Zeci de magazine care funcţionează în cadrul şcolilor din Alba, închise. Un singur chioşc alimentar a fost găsit în regulă

Doar un singur chioşc alimentar din cele 22 care funcţionează în cadrul şcolilor din judeţul Alba a fost găsit în regulă în urma unor controale făcute de Direcţia de Sănătate Publică, inspectorii instituţiei confiscând de la celelalte unităţi peste 180 de kilograme de produse alimentare şi 170 de litri de băuturi răcoritoare care se află pe lista celor nerecomandate a fi comercializate copiilor.

24 mai 2017, 16:05
Zeci de magazine care funcţionează în cadrul şcolilor din Alba, închise. Un singur chioşc alimentar a fost găsit în regulă

Directorul Direcţiie de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că instituţia a derulat, în perioada 3 – 23 mai, o serie de controale la chioşcurile şcolare care funcţionează în incinta instituţiilor de învăţământ verificând dacă acestea comercializează produse alimentare nerecomandate elevilor.

Sinea a spus că în total au fost verificate 22 de chioşcuri alimentare, din care 19 cu desfacere şi trei cu preparare, iar în urma controalelor s-a constatat că doar unul dintre acestea funcţionează respectând toate normele sanitare. Restul de 21 unităţi aveau deficienţe privind comercializarea produselor alimentare şi puneau în vânzare produse alimentare nerecomandate şcolarilor.

De la cele 21 de unităţi alimentare, inspectorii sanitari au retras de la comercializare o cantitate de 182,8 de kilograme de alimente şi 170,2 de litri de băuturi răcoritoare care figurează în lista alimentelor sau băuturilor nerecomandate şi interzise pentru a fi comercilizate copiilor.

În cazul a trei agenţi economici care preparau alimente, DSP Alba a suspendat activitatea de comercializare până la remedierea deficienţelor, iar pentru o unitate de comercializare alimente s-a reziliat contractual de închiriere.

Alexandru Sinea a mai spus că DSP Alba a dispus ca pe viitor conducerile şcolare să efectueze împreună cu cadrele medicale din cabinetele şcolare controale periodice, pentru verificarea respectării legislaţiei sanitare la comercializarea alimentelor în perimetrul şcolar, conform contractului de închiriere dintre agentul economic şi instituţia şcolară.