Zborul MH17: NATO spune că are probe incriminatorii împotriva insurgenţilor

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, spune că are dovezi care probează responsabilitatea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei în prăbuşirea avionului de linie malaezian Boeing 777 la 17 iulie, cu 298 de persoane la bord, a relatat duminică publicaţia franceză Midi libre, citată de Ria Novosti, potrivit Agerpres.

04 aug. 2014, 08:29
Zborul MH17: NATO spune că are probe incriminatorii împotriva insurgenţilor

‘Aceasta este o tragedie umană. Dar, în plus, aceasta este o crimă de război. Avem o mulţime de informaţii care indică faptul că separatiştii, susţinuţi de ruşi, sunt cei vinovaţi. Acestea fiind spuse, sunt în favoarea unei anchete internaţionale independente şi complete pentru a stabili faptele’, a declarat Rasmussen.

Citeşte şi Ucraina: Explozii puternice lângă locul unde s-a prăbuşit avionul malaezian

La solicitarea agenţiei de presă Ria Novosti de a face unele precizări cu privire la aceste ‘probe’, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice s-a limitat să răspundă că ‘nu face comentarii despre date provenind de la serviciile secrete’.

Anterior, un alt reprezentant al Alianţei declarase pentru aceeaşi agenţie de presă că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord nu participă la ancheta asupra circumstanţelor producerii catastrofei în care a fost implicat zborul MH17.

În acest context, Rusia l-a acuzat pe secretarul general al NATO că exercită presiuni asupra anchetei în cazul prăbuşirii avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei.

‘Fără să mai aştepte încheierea investigaţiei cu privire la zborul MH17, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a decis să pună presiune pe anchetă’, menţionează duminică după-amiază, într-o postare pe pagina sa din Twitter misiunea permanentă a Rusiei pe lângă NATO.

Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a afirmat anterior că, dacă Rasmussen ar fi avut la dispoziţie dovezi credibile despre faptul că rebelii sunt cei responsabili de prăbuşirea avionului de linie malaezian în estul Ucrainei, le-ar fi prezentat opiniei publice.