ZIUA COPILULUI 2016: Vă mai amintiţi de guma Turbo? Unde puteţi merge cu copilul pe 1 iunie

ZIUA COPILULUI 2016. Ziua copilului (numită şi Ziua internaţională a copilului) este în multe ţări o sărbătoare pentru copii. Ea se sărbătoreşte la date diferite în ţări diferite. În România, ziua se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 1 iunie.

RomaniaTV.net
01 iun. 2016, 02:21
ZIUA COPILULUI 2016: Vă mai amintiţi de guma Turbo? Unde puteţi merge cu copilul pe 1 iunie

ZIUA COPILULUI 2016. Motorul de căutare Google şi-a modificat, miercuri, logoul pentru a marca Ziua internaţională a copilului, care reprezintă în multe ţări o sărbătoare, cei mici celebrând astfel copilăria prin diferite activităţi.

ZIUA COPILULUI 2016.  Ziua copilului a fost menţionată prima dată, la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, în august 1925. La acest eveniment 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus Ziua copilului.

În anul 1954, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua copilului”. În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.

ZIUA COPILULUI 2016. Data acestei sărbători variază de la o ţară la alta, statele din fostul bloc comunist adoptând 1 iunie pentru a marca Ziua internaţională a copilului.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Ziua internaţională a copilului a fost menţionată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări, au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

În anul 1954 Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua copilului” (engleză Universal Children’s Day).

ZIUA COPILULUI 2016. Ca de fiecare dată în ultimii, Google celebreză ZIUA COPILULUI 2016 cu un logo special. Trimite un mesaj frumos de ZIUA COPILULUI 2016!

ZIUA COPILULUI 2016 „Ziua copiilor patriei, a copiilor de pretutindeni, zi în care popoarele lumii îşi îndreaptă privirile asupra propriilor mlădiţe, nepreţuite podoabe ale prezentului, plămadă vie a viitorului.”

ZIUA COPILULUI 2016 Aşa începea articolul „Copiii – bucuria prezentului, trăinicia viitorului”, publicat la 1 iunie pe prima pagină din Scînteia. Măreaţă zi, frumoase metafore. Pentru că nu chiar „toate popoarele lumii” şi toţi „copiii de pretutindeni” petreceau la 1 Iunie.

ZIUA COPILULUI 2016 De când există preocupări pe această temă

ZIUA COPILULUI 2016 Preocupările pentru copil şi pentru drepturile sale sunt oarecum recente şi datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Iar istoria „Zilei copilului” nu e lungă, dar e ceva mai complicată decât reiese din Scînteia. În deceniul şase al secolului trecut, ONU recomanda statelor membre să-i sărbătorească pe copii. La 20 noiembrie 1959,  Adunarea Generală a Naţiunilor Unite vota Declaraţia Drepturilor Copilului. Numai că rezoluţiile Adunării Generale sună ca o recomandare, iar aplicarea lor nu este obligatorie pentru statele membre. Astfel că, în funcţie de propria istorie şi de tradiţiile locale, Ziua copilului se sărbătoreşte pe glob la date diferite sau chiar deloc.

ZIUA COPILULUI 2016 Originea sărbătoririi copiilor din România la 1 Iunie nu trebuie căutată la New York sau la Geneva, ci la… Moscova. Căci recomandarea Naţiunilor Unite, ca toţi copiii planetei să aibă o zi numai a lor, fusese pusă în aplicare de Uniunea Sovietică şi de statele din sfera sa de influenţă cu câţiva ani mai devreme.

ZIUA COPILULUI 2016 În noiembrie 1949 avusese loc în capitala URSS o reuniune a Federaţiei Internaţionale a Femeilor Democrate. Cu astfel de comitete şi comisii, conţinând musai în titulatură cuvântul „democrat”, Uniunea Sovie­tică îi cucerise pe occidentali între cele două războaie mondiale.

ZIUA COPILULUI 2016 Îmbrăţişând temele propagandei sovietice, participantele la reuniune opinau că de „pericolul imperialist” nu scapă nimeni. Cu atât mai puţin copiii, inocenţi şi fragili prin însăşi „definiţia” lor de copii. Cu acel prilej s-a decis că trebuie făcut neapărat ceva pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale tinerei generaţii şi totodată s-a proclamat data de 1 Iunie ca Zi Internaţională a Copilului. Deşi impusă cu argumentele propagandei, grija pentru copiii imperiului sovietic nu era deloc inutilă. În această parte a lumii, sărăcia, bolile, analfabetismul fiind mai degrabă regula, iar nu excepţia.

Ce ştim despre Ziua Copilului?

Ziua Internaţională a Copilului a fost proclamată prima oară de către Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925, iar apoi în 1954, 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului. Tot în acest an UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească „Ziua Copilului” (Universal Children’s Day). Ziua Copilului are loc la date diferite în întreaga lume. 

Ziua de 1 iunie datează din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949).

Ziua Universală a Copilului nu este pur şi simplu o zi pentru a celebra copiii pentru ceea ce sunt, ci pentru a face cunoscut întregii lumi şi a lua măsuri în privinţa situaţiei copiilor care sunt abuzaţi, exploataţi şi discriminaţi.

Ziua Copilului trebuie să rămână, în plus faţă de un motiv de sărbătorire a celor mici, o zi în care întreagă lume să fie mai sensibilă, mai atentă şi mai activă în ceea ce priveşte problemele copiilor de pretutindeni.

1 iunie, coincidenţă, este ziua de naştere a unor artişti, scriitori români

Actriţa Aimée Iacobescu (piese de teatru “Menajeria de sticlă”, “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, filme: “Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”, “Zestrea Domniţei Ralu”, “Haiducii lui Şaptecai”).

Poetul, prozatorul şi publicistul Mircea Cărtărescu, reprezentant al „generaţiei 80”, teoretician al postmodernismului românesc; lucrarea sa „Postmodernismul românesc” a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru critică-eseu-publicistică pe anul 1999 ; este autorul volumelor „Orbitor. Aripa stângă”, „Levantul” (pus în scenă, la Teatrul Bulandra, de Cătălina Buzoianu), „Enciclopedia zmeilor”

Cântăreaţa de muzică uşoară Monica Anghel

Poeta Ioana Nicolae („Proză retuşată”, „Nordul”)

Iată o melodie, un film şi o carte despre copilărie. „Să fii copil e un lucru serios”, cum ne învăţa Abracadabra şi vă prezintă o listă cu persoane care au devenit celebre la o vârstă fragedă.

„Copilăria noastră vs Copilăria voastră” –  (titlul original – „Diferenţe”, interpret – Dragoş Leaşa), o piesă devenită viral în 2010 şi care vorbeşte despre jocurile copilăriei generaţiei ’80-’90, despre Bonibon, Turbo, despre oracole şi marchează diferenţele faţă de noile generaţii care nu se mai joacă „în faţa blocului”.

„Love Me If You Dare (Jeux d’enfants) Trailer” –  nu este un film despre copilărie, ci despre dragostea ca joc… „Sophie şi Julien au trasat regulile jocului. Ei sunt, pentru tot restul vieţii, jucătorii, arbitrii şi deseori chiar victimele. Desfiinţând orice tabu, sfidând orice autoritate, bătându-şi joc de orice şi de oricine, râzând, făcându-şi singuri rău. Poate că un singur lucru îi salvează – faptul că se iubesc. Jocul începe cu un pariu nevinovat, un pariu care să îi facă să uite de mama este grav bolnavă, de faptul că toată clasa îi tratează ca pe nişte amărâţi de polonezi. Mai târziu jocul se transformă în ceva adevărat, în cel mai frumos lucru din viaţă lor. Însă pe măsură ce viaţa trece, jocul devine din ce în ce mai intens” descrie foarte bine atmosfera filmului un utilizator cinemarx.ro.

„Harry Potter şi Piatra Filozofală” este prima carte din seria Harry Potter, scrisă de J. K. Rowling. Volumul povesteşte aventurile băiatului-vrăjitor.

Celebrităţi care s-au remarcat la vârste fragede:

Actorul Macaulay Culkin (26 august 1980), a devenit cunoscut datorită personajului simpaticului puşti Kevin McCallister din Singur Acasă şi Singur Acasă 2: Pierdut în New York, devenind unul dintre cei mai de succes tineri actori după Shirley Temple.

Macaulay Culkin opens the 17th Annual People’s Choice Awards 

Shirley Temple a fost o actriţă americană (1928-2014), considerată mai demult un copil-minune, care a avut un succes deosebit în filmele jucate în perioada copilăriei. Era considerată actriţa din istoria cinematografiei care a jucat cel mai bine rolurile de copil.

Shirley Temple – When I Grow Up 

Alexandra Nechita (27 august 1985) este o pictoriţă şi muralistă cubistă română şi americană, cunoscută drept „micuţa Picasso”, descoperită la 11 ani. Tablourile sale se găseau în sute de muzee din lume, de la colectia de artă a Vaticanului, până la colecţii particulare deţinute de celebrităţi precum Oprah Winfrey, Calvin Klein, Whoopi Goldberg sau David Letterman. Cea mai scumpă pictură a Alexandrei Nechita a fost vândută cu 400.000 de dolari.

Follow-Up: The Oprah Show Guest They Called a „Pint-Sized Picasso” | Where Are They Now | OWN 

ZIUA COPILULUI 2016. 1 iunie ar putea zi liberă. Ce să faci de ZIUA COPILULUI 2016

„Sunt foarte fericit să oferim drept cadou copiilor, cu prilejul Zilei lor internaționale, acest spațiu educațional ce reprezintă, în momentul de față, cea mai mai mare ca suprafață expozițională și de studiu în domeniul astronomiei din România, în care vizitatorul va avea acces la servicii culturale dispunând de tehnologii media moderne și interactive de ultimă generație”, a subliniat la festivitatea de deschidere Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, instituție ce a inițiat și susținut derularea investiției.

El a mărturisit faptul că investiția a pornit destul de greu, în sensul că exista puțin curaj în septembrie 2014 pentru un asemenea demers. 

„Practic, asistența financiară nerambursabilă era de 13 la suta, dar pe parcurs, având și puțin noroc, dar mai ales conștiență de valoarea educațională și turistică a obiectivului, am insistat, reușind să inversăm aceste procentele de finanțare și, astăzi, investiția este realizata preponderent din fonduri europene”, a indicat Dragoș Benea.

La rândul său, Victor Ponta, cel ce a girat în calitate de prim-ministru contractarea obiectivului în 2014, a menționat că este ‘impresionat și entuziast pentru calitatea și valoarea educațională’, dar și de felul cum arată în prezent Observatorul astronomic din Bacău.

„Cred că va deveni, cu adevărat, un centru educațional, integrat, complex, complet, multimedia și interactiv la nivel european. Sunt foarte mulțumit să văd că proiecte educaționale inițiate în timpul mandatului meu de prim ministru încep să prindă contur la un asemenea nivel profesional, totul în beneficiul publicului larg, dar mai ales a satisfacerii curiozității copiilor și pasiunii celor preocupați de astronomie”, a afirmat, pentru AGERPRES, Victor Ponta. 

Proiectul, fundamentat pe includerea în spațiul Observatorului a fostului castel de apă al Bacăului, precum și pe construirea unei clădiri noi, a presupus crearea, pe lângă sălile expoziționale situate pe trei nivele și realizarea, la nivelul superior al clădirii atât a unei săli multimedia, pe cupolă căreia, folosindu-se tehnologii în premieră în România, pot fi prezentate show-uri 3D care întregesc senzația de călătorie în spațiu, cât și o platformă circulabilă, unde s-a amenajat o sală acoperită cu o cupolă rabatabilă, dotată cu un telescop performant. De acolo, atât specialiștii, dar și publicul larg pot face observații directe a fenomenelor astronomice. 

„Observatorul astronomic este singurul din țară ce se constituie într-un complex unitar încorporând un planetariu multimedia 3D, cupolă rabatabilă cu telescop performant și expoziții interactive în domeniu, devine parte integrantă a inovării în spațiul expozițional românesc, asigurate de noile investiții și reașezări pe principii interactive a Complexului muzeal de științe ale naturii „Ion Borcea” din Bacău, fapt ce îi permite integrarea în circuitul turistic de vârf, nu numai în județ, ci chiar la nivel de țară”, a declarat pentru AGERPRES Gabriela Gurău, directorul instituției. 

Peste 1.000 de copii din Bacău sunt înscriși să viziteze și să asiste la show-urile multimedia oferite de noul Observator miercuri 1 iunie, de Ziua internațională a copilului.

ZIUA COPILULUI 2016 1 iunie ar putea fi zi liberă, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul Rozalia Biro şi deputatul Claudia Boghicevici. Propunerea legislativă modifică Codul Muncii şi a fost depus la Senat de 85 de parlamentari de la toate partidele.

ZIUA COPILULUI 2016 1 IUNIE, Ziua Copilului, ar putea deveniliberă.Iniţiatorii proiectului au apreciat, în expunerea de motive, că timpul petrecut de părinţi alături de copii reprezintă cea mai eficientă şi simplă metodă de a forma şi consolida o relaţie sănătoasă copil-părinte.

ZIUA COPILULUI 2016 „În societatea actuală, timpul a devenit o resursă critică, atât la birou, cât şi acasă. 24 de ore par să nu mai fie suficiente, iar găsirea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională este o provocare din ce în ce mai mare. Muncim peste program şi facem sacrificii pentru ca cei mici să aibă o viaţă mai bună. Dar de multe ori lipseşte ce e mai preţios pentru ei: prezenţa fizică a părinţilor lor. Să le oferim celor mici timp de calitate şi amintiri pentru o viaţă”, spun parlamentarii în expunerea de motive.

ZIUA COPILULUI 2016: Liber la Antipa

Ziua Copilului 2016: Muzeul îşi va deschide miercuri porţile la ora 10:00, iar până la ora 20:00 (ultimii vizitatori vor putea intra la ora 19:00) cei mici se vor putea distra, dar vor şi învăţa o mulţime de lucruri noi despre animalele din întreaga lume.

Totodată, anul acesta micuţii vor putea vedea în premieră în România Diodrama, un proiect care are rolul de a atrage atenţia publicului asupra efectelor pe care tăierile ilegale de păduri le au asupra habitatelor. 

„Unul dintre obiectivele noastre ca muzeu de ştiinţe ale naturii este informarea şi educarea publicului faţă de problemele actuale legate de protecţia mediului, a speciilor şi a habitatelor, precum şi promovarea respectului faţă de natură”, a afirmat Dr. Luis Ovidiu Popa, Directorul General al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Vedetele Prima TV vor fi şi ele prezente de Ziua Copilului la Muzeu, iar Andreea Fried le promite vizitatorilor o zi minunată în compania exponatelor. „De-abia aştept să îl duc pe Sasha la Antipa. Sunt convinsă că îi va plăcea foarte mult aşa cum şi nouă ne place acest muzeu, chiar dacă suntem adulţi. Este o experienţă inedită de care cu siguranţă îşi va aduce aminte. Mă bucur că împreună cu Muzeul Antipa reuşim să le facem un dar deosebit copiilor, chiar de ziua lor”, a declarat Andreea Fried.

Cei care vor accepta invitaţia Muzeului „Antipa” şi Prima TV, vor putea vedea o parte din cele peste două milioane de piese ale colecţiilor Muzeului.

Micii curioşi vor afla informaţii distractive despre biodiversitatea României, dar şi despre fauna mondială, originile şi evoluţia vieţii, paleontologie, lumea insectelor sau complexitatea speciei umane.

Muzeul „Grigore Antipa” este situat în Şos. Kiseleff nr. 1, în Bucureşti.

ZIUA COPILULUI 2016 Parlamentarii argumentează necesitatea ca 1 iunie să fie zi liberă prin aceea că „trăim într-o societate dominată de valori materiale”, iar „de Ziua Copilului în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor primare din România se organizează evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar copiii evoluează în cadrul acestor spectacole”.

ZIUA COPILULUI 2016 „Lipsa părinţilor din cadrul acestor evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor. În afara dorinţei de a-i face mândri şi de a primi aprecierea părinţilor, copiii au nevoie de susţinere în cadrul evenimentelor unde performează, evenimente care au o încărcătură emoţională ridicată şi reprezintă o sursă de stres pentru ei”, explică semnatarii, arătând că nu toţi angajatorii au disponibilitatea de a acorda o zi de concediu părinţilor de 1 iunie.

ZIUA COPILULUI 2016 Proiectul se află în consultare publică la Senat, primind aviza favorabil de la Consiliul Legislativ încă de pe 12 mai.

ZIUA COPILULUI 2016 În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, Ziua Copilului va deveni nelucrătoare, alături de 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

ZIUA COPILULUI 2016 Zilua Internațională a copilului este un motiv de sărbătoare atât pentru cei mici, cât și pentru părinții lor. Vă prezentăm o listă cu evenimente dedicate zilei de 1 iunie.

ZIUA COPILULUI 2016 Bookfest Junior.  Între 1 și 5 iunie are loc Bookfest Junior 2016, un program de evenimente special conceput pentru copii și adolescenți. Acesta este o ocazie ca micii cititori să întâlnească scriitori și ilustratori de carte.

ZIUA COPILULUI 2016 Timp de patru zile vor fi organizate peste 40 de evenimente, lansări de carte pentru copii și adolescenți, întâlniri cu autori, ateliere de desenat și povestit, concursuri de creație literară, proiecție de filme de animație și teatru de păpusi. Vizitatorii sunt așteptați cu reduceri între 20% și 70% la cărtile pentru copii și adolescenți și multe alte surprize, cadouri și tombole cu premii.

ZIUA COPILULUI 2016 Desen cu cretă pe asfalt Între orele 15.00 și 17.00, copiii își pot transpune imaginația pe asfalt, la Biblioteca Națională a României.

ZIUA COPILULUI 2016 Concert special la Sala Radio de ZIUA COPILULUI 2016

ZIUA COPILULUI 2016 Orchestra de Cameră Radio și Corup de Copii Radio se vor reuni pe scenă, începând cu ora 19.00, alături de tânăra violonistă Maria Marica, laureată a numeroase competiții naționale.

ZIUA COPILULUI 2016 Muzeul Antipa din București. Copiii cu vârste de până la 18 ani vor avea acces gratuit în expoziţia permanentă a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Muzeul îşi va deschide miercuri porţile la ora 10.00 iar până la ora 20.00 cei mici se vor putea distra, dar vor şi învăţa o mulţime de lucruri noi despre animalele din întreaga lume.

ZIUA COPILULUI 2016  Muzeul Satului. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” sărbătoreşte Ziua internaţională a copilului, în perioada 1 – 5 iunie, cei mici fiind aşteptaţi să petreacă momente de neuitat în ambianţa specială a „satului de la şosea”.

ZIUA COPILULUI 2016 : Evenimente de neratat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) organizează miercuri, 01 iunie, Ziua Porţilor Deschise, eveniment care se va desfăşura între orele 08.00 – 13.00, la care participanţii vor putea vedea atât activitatea structurilor din instituţiile subordonate MAI, cât şi tehnica expusă de acestea. Sala de videoconferinţe va fi deschisă publicului, în timp ce în parcarea instituţiei copiii vor putea urmări exerciţii ale poliţiştilor, pompierilor şi jandarmilor şi demonstraţii ale câinilor special antrenaţi pentru intervenţii. Tot în parcare vor fi expuse şi două elicoptere, unul SMURD şi unul de poliţie.

În acest context, traficul rutier va fi restricţionat pe Strada Academiei între Strada Dem I. Dobrescu şi Strada Ion Câmpineanu, începând de marţi, orele 20.00, până miercuri, orele 17.00.

În Parcul Alexandru Ioan Cuza va avea loc un eveniment cu jocuri şi concursuri care se va desfăşura pe parcursul întregii zile, la care sunt aşteptaţi mii de părinţi şi copii. Aceştia vor fi întâmpinaţi cu jocuri, expoziţii, muzică, dans şi concursuri cu premii.

 

La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” copiii cu vârste de până la 18 ani vor avea intrarea liberă. Muzeul va fi deschis între orele 10.00 – 20.00 pentru expoziţia permanentă. Participanţii vor putea vedea o parte din cele peste 2 milioane de piese ale colecţiilor Muzeului. Copiii vor afla informaţii distractive despre biodiversitatea României, dar şi despre fauna mondială, originile şi evoluţia vieţii, paleontologie, lumea insectelor sau complexitatea speciei umane. Anul acesta, copiii vor putea vedea în premieră în România Diodrama. Proiectul atrage atenţia publicului asupra consecinţelor tăierii ilegale de păduri, potrivit unui comunicat al Muzeului.

În Parcul Lumea Copiilor, cei mici sunt aşteptaţi la Târgul de Ziua Copiilor,unde se vor putea bucura de trenuleţe, tobogane, castele gonflabile şi activităţi recreative şi culturale, pe fundalul unor spectacole şi concerte susţinute în aer liber.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 îi va întâmpina pe copii, începând cu orele 10.00 la „Conacul Golescu Grant”, cu o petrecere. Activităţile propuse în acest loc vor fi prezentate de copiii care frecventează cursurile gratuite de canto, dans, karate şi teatru.

Începând cu orele 17.00, copiii sunt aşteptaţi la standul Israel din cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest, în Pavilionul C4 Romexpo, la un program special de desenat şi colorat. În curtea Romexpo, pentru prima dată în istoria Bookfest va fi organizat un program de desene cu creta pe asfalt.

Cei mici sunt aşteptaţi, începând cu orele 18.00, în Parcul Bazilescu pentru o reprezentaţie cu actori care vor pune în scenă basme.

Ziua Copilului se va încheia printr-un concert special la Sala Radio, începând cu orele 19.00, unde vor urca pe scenă Orchestra de Radio şi Corul de Copii Radio, dirijate de Voicu Popescu, alături de invitata specială a serii, violonista Maria Marica, laureată a numeroase competiţii internaţionale.