Zeci de oameni, recuperaţi din munţi de salvamontişti. Patru victime, evacuate cu elicopterul

Peste 80 de persoane au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor, în întreaga ţară, în timpul minivacanţei din perioada 15-19 august, patru dintre victimele accidentelor pe munte fiind preluate cu ajutorul elicopterelor SMURD şi mai mult de 50 fiind predate echipajelor de pe ambulanţe, relevă datele statistice ale Salvamont România, publicate luni pe pagina de Facebook a organizaţiei.

20 aug. 2018, 12:02
Zeci de oameni, recuperaţi din munţi de salvamontişti. Patru victime, evacuate cu elicopterul

Salvamontiştii au fost chemaţi să intervină la 73 de evenimente care au avut loc pe munte, Salvamont apreciind că numărul acestora este foarte mare, chiar şi pentru o lună de vârf a sezonului turistic.

„Numărul evenimentelor este foarte mare, chiar şi pentru această lună de vârf de sezon turistic, fapt ce impune o mare atenţie din partea celor care merg pe munte. O mulţime de specialişti, din diverse structuri, dedicaţi profesiei, lucrează 24/24 ore în slujba dumneavoastră, şi vorbim aici de cei care gestionează apelurile de urgenţă din dispeceratele SNAUU 112, dispeceratele Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Dispeceratul Naţional Salvamont şi dispeceratele judeţene Salvamont, comandamentul de coordonare din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, apoi cei care intervin direct în teren, salvamontiştii din cele 39 de structuri Salvamont judeţene şi locale, apoi cei care preiau accidentaţii, personalul de pe ambulanţele SMURD şi SAJ şi cel de pe elicopterele SMURD-IGAV, încercând să asigure permanent intervenţii de salvare montană cu promptitudine şi profesionalism”, se arată în postarea Salvamont România.

Salvamont România mai arată că este „singura structură care deţine competenţă legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale”.

Luna august este declarată „Luna responsabilităţii pe munte – Luna Salvamont România”, context în care salvatorii montani îi îndeamnă pe turişti să fie atenţi atunci când urcă pe munte pentru a avea cât mai puţine evenimente neplăcute.