Zăcământ important de gaze, descoperit în Marea Neagră, pe platforma continentală a României

Companiile Lukoil, PanAtlantic și Romgaz au descoperit pe platforma continentală a României un zăcământ important de gaze. Rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, ar putea depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

RomaniaTV.net
14 oct. 2015, 09:46
Zăcământ important de gaze, descoperit în Marea Neagră, pe platforma continentală a României

Romgaz a anunţat, printr-un comunicat remis miercuri Bursei de Valori București, că lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, finalizate în octombrie 2015, au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.

„Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA — 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 kmp iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Succesul sondei LIRA — 1X a dus la o diminuare a riscurilor în ceea ce privește lucrările viitoare de investigații geologice pentru o serie de prospecte care reprezintă un potențial semnificativ în ceea ce privește conținutul de resurse, localizate atât în apropierea structurii LIRA, cât și în alte zone ale perimetrului”, se precizează în comunicatul citat.

Răzvan Nicolescu, fost ministru delegat al Energiei, a declarat că descoperirea din Marea Neagră este una importantă pentru România şi că rămâne de văzut ce costuri implică extragerea zăcământului de gaze naturale: „Mă bucur că au reuşit să estimeze cu atât de mare precizie nivelul acestei descoperiri. Nu e prima în apele de mare adâcime ale platoului românec al Mării Negre, nu e nici una gigant, dar este una importantă pentru România.. Se fac calcule economice, trebuie să vedm cât poate fi scos şi cu ce costuri. Au forat un număr destul de mare de zile, dar suntem abia la început. Trebuie să se vadă dacă mai descoperă şi alt zăcământ”.

În 2016 vor fi efectuate lucrări de reprocesare a datelor seismice și de foraj pe zăcământul LIRA cu o sondă de explorare/evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi.

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, în calitate de operator, de compania Lukoil Overseas Atash B.V. (care este deținută în proporție de 100% de Compania Publică pe Acțiuni Lukoil) în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României.

În prezent, cota de participare a Romgaz în Acordul de Concesiune este 10%, Lukoil deține 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.

Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1.200 metri. Suprafața perimetrului este de 1.006 kmp.

Sonda LIRA — 1X este situată la aproximativ 170 km (90 mile marine) de țărm, adâncimea apei fiind de circa 700 m. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ‘Development Driller II’, aparținând companiei TransOcean Ltd. La finalizarea lucrărilor de foraj, sonda a fost trecută în conservare, în vederea efectuării lucrărilor ulterioare de evaluare a zăcământului LIRA.

„Pentru Romgaz parteneriatul în explorarea platformelor din Marea Neagră reprezintă o direcție nouă de dezvoltare a afacerii precum și a portofoliului de zăcăminte. Suntem o companie cu experiență de peste 100 de ani în lucrări on-shore, dar suntem deschiși pentru noile provocări ale lucrărilor off-shore și ne bucurăm să avem parteneri cu experiență în domeniu”, a declarat Virgil Marius Metea, director general—SNGN Romgaz SA Mediaș.