Zgonea: Băsescu nu are competenţe de a dispune imperativ unui parlamentar să voteze într-un fel sau altul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că şeful statului nu are competenţe constituţionale de a dispune imperativ unui parlamentar să voteze într-un fel sau altul, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
02 apr. 2014, 08:34
Zgonea: Băsescu nu are competenţe de a dispune imperativ unui parlamentar să voteze într-un fel sau altul

Afirmaţiile lui Zgonea vin după ce Traian Băsescu i-a adresat o scrisoare prin care îi solicită să respingă introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

‘Competenţe legislative nu are decât Parlamentul. Domnul preşedinte poate să întoarcă un proiect de lege de aprobare a unei ordonanţe către Parlament şi poate să o conteste la Curtea Constituţională. Sub altă formă nu are cum să intervină. Mandatul parlamentarului nu este imperativ, indiferent de culoare politică. Nu am primit scrisoarea preşedintelui, când o voi primi vă informez. Pentru ordonanţe competenţa aparţine Guvernului, iar Legislativul are competenţe pentru proiectul de lege. Preşedintele are alt rol în această arhitectură pe care ne-a oferit-o Constituţia, dar nu are rol de a dispune imperativ unui parlamentar să voteze într-un fel sau altul’, a spus Zgonea la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că nu este de acord cu respingerea ordonanţei privind majorarea accizei la combustibil, pentru că a fost discutată cu Fondul Monetar Internaţional.

‘Este un joc politic pe care îl face preşedintele, el este în campanie electorală, nu mă supără că domnul preşedinte e în campanie, dar majorarea accizei este o sursă pentru a construi autostrăzile, aşa cum domnia sa nu a fost în stare să le construiască atunci când a zis ‘aici sunt banii dumneavoastră’. E o sursă pentru România să avem drumuri mai bune, ca transportatorii să plătească mai puţin pe motorină şi benzină în viitor, pentru că drumurile sunt foarte bune, pentru ca costul la transportul auto al cetăţenilor care se duc să-şi caute un loc de muncă să fie mai scăzut şi bineînţeles să avem mai puţini bani pe care îi plătesc transportatorii atunci când se duc să repare maşinile la service. Dacă nu înţelegem acest lucru, e o mare greşeală. În afară de dezbaterea politică în care domnul preşedinte intervine fără să aibă competenţe constituţionale, eu nu am ce să comentez’, a menţionat preşedintele Camerei.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care solicită respingerea prevederilor OUG 111/2013 referitoare la acciza pe carburanţi, informează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, Băsescu a anunţat că va transmite miercuri sau joi fiecărui deputat o scrisoare similară, şeful statului explicând că gestul său are rolul de a atenţiona că politica fiscal-bugetară este greşită.