Zeci de mii de sinistraţi în urma cutremurului din Ecuador

Puternicul cutremur care a devastat litoralul Ecuadorului pe 16 aprilie a făcut între 25.000 și 29.000 de sinistrați, a anunțat vineri ministrul ecuadorian al apărării, Ricardo Patino, citat de AFP.

29 apr. 2016, 19:28
Zeci de mii de sinistraţi în urma cutremurului din Ecuador

„Mai avem imens de muncit, sunt între 25.000 și 29.000 de sinistrați”, a declarat Ricardo Patino, la postul de televiziune Ecuavisa, potrivit Agerpres.

Potrivit ultimului bilanț oficial, acest cutremur cu magnitudinea 7,8 — cel mai devastator din America Latină după cel din Haiti în 2010 — a făcut 659 de morți, 33 de dispăruți și 4.605 răniți. În total, 22.421 de persoane rămase fără locuință sunt adăpostite în refugii instalate în provinciile Manabi (cea mai afectată) și Esmeraldas.

Ministrul apărării a adăugat că armata este „pe cale de a acționa pentru asigurarea aprovizionării cu alimente de urgență”.

Militarii se ocupă, de asemenea, de organizarea refugiilor, pentru ca „oamenii să poată rămâne acolo o vreme, până la construcția unor noi locuințe”, a mai spus Ricardo Patina.

Autoritățile sunt de părere că seismul a distrus parțial sau în totalitate aproape 10.000 de imobile.

Un raport final asupra consecințelor catastrofei urmează să fie prezentat în termen de șase luni. Președintele Rafael Correa a anunțat majorări importante ale impozitelor pentru a acoperi costurile tragediei, pe care le-a estimat la aproape trei miliarde de dolari.

Citeşte şi: CUTREMUR cu magnitudine 7 în Vanuatu. Alerta de tsunami a fost anulată