod deliberat sau prin neglijență, informații inexacte sau înșelătoare„, susține Executivul comunitar.