Zegrean, reacţie la propunerea DNA: Perioada reţinerii NU poate fi modificată prin revizuirea Constituţiei

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că perioada reţinerii, stabilită la maxim 24 de ore, nu va putea fi modificată prin revizuirea Constituţiei întrucât garanţiile drepturilor fundamentale, precum cel la libertate, nu pot face obiectul revizuirii.

21 apr. 2015, 14:36
Zegrean, reacţie la propunerea DNA: Perioada reţinerii NU poate fi modificată prin revizuirea Constituţiei

Augustin Zegrean a fost întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedinţii Curţilor Constituţionale din Lituania şi Republica Moldova, despre propunerile privind mărirea duratei reţinerii, la revizuirea Constituţiei, el spunând că va răspunde la întrebare, deşi este sigur că va fi acuzat că s-a antepronunţat.

„În Constituţia noastră, acum, se spune că durata reţinerii nu poate depăşi 24 de ore. Aceasta este o garanţie a dreptului la libertate, iar articolul 152 din Constituţie spune că nu pot face obiectul revizuirii, printre altele, garanţiile drepturilor fundamentale”, a declarat Zegrean, citat de Mediafax.

Articolul 23 din Constituţie prevede la alineatul 3 că ” Reţinerea nu poate depăşi 24 de ore”.

Legea fundamentală stabileşte totodată că „nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.”

CITEŞTE ŞI DNA vrea mandate de REŢINERE pentru 72 de ore. Propunerile lui Kovesi de revizuire a Constituţiei

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale a Lituaniei, Dainius Žalimas, a afirmat că în ţara sa măsura reţinerii este în acord cu legislaţia europeană şi poate fi de maxim 48 de ore, până când o persoană trebuie dusă în faţa unui judecător care să stabilească dacă se continuă măsura sau dacă aceasta încetează.

Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a precizat că în această ţară măsura reţinerii este de până la 72 de ore, după care un magistrat poate dispune prelungirea măsurii pentru maxim 30 de zile.

„În Moldova avem o istorie mai tristă la acest capitol întrucât Guvernul a fost condamnat printr-o multitudine de dosare la CEDO şi ca finalitate avem o jurisprudenţă internă destul de clară: arestul preventiv se aplică in extremis. Atâta timp cât este posibil şi nu există pericolul ca o persoană să nu se prezinte la organul de urmărire penală, să furnizeze acele informaţii şi nu există riscul eschivării, instanţele, de regulă, mai mult de 60 de zile nu aplică arestul preventiv”, a spus Alexandru Tănase.

Plenurile Curţilor Constituţionale din România, Lituania şi Republica Moldova s-au întrunit la Suceava, iar marţi au participat la conferinţa internaţională „Jurisdicţia constituţională”, organizată la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine că perioada de reţinere ar trebuie să fie majorată de la 24 la 48 de ore, perioadă de timp considerată rezonabilă şi care ar permite o ingerinţă minimă în ceea ce priveşte libertatea persoanei.

Propunerea CSM se numără printre recomandările de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României.