Noi indicii arată că Yasser Arafat a fost OTRĂVIT. Vezi ce au descoperit experţii în efectele fostului lider

Liderul palestinian Yasser Arafat ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv 210, conform rezultatelor investigaţiei efectuate de o echipă de experţi elveţieni, relatează luni agenţia de presă RIA Novosti, citând canalul qatariot de televiziune Al-Jazeera.

14 oct. 2013, 08:30
Noi indicii arată că Yasser Arafat a fost OTRĂVIT. Vezi ce au descoperit experţii în efectele fostului lider

Experţii au detectat un nivel ridicat de substanţe radioactive în probele biologice prelevate lui Arafat, relevă datele publicate în ultimul număr al publicaţiei britanice The Lancet.

„Pot să confirm că am descoperit o prezenţă neaşteptat de mare de poloniu-210 în efectele lui Arafat (Yasser), care conţineau probe biologice”, citează Al- Jazeera o declaraţie făcută de Francois Bochud, directorul Institutului de Radiofizică de pe lângă Centrul medical din Lausanne.

Yasser Arafat, fondatorul şi primul preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), recompensat cu premiul Nobel pentru Pace în 1994 pentru rolul în negocierile cu Israelul, a murit la 11 noiembrie 2004 într-un spital militar de lângă Paris.

Ancheta oficială privind cauzele morţii sale a fost declanşată după ce în vara anului trecut canalul de televiziune Al-Jazeera, care emite din Qatar, a anunţat descoperirea urmelor de poloniu-210 în efectele personale ale lui Arafat şi în probele de fluide biologice prelevate liderului palestinian. La solicitarea jurnaliştilor, testele au fost realizate de experţi de la Institutul de Radiofizică de pe lângă Centrul medical din Lausanne, care în prezent acţionează în numele ANP.

Palestinienii au evocat în mod repetat posibila implicare a Israelului în moartea lui Yasser Arafat, însă statul evreu a negat de fiecare dată aceste acuzaţii.

În noiembrie anul trecut, Autoritatea palestiniană a decis exhumarea lui Arafat în vederea prelevării unor probe de ţesuturi de la cel decedat. Ulterior, aceste probe au fost trimis spre cercetare unor experţi străini, inclusiv din Rusia, care trebuiau să determine cauzele exacte ale morţii liderului palestinian şi în ce măsură versiunea că acesta ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv este realistă.

Arafat a fost înmormântat la o adâncime de patru metri într-un mausoleu din marmură şi sticlă ridicat la reşedinţa Muqataa, unde şi-a petrecut ultimii ani de viaţă şi unde astăzi activează succesorul său Mahmoud Abbas.

„Poloniul se produce în reactoare nucleare şi cunoaşteţi cine le deţine”, a declarat Abdullah Al-Basheer, şeful echipei de medici palestinieni, care participă la anchetă.