ZIUA CRUCII 2018: Este mare păcat să faci asta pe 14 septembrie

Pe 14 septembrie, in calendarul ortodox, este marcata o mare sarbatoare: Inaltarea Sfintei Cruci. Iata ce traditii si obiceiuri se respecta in aceasta zi.

RomaniaTV.net
13 sept. 2018, 17:16

Ziua Crucii este cinstita prin post, rugaciune si praznice. Credinciosii tin post pentru a avea o familie sanatoasa, spor si armonie in casa. In aceasta zi sunt „Mosii de toamna”. De Inaltarea Sfintei Cruci, se duc la biserica ulcele pline cu miere si lapte, iar de toarta lor se leaga un fir de ata rosie. Se pune un colac pe fiecare cana si se dau de saracilor, pentru a pomeni rudele decedate.

De Inaltarea Sfintei Cruci, in traditia populara, se aduna frunze de busuioc, menta, cimbru, care se considera plante magice si se sfintesc la biserica pentru a lina durerea. Busuiocul se pune in vasele cu apa pentru pasari pentru a le ocroti. Se face un ritual si pentru pomii care nu rodesc: se agata de ramurile acestora cruci facute din busuic sfintit.

INALTAREA SFINTEI CRUCI. Se spune ca in ziua de Inaltarea Sfintei Cruci se termina vara si incepe, cu adevarat toamna. Popular, se spune ca, daca tuna in aceasta zi, va fi o toamna lunga, iar daca trece un card de ciori, va cadea bruma.

Se spune ca in aceasta zi se ascund serpii si ganganiile, caci se pregatesc pentru toamna. Dupa Ziua Crucii nimeni nu mai are voie sa omoare serpi. In aceasta zi, nu se taie lemne, ca sa nu vina serpii in casa.

Nu este bine ca, de Inaltarea Sfintei Cruci, sa se manance usturoi, nuci, prune si peste.