Zeci de voluntari sunt aşteptaţi să ajute echipele Ambulanţei Prahova:” Reprezintă o gură de oxigen în penuria de resurse umane”

Ambulanţa Prahova aşteaptă zeci de persoane pe care să le pregătească ca voluntari şi să participe la intervenţii, alături de echipajul medical, în condiţiile în care reprezentanţii instituţiei, care se confruntă cu o criză de personal, consideră că voluntarii reprezintă “o gură de oxigen”.

24 ian. 2017, 10:25
Zeci de voluntari sunt aşteptaţi să ajute echipele Ambulanţei Prahova:” Reprezintă o gură de oxigen în penuria de resurse umane”

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, dr. Daniel Nicolae, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că voluntarul reprezintă „o gură de oxigen” şi un ajutor în scăderea timpului de intervenţie, acesta urmând să parcurgă cursuri însuşirea tehnicilor de prim-ajutor.

„Voluntarul are un rol foarte bine precizat la Serviciul de Ambulanţă Prahova şi reprezintă o gură de oxigen în penuria de resurse umane pe care o traversăm de-a lungul timpului. El este practic ajutorul echipei de intervenţie după ce parcurge o etapă de pregătire profesională cu cursuri de însuşirea tehnicilor de BLS (basic life suport – n.r.). La un moment dat, ştie să ajute echipa în aşa fel încât să fie mult mai eficientă în trei persoane decât în două. În felul acesta practic scade timpul de intervenţie în urgenţele majore”, a spus dr. Daniel Nicolae, directorul SAJ Prahova, potrivit Mediafax.

Totodată, directorul SAJ Prahova a adăugat că cei mai buni voluntari ar putea fi angajaţi.

„Din cei care sunt consecvenţi şi ataşaţi programului de voluntariat recrutăm viitorul personal de intervenţie în echipajele ambulanţei. În momentul de faţă avem o acoperire de 60 la sută la personalul operativ în ceea ce priveşte asistenţii şi ambulanţierii şi în acest context, normal că voluntarul aduce un aport substanţial în acordarea asistenţei medicale de urgenţă”, a mai spus dr. Nicolae.

Recrutarea voluntarilor se face în perioada 19 ianuarie -10 februarie 2017, conducerea SAJ Prahova aşteptând zeci de persoane pentru a depune cereri spre a deveni voluntari.

„Cei care doresc se pot înscrie pe baza unei cereri pe care o găsesc şi pe site şi la sediul nostru. După data de 10 februarie le furnizăm bibliografia de examen, după aceea vor da un examen, iar cei care vor absolvi vor fi trecuţi ca voluntari în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova. Este o gură de oxigen, majoritatea sunt persoane care provin din şcolile sanitare, dar avem şi persoane laice, fără nicio legătură cu sistemul sanitar. Au fost depuse nouă cereri în două zile. Destul de mult. Aşteptăm în jur de 70”, a declarat, la rândul său, George Duţă, asistent şef la SAJ Prahova.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova are angajaţi aproximativ 140 de asistenţi medicali şi conform organigramei, ar fi nevoie de 250.

Anul trecut, SAJ Prahova a organizat două sesiuni de voluntariat.

Citeşte şi Ambulanţă chemată de urgenţă la o şcoală din Timiş. Un elev a fost bătut de colegi