ZILE LIBERE: Guvernul a anunţat o nouă ZI LIBERĂ în 2017

ZILE LIBERE: Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri este o HG care stabileşte ca şi ziua de 23 ianuarie să fie liberă, astfel încât românii să aibă o minivacanţă de patru zile de Ziua Unirii Mici.

18 ian. 2017, 08:02
ZILE LIBERE: Guvernul a anunţat o nouă ZI LIBERĂ în 2017

ZILE LIBERE UPDATE: 23 Ianuarie, declarată zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Executivul a stabilit, printr-o Hotărâre, ca ziua de luni, 23 ianuarie 2017, să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, făcând legătura între zilele nelucrătoare de weekend, 21-22 ianuarie, și ziua liberă de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Astfel, potrivit prevederilor hotărârii, ziua de 23 ianuarie va fi recuperată, în regim de program normal, sâmbătă, 28 ianuarie 2017, sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până pe 31 ianuarie 2017.

Facilitatea nu se acordă locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activității.

De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, dispozițiile prezentei hotărâri nu se aplică magistraților şi altor categorii din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 23 ianuarie 2017 şi nici participanților în aceste procese.

În ceea ce privește activitatea derulată prin Trezoreria statului s-au stabilit datele în care unitățile trezoreriei statului înregistrează în contabilitate operațiunile de încasări aferente zilelor de 20 ianuarie și respectiv 23 ianuarie 2017, datele la care vor fi întocmite retururile la încasare, precum și categoriile de operațiuni de plăți prin virament care vor fi efectuate în ziua de 23 ianuarie 2017 de către Ministerul Finanțelor Publice.

 

ZILE LIBERE: Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită anual în 24 ianuarie, a fost inclusă pe lista zilelor libere legale prin Legea nr. 176/2016Actul normativ a modificat Codul muncii, cel care prevede toate zilele libere de care angajații, atât cei de la stat, cât și cei din mediul privat, au dreptul să beneficieze.

Prin urmare, 2017 este primul an în care salariații vor sta acasă în data de 24 ianuarie, din moment ce această sărbătoare legală va pica marțea viitoare.

Potrivit Codului muncii, în prezent există 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Până la finalul anului 2017, salariații se vor mai bucura efectiv de alte nouă zile libere, acestea urmând să pice în intervalul luni-vineri al săptămânii.