Zincul scurtează durata răcelilor

Oligoelement necesar în numeroase funcții ale organismului, zincul joacă un rol important în imunitate, ajută la tratarea acneei, are acțiune antioxidantă, iar beneficiile nu se opresc aici.

RomaniaTV.net
30 ian. 2017, 09:56
Zincul scurtează durata răcelilor

Corpul uman conține 2-3 g de zinc distribui în tot organismul. Este un mineral indispensabil organismului: participă la sinteza acizilor nucleici ARN și ADN, este esențial pentru creștere și dezvoltare. Este necesar în numeroase reacții enzimatice și joacă un rol important în metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor.

Zincul este necesar pentru simțuri precum gustul și mirosul, contribuie la menținerea bunei stări a pielii și părului, acționează asupra reproducerii și sexualității. De asemenea, susține producția prostaglandinelor, substanțe implicate în numeroase procese (contracția uterului, acționează asupra bronhiilor, rinichilor) și care au acțiune antiinflamatoare. La vârstnici, nivelul scăzut de zinc este asociat cu procesul inflamator cronic.
Susține imunitatea

Zincul este implicat în apărarea antiinfecțioasă a organismului, participând la producția de anticorpi și globule albe, scuturi naturale care ne feresc de boli. Un studiu recent a arătat că mărirea necesarului de zinc poate reduce la jumătate durata unei răceli. Luat la debutul unei viroze, zincul poate scădea și severitatea acesteia.

Citeşte şi  Cinci alimente antigripale

Info

Necesarul zilnic de zinc la femei este de 12 mg, iar la bărbați de 14 mg.

Tratează acneea

Beneficiile zincului în tratarea acneei sunt dovedite. Suplimentarea acestui mineral ajută controlul de sebuum, scade inflamația, favorizează cicatrizarea și reduce leziunile acneice. În general, o cură cu zinc contra acneei durează 3 luni, tratamentul fiind personalizat.

DE REȚINUT!

– Nivelul de zinc din corp poate fi scăzut de medicamentele anticonvulsiviante, de anticoncepționalele orale, de terapia hormonală, de antiacide și de unele diuretice.

– Carența de zinc se manifestă prin infecții frecvente, răni care se vindecă greu, retard de creștere, tulburări ale mirosului și gustului, scăderea fertilității masculine, dermatită, diaree, uscăciunea pielii, acnee, unghii casante, apatie și iritabilitate.

Cele mai bune surse

Printre sursele generoase de zinc se numără următoarele alimente (100 g): stridii (16 mg), ficat de vită sau de porc (9 mg), germeni de grâu (7 mg), pâine integrală (5 mg), vită, gălbenuș (4 mg), soia (3 mg), fasole și linte (2-2,5 mg).

Știai că…

La persoanele cu diabet și cu HIV s-a observat o carență de zinc? Lipsa acestui mineral este corelată cu incapacitatea organismului de a produce enzime folosite în metabolismul glucozei și cu problemele de imunitate.

Descoperă ce alimente sunt bogate în zinc și fier