Ziua Internaţională a Profesorului 2018. Anunţ de la Guvern şi Preşedinţie pentru toţi dascălii din România

Ziua Internaţională a Profesorului 2018. Pe 5 octombrie, preșcolarii, elevii și profesorii din toată lumea marchează Ziua Internațională a Profesorului prin manifestări artistice dedicate acestui eveniment conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ. În 2018, ziua a fost marcată de Google, printrul doodle special, iar premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj.

05 oct. 2018, 08:48
Ziua Internaţională a Profesorului 2018. Anunţ de la Guvern şi Preşedinţie pentru toţi dascălii din România

Ziua Internationala a Profesorului 2018. Google sărbătorește Ziua Internationala a Profesorului printr-un doodle special. Ziua Internationala a Profesorului sau World Teachers’ Day este sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie.

Ziua Internationala a Profesorului 2018. Ziua Internationala a Profesorului: Înființată în 1994, Ziua Internațională a Profesorilor comemorează recomandarea UNESCO din 1966 privind statutul profesorilor. Această recomandare descrie standardele referitoare la politica de personal educațional, recrutarea și formarea inițială, precum și educația continuă a cadrelor didactice, angajarea lor și condițiile de muncă.

Ziua Internationala a Profesorului 2018 își propune să se concentreze pe „aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor din lume” și să ofere o oportunitate de a lua în considerare aspecte legate de profesori și de predare.

„Educaţia este şansa fiecăruia la evoluţie, iar succesul individual aduce beneficii întregii comunităţi. Prin fiecare ciclu de învăţământ absolvit, prin intermediul cursurilor de calificare, al programelor de internship şi voluntariat, al schimburilor de experienţă la nivel internaţional este asigurată reuşita fiecăruia, precum şi a societăţii în ansamblu. Un sistem de educaţie de calitate consolidează sentimentul de comunitate şi cultivă solidaritatea, valori fundamentale pentru un stat modern, racordat la valorile europene comune, cu atât mai actuale în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Educaţia este fundaţia unui stat dezvoltat, aşa cum este România’, a transmis Dăncilă.

Totodată, și președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului.

‘În anul Centenarului, îi celebrăm pe toți cei care au contribuit nu doar la realizarea Marii Uniri, ci și la consolidarea statului național unitar prin susținerea vieții civice, sociale și economice. Dascălii au fost, fără îndoială, unii dintre cei mai importanți actori în procesul de consolidare a Unirii. Rolul educației a fost înțeles de către decidenții din acea perioadă, mărturie stând demersurile autorităților din 1918-1919 de a organiza cât mai rapid învățământul public în limba română în teritoriile unite. 

Chiar înainte de 1918, dascălii s-au aflat în fruntea acțiunilor de păstrare a identității naționale a românilor din afara granițelor, desfășurând procesul educațional în condiții adesea dificile. Mulți dintre marii cărturari români ai ultimelor secole au depus eforturi deosebite pentru fondarea de școli, educarea tinerilor români și dezvoltarea unei dimensiuni naționale a învățământului. Toate acestea au ajutat la consolidarea Marii Uniri prin înrădăcinarea unui sentiment național românesc, indiferent de realitățile temporare ale frontierelor politice’.

Totodată, Iohannis a mai transmis că pe 5 octombrie ‘trebuie să evocăm importanța învățământului în dezvoltarea socială și economică a țării noastre.

‘O Românie puternică are nevoie de cetățeni educați și pregătiți pentru a înfrunta provocările unei lumi aflate într-o continuă schimbare. Sistemul educațional trebuie să ofere tinerilor competențele necesare pe piața muncii, inclusiv în ceea ce privește adaptarea la provocările unei societăți digitalizate. Trăim într-o perioadă în care Internetul poate transforma zvonurile în știri și poate contrapune realității informații false. Acest real pericol la adresa democrației poate fi combătut doar printr-o bază educațională solidă, care să stimuleze spiritul critic și gândirea autonomă’, a adăugat președintele.  

Șeful statului mai consideră că o educație modernă are nevoie de cadre didactice de elită, bine pregătite și motivate.

‘Îmi doresc ca, pe măsură ce construim o ‘Românie educată’, așezată pe valori și adaptată la realitățile lumii moderne, rolul profesorului în societate să fie recunoscut și apreciat, în concordanță cu puterea sa transformatoare’, a transmis șeful statului.