ZILE LIBERE 2018: Ce se întâmplă cu minivacanţele de Crăciun şi Revelion în mediul privat

ZILE LIBERE: Guvernul a hotărât recent ca angajații din sistemul de stat să primească liber în zilele de 24 și 31 decembrie 2018, pentru a se face punte între zilele libere din weekend și cele legale de Crăciun și Anul Nou. Dacă angajatorii lor decid acest lucru, de o măsură similară s-ar putea bucura și lucrătorii din mediul privat.  

RomaniaTV.net
18 dec. 2018, 18:31
ZILE LIBERE 2018: Ce se întâmplă cu minivacanţele de Crăciun şi Revelion în mediul privat
ZILE LIBERE: Ca urmare a deciziei Guvernului, angajaţii din sistemul bugetar vor avea vacanţe prelungite de Crăciun şi de Anul Nou, dat fiind că 24 decembrie şi 31 decembrie sunt zile de luni urmate fiecare de zile libere, făcându-se astfel punte cu zilele libere din weekend.

fiecare angajator din mediul privat poate stabili, printr-o decizie la nivel intern, să acorde liber propriilor salariați în data de 24 ŞI 31 DECEMBRIE , astfel încât aceștia să se bucure de două minivacnaţe.  Posibilitatea respectivă ne-a fost prezentată, cu o altă ocazie asemănătoare, de Miruna Stănescu, avocată parteneră la Stănescu și Iordache. 

Practic, pentru o asemenea situație, legislația muncii nu impune vreo procedură specială pe care angajatorii privați ar trebui să o respecte, a subliniat specialista, și nici anumite cerințe de formă pentru decizia internă. Cu toate acestea, „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”, a spus Miruna Stănescu pentru avocatnet.ro.

Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală riscă să fie sancționați de inspectorii muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. 

Conform unui act normativ ce a apărut recent în Monitorul Oficial, salariații vor beneficia de două minivacanțe de cinci zile consecutive, însă cele două libere suplimentare vor fi recuperate în ianuarie 2019 prin prelungirea programului zilnic de lucru. 

Concret, la stat nu se va munci pe 24 și 31 decembrie 2018, zile care pică lunea, fix între weekend și liberele legale de Crăciun și între weekend și liberele legale de Anul Nou. Aceste libere suplimentare vor fi recuperate de bugetari în prima lună a anului 2019, însă doar prin prelungirea zilnică a programului de lucru. În ocaziile precendente recente, recuperarea s-a făcut ori prin prelungirea programului, ori prin muncă sâmbăta. 

„Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere (…), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2019, potrivit planificărilor stabilite. Pentru munca prestată [prin prelungirea programului de lucru] nu se acordă timp liber corespunzător”, scrie în documentul Executivului