Zgonea: Legea minelor poate fi promovată din nou, prin Parlament sau de către Guvern

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că Legea minelor, care a fost respinsă marţi în plenul Camerei, va putea fi reluată fie prin procedura parlamentară, fie printr-un proiect de lege al Guvernului sau de ordonanţă de urgenţă.

RomaniaTV.net
10 dec. 2013, 19:24
Zgonea: Legea minelor poate fi promovată din nou, prin Parlament sau de către Guvern

Valeriu Zgonea a declarat că proiectul Legii minelor este închis pentru odată cu respingerea sa, dar că există variante pentru reluarea acestuia..

„Acest proiect s-a închis, există două variante, fie un proiect de lege iniţiat de către parlamentari, fie un proiect de lege iniţiat de către Guvernul României, fie o ordonanţă pe care să o trecem după aceea. Nu avem alte soluţii, acestea sunt soluţiile constituţionale”, a declarat Zgonea.

El a menţionat că problema legată de mobilizarea parlamentarilor USL este un subiect care poate fi discutat la nivelul grupurilor.

„Din păcate, în plen votul a fost altfel (decât cel convenit politic, n.r.), splitat. Dar e o chestiune care se mai întâmplă, din punctul meu de vedere aceste lucruri se pot rezolva, nu este o mare problemă”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Legea minelor nu a întrunit nici la Camera Deputaţilor numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată, după ce a fost respinsă din acelaşi motiv la Senat.

La votul de marţi din plenul Camerei, Legea minelor a întrunit 160 de voturi „pentru”, 105 voturi „împotrivă” şi 22 de abţineri.

Fiind vorba despre o lege cu caracter organic, pentru adoptare erau necesare voturile favorabile a cel puţin jumătate plus unul din totalul deputaţilor, respectiv 204.

Modificarea Legii minelor a fost respinsă, luni, în plenul Senatului, fiind exprimat un număr de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, după o serie de dispute aprinse între senatorii PDL şi cei ai puterii în ceea ce priveşte prevederile acesteia.