Zi neagră pentru lumea cinematografiei, s-a stins o actriţă de Oscar

Actriţa franceză Stéphane Audran, cunoscută mai ales pentru interpretarea rolului principal în producţia daneză „Festinul Babettei/ Babettes gæstebud”, premiată cu Oscar în 1988, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”, a murit, marţi, la vârsta de 85 de ani, a spus familia artistei, pentru AFP.

27 mart. 2018, 12:35
Zi neagră pentru lumea cinematografiei, s-a stins o actriţă de Oscar

În afară de premiul Oscar, filmul „Festinul Babettei/ Babettes gæstebud”, care spune povestea unei refugiate franceze ce învaţă o comunitate daneză să se bucure de arta culinară – a mai câştigat un premiu BAFTA. Audran a fost nominalizată la BAFTA, la categoria „cea mai bună actriţă într-un rol principal”.

Parteneriatul de două decenii pe care Stéphane Audran l-a avut cu regizorul francez Claude Chabrol, cu care s-a căsătorit, a făcut-o pe actriţă cunoscută în Franţa.

În 1968, Stéphane Audran a fost desemnată câştigătoare la festivalul de Film de la Berlin, la categoria „cea mai bună actriţă”, pentru interpretarea unei femei bisexuale în filmul „Les Biches”

Audran a jucat şi în filmul „Farmecul discret al burgheziei/ Le charme discret de la bourgeoisie”, regizat de Luis Buñuel, care a fost recompensat în 1973 cu un Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Actriţa a divorţat de Chabrol în anul 1980, după 20 de ani de relaţie, în perioada în care cariera ei începuse să se dezvolte la nivel internaţional, cu roluri în filmul de război „The Big Red One”, al lui Sam Fuller, şi în serialul TV „Brideshead Revisited”.

Audran, al cărei fiu, Thomas Chabrol are, de asemenea, o carieră în actorie, a mai fost căsătorită, în perioada 1954–1956, cu actorul francez Jean-Louis Trintignant.