Xi Jinping, întâlnire de urgenţă cu Kim Jong-un

Preşedintele chinez Xi Jinping urmează să efectueze joi o primă vizită de stat - în ultimii 14 ani - în Coreea de Nord, un nou semn al unei apropieri, în momentul în care cele două ţări înfruntă presiuni din partea SUA.

17 iun. 2019, 18:30
Xi Jinping, întâlnire de urgenţă cu Kim Jong-un

China, împotmolită într-un război comercial cu Statele Unite, aşteaptă summitul G20 în Japonia, la sfârşitul lunii, unde Xi Jinping ar putea să se întâlnească cu preşedintele american. La rândul său, Coreea de Nord este afectată în continuare de sancţiuni internaţionale, la un an după summitul istoric din Singapore între Donald Trump şi Kim Jong Un, care nu a permis rezolvarea problemei programului nuclear nord-coreean.

Teste nucleare nord-coreene – condamnate de China – au contribuit la o răcire atât de puternică a relaţiilor între Beijing şi Phenian, încât Xi Jinping şi Kim Jong Un, care ajuns la putere în 2012 şi, respectiv 2011, s-au întâlnit prima oară aba anul trecut.Cele două ţări au operat de atunci o apropiere spectaculoasă, iar dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a efectuat o patru vizite în China în 2018. Xi Jinping a promis să-şi viziteze vecinul, însă fără să anunţe o dată în acest sens, potrivit stiripesurse.ro.

Anunţarea unei vizite la Phenian, cu o săptămână înainte de summitul G20 de la Osaka, este plină de semnificaţii. ”Mesajul Chinei este că rămâne un actor esenţial” în negocierile nucleare nord-coreene, declară pentru AFP Yuan Jingdong, un expert în regiunea Asia-Pacific de la Univesitatea din Sydney. ”Nu putem ignora China, iar China poate juca un rol foarte important”, apreciază el. Xi Jinping ar putea astfel să se servească de această vizită ca de o ”monedă de schimb” în războiul comercial cu Statele Unite, apreciază acest expert.

Beijingul doreşte să organizeze o vizită oficială în Coreea de Nord înaintea oricărei întâlniri Xi-Trump, iar partea logistică s-a încheiat abia luna trecută, declară o sursă la curent cu pregătirile la Phenian, informează stiripesurse.ro.

Sute de militari şi de muncitori au revopsit în ultimele zile Turnul Prieteneiei de la Phenian, care comemorează milioanele de militari chinezi pe care Mao Zedong i-a trimis să salveze forţele bunicului lui Kim Jong Un, Kim Il Sung, fondatorul dinastiei staliniste nord-coreene, de la înfrângere în Războiul Coreei (1050-1953).

Xi Jinping nu se va afla pe un teren necunoscut în Coreea de Nord. El a efectuat o vizită la Phenian în 2008, pe când era vicepreşedinte. Însă fostul preşedinte Xi Jintao a efectuat o ultima vizită prezidenţială în Coreea de Nord în 2005. Potrivit mai multor surse diplomatice din capitala nord-coreeană, în urma celor patru vizite efectuate de către Kim Jong Un în China de anul trecut, la Phenian exista un sentiment tot mai puternic potrivit căruia Xi Jinping era necesar să efectueze şi el o vizită în Coreea de Nord.