GUVERNUL PONTA IV, vot de încredere în Parlament. Ponta: Cer susţinere după schimbarea compoziţiei Cabinetului

Victor Ponta a primit luni votul de încredere pentru noul Guvern. Executivul Ponta IV numără 21 de miniştri, între care un vicepremier şi doi miniştri delegaţi. Toţi cei nouă miniştri propuşi de Ponta au primit avize favorabile, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. Iniţial, Adrian Anghel, propus pentru funcţia de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, a primit aviz negativ şi a fost înlocuit cu Angel Tîlvăr.

15 dec. 2014, 08:52
GUVERNUL PONTA IV, vot de încredere în Parlament. Ponta: Cer susţinere după schimbarea compoziţiei Cabinetului

UPDATE 21,50 Guvernul Ponta 4 a primit votul de încredere al Parlamentului. Au fost 377 de voturi „pentru” noul Cabinet şi 143 de voturi „împotrivă”.

UPDATE 20.49 A început votul în Parlament, se votează cu bile la vedere.

UPDATE 20.47 Liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat luni, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, că grupul pe care îl reprezintă va susţine noul guvern.

‘Grupul nostru parlamentar va vota pentru învestitura Guvernului prezentat aici’, a spus Pambuccian.

UPDATE 19.28 Şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului în care urmează ca noul Guvern să primească un vot de încredere a început. În sala de plen sunt prezenţi 468 de parlamentari.

Deputatul PNL Mihai Voicu a propus, la începutul şedinţei, întreruperea plenului reunit şi audierea lui Daniel Constantin şi a lui Liviu Dragnea pentru posturile din noul Guvern, pe motiv că acestora li s-a schimbat structura ministerelor.

În replică, Valeriu Zgonea a precizat că această discuţie a fost şi în Biroul Permanent reunit şi s-a constatat cu Liviu Dragnea şi Daniel Constantin au fost audiaţi în martie, singura schimbare fiind că acum li s-au restrâns atribuţiile.

Votul va fi secret cu bile, iar pentru ca Guvernul să primească votul de încredere are nevoie de majoritate calificată, adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor.

„Mă aflu astazi în faţa dvs. pentru a cere un vot de susţinere în urma schimbării compoziţiei politice a Cabinetului, după retragerea din Guvern a UDMR şi intrarea în componenţa Guvernului a doi miniştri din partea grupului parlamentar PLR –PC”, a spus premierul Victor Ponta.

Citeşte şi: Ponta: În 2015 şi 2016 dorim să păstrăm cota unică, scăderea CAS, neimpozitarea profitului reinvestit

UPDATE 18.30 Angel Tîlvăr, avizat favorabil pentru funcţia de ministru pentru românii de pretutindeni

UPDATE 17.40 Angel Tîlvăr, deputat PSD, este noua nominalizare pentru funcţia de ministru al Românilor de Pretutindeni, în locul lui Adrian Anghel.

UPDATE 16.30 CONTROVERSE în Comisii pe avizul pentru Adrian Anghel, propus ministru pentru Românii de Pretutindeni. Adrian Anghel, propus pentru postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, a anunţat luni, după audierea în comisiile de specialitate că a primit aviz pozitiv. Anunţul său este contrazis de parlamentarii din Opoziţie care susţin că nu a fost întrunit numărul de voturi necesar.

UPDATE 14.55 Comisiile de învăţământ ale Camerei Deputaţilor şi Senatului l-au avizat favorabil pe Sorin Cîmpeanu, propus pentru portofoliul Educaţiei şi Cercetării în noul Cabinet Ponta. 

UPDATE 14.50 Sorin Grindeanu, propus la Ministerul pentru societatea informațională, a fost avizat, în Comisiile de specialitate, cu 23 de voturi pentru și 3 voturi împotrivă.

UPDATE 14.20 Darius Vâlcov a fost validat pentru postul de ministru al Finanţelor, în comisiile de specialitate, cu 18 voturi „pentru” si 10 voturi „împotrivă”.

UPDATE 14.10 Andrei Gerea, propus pentru postul de ministru al Energiei și IMM-uri-lor, a primit aviz pozitiv în Comisiile de specialitate din Parlament, cu 44 de voturi „pentru” și 7 voturi „împotrivă”.

UPDATE 14.00 Graţiela Gavrilescu, propusă pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor de specialitate reunite. Dintre cei 26 de membri ai Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor şi ai Comisiei pentru mediu din Senat, prezenţi la audierile pentru noul ministru din Cabinetul Ponta 4, un număr de 17 au votat pentru, şapte împotrivă şi doi s-au abţinut.

UPDATE 13.20 Deputatul Ionuţ Vulpescu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a primit, luni, aviz favorabil din partea Comisiilor de cultură şi media ale Parlamentului, cu 19 voturi pentru şi 7 împotrivă. 

UPDATE 13.10  Parlamentarii din comisiile parlamentare de specialitate au acordat, cu 21 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”, aviz favorabil pentru Liviu Marian Pop, propus pentru portofoliul dialogului social în noul Cabinet Ponta. 

UPDATE 12.50 Mihai Tudose, propus ministru al Economiei şi Turismului, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate din cele două Camere. Tudose a obţinut, în urma audierii, 37 de voturi „pentru” și 7 voturi „împotrivă” . 

____________________________________________________________________________________

Social-democraţii au validat duminică, în şedinţa CExN şi în reuniunea grupurilor parlamentare, noua structură a Guvernului, prezentată de premierul Victor Ponta. Guvernul Ponta 4 a fost validat şi în forurile de conducere ale PC şi PLR.

În noul cabinet, PC, UNPR şi PLR vor avea câte două ministere şi va exista un singur post de vicepremier.

Mâine voi cere Parlamentului un vot de încredere pentru noua structură a Guvernului, pentru a-mi duce la bun sfârșit mandatul pe care l-am primit din partea românilor în 2012. Atât timp cât voi avea sprijinul Parlamentului voi lucra împreună cu Președintele și Legislativul, pentru că această colaborare este lucrul cel mai bun pentru România”, a declarat Victor Ponta, la România TV

Guvernul Ponta IV numără, pe lângă vechi miniştri care şi-au păstrat portofoliile, şi nume noi, componenţa acestuia fiind următoarea: GABRIEL OPREA (UNPR) – vicepremier, Ministerul Afacerilor Interne, ANDREI GEREA (PLR) – Ministerul Energiei şi Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, GRAŢIELA GAVRILESCU (PLR)- Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, SORIN CÂMPEANU (PC) – Ministerul Educaţiei şi Cercetării, DANIEL CONSTANTIN (PC) – Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,  MIHAI TUDOSE (PSD) – Ministerul Economiei şi Turismului, LIVIU DRAGNEA (PSD) – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, SORIN GRINDEANU (PSD) – Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, DARIUS VÂLCOV (PSD) – Ministrul Finanţelor, IONUŢ VULPESCU (PSD) – Ministerul Culturii, NICOLAE BĂNICIOU (PSD) – Ministerul Sănătăţii, BOGDAN AURESCU (independent)- Ministerul Afacerilor Externe, MIRCEA DUŞA (PSD)- Ministerul Apărării Naţionale, ROBERT MARIUS CAZANCIUC (PSD)- Ministrul Justiţiei, ROVANA PLUMB (PSD)- Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, IOAN RUS (PSD) – Ministerul Transporturilor, EUGEN ORLANDO TEODOROVICI (PSD)- Ministerul Fondurilor Europene, GABRIELA SZABO (PSD) – Ministerul Tineretului şi Sportului, EUGEN NICOLICEA (UNPR) – Relaţia cu Parlamentul, LIVIU POP (PSD) – Ministru delegat pentru Dialog social, ADRIAN ANGHEL – Ministru delegat pentru Relaţia cu românii de pretutindeni 

DISPUTE în PSD. Miniştrii Duşa şi Teodorovici, CONTESTAŢI în partid. Primul e „comunist şi nu ştie engleza”

Cabinetul Ponta IV, care va fi prezentat luni în Parlament, îşi va asuma bugetul elaborat de foştii miniştri. Proiectul bugetului de stat ar putea fi votat la 21 decembrie. 

„Noua structură a Guvernului va ţine cont de acţiunile prioritare. Nu facem acţiunile după structura Guvernului, ci facem structura Guvernului după acţiunile prioritare”, a declarat vineri premierul Victor Ponta. 

LISTA GUVERNULUI PONTA IV. Liviu Dragnea nu va mai fi VICEPREMIER. Noii miniştri din cabinet