ZILE LIBERE 2018: Veste bună pentru români, mai multe zile libere de Paşte. Decizia, votată în Parlament UPDATE

ZILE LIBERE 2018. Deputaţii au decis, miercuri, că acorde încă o zi liberă românilor, aprobând un proiect de lege care prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală nelucrătoare.

27 feb. 2018, 10:23

ZILE LIBERE 2018 UPDATE. Deputații au votat ca Vinerea Mare să fie sărbătoare liberă. Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de 42 de senatori şi deputaţi din întreg spectrul politic şi a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Deputaţii au adoptat-o cu 233 voturi “pentru”, 7 voturi ”împotriv㔺i 19 abţineri.

„Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioaşă creştină numite Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare”, susţin iniţiatorii proiectul de lege pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, Vinerea Mare este zi legală de sărbătoare în 16 dintre cele 28 de ţări ale UE.

Preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon a susţinut proiectul de lege în plen, afirmând că „vremea lozincilor că totul se rezolva prin muncă ar trebui să treacă” şi că angajatorii au nevoie de angajaţi odihniţi

ZILE LIBERE 2018. Deputaţii din Comisia de muncă au decis, marţi, că acorde încă o zi liberă românilor, aprobând un proiect de lege care prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală nelucrătoare. 
Senatul a aprobat săptămâna trecută, cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere această propunere legislativă.
 
„Iniţiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorului.
 
„În urma analizării zilelor de sărbători legale, putem observa că Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale UE, deci, majoritatea ţărilor”, mai spune iniţiatorul.

Raportul favorabil asupra proiectului de lege urmează să fie dezbătut şi votat în următoarea şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, for decizional.

În prezent, în România sunt 14 zile de sărbătoare legală şi nelucrătoare: 
– 1 şi 2 ianuarie – Anul Nou;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– prima şi a doua zi de Paşti (8, 9 aprilie 2018);
– 1 mai – Ziua Muncii;
– prima şi a doua zi de Rusalii (27, 28 mai 2018);
– 1 iunie – Ziua Copilului;
– 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
– 1 Decembrie – Ziua Naţională a României;
– 25, 26 decembrie – Crăciunul.