WILLIAM BRÂNZĂ, locotenentul-colonel care vrea să devină preşedinte

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. WILLIAM BRÂNZĂ, 42 de ani, candidează la preşedinţia României din partea Partidului Ecologist Român. A fost membru PRM, ulterior, PDL şi a demisionat din rândul democrat-liberalilor cu câteva zile înainte de a-şi anunţa candidatura la prezidenţiale. 

29 sept. 2014, 11:07
WILLIAM BRÂNZĂ, locotenentul-colonel care vrea să devină preşedinte

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. William Brânză a absolvit în 1996 Academia de Poliție A. I. Cuza, Facultatea de Drept, fiind licențiat în Științe Juridice. În 2004, obţine titlul de doctor în Drept, iar din 2007 devine avocat în Baroul București. Şi-a început cariera politică în PRM, partid pe listele căruia a obţinut primul mandat de deputat în 2004. El a decis însă să se alăture dizidenţilor din acest partid adunaţi în jurul lui Corneliu Ciontu ce au format efemerul Partid Popular.

Ulterior, s-a alăturat PDL, între 2006 şi 2008 fiind vicepreședinte PD-L, sector 4 București. La alegerile parlamentare din 2008 a fost ales pentru încă un mandat ca deputat de Diaspora. De altfel, a condus o vreme şi organizaţia PDL Diaspora, perioadă în care a avut constant dispute cu colegul său de partid, senatorul de Diaspora Riceard Badea. De asemenea, a fost secretar executiv in Biroul Permanent National al PDL. William Brânză este recunoscut pentru implicarea sa în mobilizarea românilor din diaspora, în special Spania, în favoarea lui Traian Băsescu în timpul campaniei de la referendumul de demitere a şefului statului.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În 2012, William Brânză a candidat din nou ca membru PDL, însă, cu scandal, după ce Monica Macovei s-a opus candidaturii sale întrucât nu ar fi corespuns criteriilor de integritate. Conducerea centrală a decis să treacă peste obiecţiile lui Macovei, însă nici Brânză nu a obţinut al treilea mandat. A demisionat din PDL cu câteva zile înainte de a-şi anunţa candidatura la prezidenţiale.

După ce şi-a depus candidatura la prezidenţiale, s-a speculat că William Brânză ar fi candidatul-ofiţer acoperit despre care a vorbit Traian Băsescu. Brânză a dezminţit însă: „În România toți știu tot despre toți. Suntem tara lui se pare că… Asta arată cât am evoluat din punct de vedere democratic în ultimii 25 ani. Un nebun aruncă o piatră și apoi toți se aruncă în apă să o scoată. Nu, nu am fost și nu sunt ofițer acoperit. Conform legii românești dacă eram sau am fost trebuia în acest moment să fiu ridicat de mascați de pe stradă pentru că am încălcat legea. Sunt locotenent colonel de armată în rezervă, am făcut studii militare în Statele Unite și în prezent sunt avocat și candidat la prezidențiale.”

Între 1992- 2004, a fost director general al unei firme, în perioada 2001 – 2003 a fost asistent la Universitatea „Constantin Drăgan ” Brașov, iar între 2004 şi 2006, lector universitar la Universitatea „Petrol si Gaze „- Ploiești.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Conform declaraţiei de avere, William Brânză are un teren intravilan în Câmpina şi unul extravilan la Snagov, un apartament în Câmpina şi patru spaţii comerciale-de producţie în Ploieşti şi Bucureşti. Todată, deţine circa 30.000 de euro în conturi şi a obţinut anul trecut un salariu de 5.973 ca lector (Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir), iar ca avocat un onorariu de aproximativ 30.000 de euro. Din chirii a încasat 19.125 de euro pe lună (închieri către societăţi comerciale) şi 20.000 de euro pe an – uzufruct 2012-2017 în cazul unui imobil din Ploieşti.