ZILE LIBERE de sărbători: Guvernul măreşte MINIVACANŢA de Crăciun şi REVELION. Calendar ZILE LIBERE 2019

ZILE LIBERE 2018: 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun, respectiv 1 și 2 ianuarie, sunt considerate zile libere prin lege, conform legislației muncii în vigoare. Există, însă, șansa ca românii să aibă mai multe libere anul acesta, dacă Guvernul va aproba această propunere.  

RomaniaTV.net
11 dec. 2018, 07:40

ZILE LIBERE 2018: Executivul ar putea acorda bugetarilor timp liber în zilele de luni, 24 decembrie și 31 decembrie, astfel încât aceștia să se bucure de o minivacanță.

Anul acesta, ultimele două zile libere din an, respectiv prima și a doua zi de Crăziun, vor pica în zile de marți și miercuri, ceea ce înseamnă că salariații nu se vor putea bucura de o minivanță, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, anul trecut, scrie avocatnet.ro. Practic, angajații din țara noastră vor beneficia de timp liber doar în zilele de 25 și 26 decembrie, respectiv prima și a doua zi de Crăciun.

Totuși, în următoarele zile, autoritățile ar putea lua decizia acordării bugetarilor a unei zile libere luni, ceea ce ar da angajaților de la stat posibilitatea de a se bucura de o minivacanță de cinci zile. Dacă Guvernul va acorda o zi liberă sau două, acestea se va recupera ca până acum, fie prin prelungirea programului de lucru, fie prin lucrul în zile de sâmbătă.

Cum sunt recompensați românii care lucrează în zilele libere

Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitatiile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Zile libere 2019. Calendarul sărbătorilor legale în 2019:

1 ianuarie (marți) – Anul Nou

2 ianuarie (miercuri)

24 ianuarie (joi) – Ziua Unirii Principatelor României sau Mică Unire

26 aprilie (vineri) -Vinerea Mare

28 aprilie (duminică) – Paștele

29 aprilie (luni) – A două zi de Paște

1 mai (miercuri) – Ziua Muncii

1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului

16 iunie (duminică) – Rusalii

17 iunie (luni) – A două zi de Rusalii

15 august (joi) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei

1 decembrie (duminică) – Marea Unire

25 decembrie (miercuri) – Crăciun

26 decembrie (joi) – Crăciun