Zeci de pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie din Braşov, folosiţi pentru testarea unor medicamente. Reacţia ministrului Sănătăţii

Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Nicușor Bîgiu, a declarat că zeci de pacienți fără discernământ de la secția din Vulcan a spitalului ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a unor medicamente.

13 sept. 2019, 12:36
Zeci de pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie din Braşov, folosiţi pentru testarea unor medicamente. Reacţia ministrului Sănătăţii

Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov a susţinut că a dispus o comisie de analiză după ce a primit informații că la Secţia de Psihiatrie de la Vulcan zeci de pacienţi cronici ar fi fost folosiţi drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente.

Bolnavi psihic legaţi cu chingi de paturi, în timp ce angajaţii centrului primeau liber pentru a lucra la casa managerului

Totodată, managerul a precizat că ar putea fi înaintată la Parchet o sesizare pentru a se cerceta dacă s-au făcut sau nu studii clinice pe pacienţi fără discernământ, lucru care contravine regulilor.

„Cu comisia de analiză a studiilor clinice am ajuns într-un impas, întrucât ni se blochează accesul la lista pacienţilor incluşi în studii şi la acordul lor informat. Este un punct în care o comisie de analiză numită de spital îşi depăşeşte competenţele şi voi sesiza organele abilitate să cerceteze dacă s-au făcut sau nu studii clinice farmaceutice pe pacienţi vulnerabili din instituţiile de psihiatrie care aparţin de spitalul acesta. Sunt 20, 30 de pacienți”, a explicat managerul, potrivit bzb.ro.

Potrivit acestuia, medicii care au realizat studiile s-au justificat prin faptul că nu au acordul sponsorului (compania farmaceutică) şi că, la momentul realizării studiilor, au avut acordul Comisiei de Etică de la Bucureşti, au fost verificaţi şi nu s-au găsit nereguli. 

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, s-a declarat surprinsă de declaraţia făcută de managerul Spitalului din Braşov privind folosirea a zeci de pacienți fără discernământ într-un studiu de testare a unor medicamente. Ministrul adaugă că orice studiu clinic se desfăşoară cu acordul conducerii.

„Nu stiu şi mă surprinde că managerul declară asta. Când un studiu clinic e autorizat şi se desfăşoară în spital, el nu se desfăşoară fără acordul conducerii. Există contracte standard, studiile sunt autorizate de ANM. Nu ştiu despre ce e vorba, dar mă surprinde că îşi pune el întrebări”, a declarat Sorina Pintea.

Întrebată ce părere are despre faptul că managerul spitalului a dispus o comisie de analiză, ministrul Sănătăţii a răspuns că e datoria lui să o facă, dar că este surprinsă.

„E treaba managementului să verifice ce se întâmplă într-un spital, iar un studiu clinic presupune mai multe aspecte, inclusiv consimţăminte. Sunt reguli foarte clare. Dacă nu sunt respectate, compania care face studiul nu îl poate utiliza. De aceea sunt surprinsă. Nu prea cred”, a mai spus Pintea.