Zgonea consideră ilegală hotărârea de modificare a Regulamentului prin care poate fi revocat mai uşor

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a trimis, marți, o scrisoare Biroului permanent în care solicită retragerea de pe ordinea de zi a hotărârii de modificare a Regulamentului, prin care poate fi revocat mai ușor din funcție, pe motiv că este ilegală.

07 iun. 2016, 14:57
Zgonea consideră ilegală hotărârea de modificare a Regulamentului prin care poate fi revocat mai uşor

„Am înaintat Biroului permanent un document în care am cerut Comitetului liderilor să scoată de pe ordinea de zi un punct care, din perspectiva mea, încalcă câteva zeci de articole ale Regulamentului și generează un precedent extrem de periculos pentru democrația din România. Nu a existat o inițiativă legislativă căreia să îi fie asimilat proiectul de hotărâre de modificare a Regulamentului Camerei (hotărârea prin care se modifică articolul privind revocarea președintelui Camerei Deputaților — n.r.). Mai pe românește, în fals, a fost introdus un punct pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților sub identitatea de PHCD 50 care nu are niciun inițiator, nicio comisie parlamentară nu l-a inițiat, niciun grup de parlamentari nu a inițiat această hotărâre de modificare a Regulamentului„, a explicat președintele Camerei, Valeriu Zgonea, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că secretarul general al Camerei Deputaților are obligația să identifice cum a apărut pe ordinea de zi, într-un document oficial, timp de câteva săptămâni consecutiv, un document care nu respectă prevederile legale.

„Grav este că cel care astăzi este gardianul respectării Regulamentului, adică Comisia pentru Regulament, a trimis un raport sub semnătura președintelui către Biroul permanent, acest raport nespecificând cine sunt inițiatorii, care este perioada de depunere a amendamentelor. Proiectul de hotărâre respectă aceleași proceduri pe care le respectă un proiect de lege — inițiatorii pot fi o comisie parlamentară sau un grup de parlamentari. Acest proiect trebuie să fie trimis sub semnătura inițiatorilor către Bp, care îl înregistrează, stabilește o perioadă pentru amendamente, dacă sunt avize de la alte comisii și o perioadă de depunere a raportului. Aceste trei obligații nu au fost îndeplinite”, a arătat Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a menționat că, probabil, „dintr-o neatenție a colegilor, au fost privați de drepturile constituționale ceilalți membri ai Parlamentului, de a ști ce prevede inițiativa, care e scopul ei”.

Valeriu Zgonea a spus că soluția pentru îndreptarea acestei greșeli este ca raportul de la Comisia pentru Regulament să se întoarcă la comisie, aceasta să și-l asume, să vină cu o inițiativă legislativă pe care să o depună la Bp și în 7 — 8 — 9 zile să refacă proiectul de raport care să respecte pe formă Regulamentul.

El a adăugat că majoritatea celor care au fost demiși sau revocați dintr-o funcție publică printr-o ilegalitate au câștigat procese în contencios administrativ.

„Aici discutăm despre Parlamentul României care trebuie să fie exemplu de bune practici în respectarea legislației. Consider că a fost o neatenție a Comisiei pentru Regulament, ținând cont de faptul că au fost în campanie electorală și nu au văzut, deși sunt oameni cu foarte multă expertiză în acea comisie și trebuie să știe acest lucru”, a încheiat Valeriu Zgonea.