Ziua Naţională. Google, logo special pentru România de 1 Decembrie

Ziua Naţională este sărbătorită prin disensiuni politice fără precedent. Google i-a unit însă pe toţi românii cu un doodle spelcială de Ziua Naţională.

01 dec. 2016, 04:00
Ziua Naţională. Google, logo special pentru România de 1 Decembrie

ZIUA NAŢIONALĂ. Noul logo al motorului de căutare Google este vizibil pe paginile google.ro şi google.com. Logoul Google apare încadrat într-un chenar desenat în culorile drapelului naţional al României – roşu, galben şi albastru.

În interiorul chenarului, literele care compun cuvântul ”Google” sunt scrise în majuscule de culoare albastră şi sunt suprapuse peste un desen inspirat din relieful României – dealuri şi păduri.

De asemenea, a doua literă ”O” din componenţa cuvântului ”Google” a fost înlocuită cu un element reprezentativ pentru tradiţiile româneşti – o poartă maramureşană din lemn.

Ziua naţională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, în perioada 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituţia României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

Google îşi modifică logoul cu regularitate, pentru a marca diverse evenimente majore, precum sărbători naţionale, zilele de naştere ale unor oameni celebri şi Jocurile Olimpice. În limba engleză, aceste logouri modificate sunt cunoscute sub numele de ”Google Doodles”.

ZIUA NAŢIONALĂ. Liderul social-democrat Liviu Dragnea a precizat miercuri, într-un comunicat remis presei, că PSD nu va organiza nicio formă de protest sau manifestare negativă pe 1 Decembrie.

„În legătură cu informațiile apărute în presă, potrivit cărora PSD intenționează să organizeze mâine, la defilarea de Ziua Națională, un miting de protest, ca urmare a neinvitării unor lideri PSD și ALDE la evenimentele de 1 Decembrie, precizez că: Partidul Social Democrat nu organizează nicio formă de protest sau manifestare negativă”, se arată în comunicat.

MESAJE DE ZIUA NAŢIONALĂ: Trimite şi tu urări PRIETENILOR de ZIUA NAŢIONALĂ

Dragnea afirmă că a primit informații că „se încearcă atribuirea PSD a unor altercații prin infiltrarea”, în zona unde se vor afla liderii PSD, printre oameni, a unor „provocatori profesioniști”, cu scopul de a „culpabiliza” PSD și de a crea „emoție favorabilă” celorlalte forțe politice.

„Atrag atenția instituțiilor statului care veghează, potrivit legii, la buna desfășurare a evenimentelor cu public numeros — Poliția, Jandarmeria, SPP, Brigada Antitero, să acționeze profesionist și în interesul cetățenilor. În caz contrar, vor fi singurii responsabili pentru posibila degenerare a paradei militare sau permiterea derulării unor incidente reprobabile. Îi asigur pe toți românii că PSD este un partid care respectă istoria poporului nostru, valorile tradiționale și care dorește ca 1 Decembrie să fie o zi a bucuriei de a fi român și a speranței că țara pe care o lăsăm copiilor noștri va fi una mai bună, liberă și prosperă”, subliniază Liviu Dragnea în comunicat.

Traian Băsescu, mesaj de Ziua Naţională a României

Președinta PNL, Alina Gorghiu, a făcut, miercuri seara, în cadrul unei conferințe de presă la Slănic Moldova, un apel către PSD să renunțe la orice fel de încercare „de a murdări” atmosfera ceremoniilor de 1 Decembrie programate în București.

ZIUA NAŢIONALĂ. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri seara că va participa la parada de 1 decembrie din mulţime, arătând că deciziile preşedintelui Klaus Iohannis privind lista de invitaţi sunt cele ale unui ”om mic”, ”prizonier al unor resentimente”.

El a amintit la un post de televiziune că nu se va afla la tribuna oficială pentru că nu a fost invitat de şeful statului. ”Voi fi printre oameni cu colegii mei, cu prietenii mei şi cu familia mea probabil. N-am niciun fel de problemă să mă bucur cu ceilalţi bucureşteni, să admirăm şi o parte a paradei”, a menţionat liderul Senatului.

Patriot la 104 ani. Povestea românului care a sărbătorit Ziua Naţională pe vremea regelui

Tăriceanu a calificat decizia preşedintelui Iohannis legată de lista de invitaţi drept ”un afront adus României şi românilor”.

”Eu cred că românii în această zi trebuie să lase deoparte resentimentele, ranchiuna personală şi să încercăm să stăm cu toţii împreună. Preşedintele e însă prizonierul unor resentimente pe care nu şi le poate înfrâna şi din acest motiv coboară nu numai în ochiii mei, ci – şi ceea ce este cel mai important – coboară în ochiii românilor arătând că este un om mic”, a spus copreşedintele ALDE.

Jucătoarea de tenis Simona Halep va participa la Parada de 1 decembrie cu ocazia Zilei Naţionale a României, joi, de la ora 11:00, la Piaţa Arcul de Triumf, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Ziua Naţională. Peste 8.400 de poliţişti vor fi la datorie de 1 decembrie, între care peste 2.200 vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică la manifestările publice şi la ceremoniile pentru depuneri de coroane de flori cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Ziua Naţională. Cine a fost soldatul care a imortalizat momentele de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918

Potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), cu ocazia evenimentelor desfăşurate de Ziua Naţională a României, la care se preconizează participarea unui public numeros, la nivelul întregii ţări vor acţiona 8.486 de poliţişti, dintre care 2.248 vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică la evenimente. La numărul poliţiştilor se adaugă şi 3.560 de autospeciale.

Astfel, 3.514 patrule de siguranţă publică, dintre care 678 pedestre şi 2.836 auto, vor acţiona pe 1 decembrie pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. Din totalul poliţiştilor care se vor afla în misiune, 5.204 sunt de ordine publică, 1.411 poliţişti rutieri, în timp ce 1.711 fac parte din alte structuri.

Ziua Naţională. „Între orele 04:00 – 16:00, va fi închisă total circulaţia (gradual, în funcţie de momentul sosirii tehnicii militare pentru paradă) pe şoseaua Kiseleff între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, precum şi a străzilor adiacente, pe bulevardul Al. Constantinescu, între bulevardul Mărăşti şi Arcul de Triumf, bulevardul Mareşal Averescu între bulevardul Mărăşti şi Arcul de Triumf, bulevardul Constantin Prezan între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle şi pe strada Ion Mincu între bulevardul Aviatorilor şi bulevardul Ion Mihalache”, se arată în comunicat.

Drapelul României, arborat de jandarmii montani pe Vârful Parângu Mare cu ocazia Zilei Naţionale

Între orele 06.00 – 16.00, se va restricţiona traficul rutier pe banda I de circulaţie pe bulevardul Aviatorilor, dinspre bulevardul Beijing către strada Arh. I. Mincu şi la necesitate, banda I pe sensul de mers dinspre strada Arh. I. Mincu către bilevardul Beijing.

De asemenea, traficul rutier va fi restricţionat temporar, joi, pe Bulevardul Poligrafiei, Bulevardul Mărăşti şi strada Clucerului, pe durata deplasării tehnicii, cât şi în pasajul de la Piaţa Presei Libere, pe sensul de deplasare către Piaţa Arcul de Triumf, traficul rutier fiind dirijat prin breteaua care accede în Piaţa Montreal.

„Structurile de poliţie transporturi vor asigura patrularea pe 123 trenuri de călători, cu precădere pe rutele către municipiile unde vor avea loc manifestările, precum şi în 262 de staţii şi triaje de cale ferată. De asemenea, poliţiştii de la transporturi vor patrula în 13 aerogări internaţionale şi naţionale, precum şi în 23 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre”, se arată în comunicat.

Traficul rutier va fi restricţionat în Capitală, miercuri şi joi, pentru organizarea şi desfăşurarea paradei militare cu ocazia Zilei Naţionale a României, la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale.

Traficul rutier va fi restricţionat, miercuri, pentru amplasarea tribunelor în Piaţa Arcul de Triumf, pe banda I pe strada A. Constantinescu către Mănăstirea Caşin şi pe şoseaua Kiseleff , banda I, pe sensul de mers Piaţa Presei – Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe banda I, în Piaţa Arcul de Triumf pe sensul Piaţa Presei Libere, potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Începând cu orele 22.00, staţionarea autovehiculelor pe Aleea Pescăruş între Intrarea Pescăruş si Restaurant Pescăruş, cât şi în alveolele de pe şoseaua Kiseleff , în zona Monumentului Infanteriei, va fi interzisă.

Totodată, joi, 1 decembrie, cu ocazia desfăşurării paradei militare cu ocazia Zilei Naţionale a României, circulaţia va fi închisă, între orele 04.00 – 16.00, pe axul central al şoselei P. Kiseleff şi banda I de circulaţie, pe tronsonul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcul de Triumf şi banda I pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Piaţa Presei Libere către Fântâna Mioriţa, precum şi banda IV pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Fântâna Mioriţa către Piaţa Presei Libere.

Parade militare spectaculoase şi fasole cu cârnaţi în mai multe oraşe, de Ziua Naţională

Alba Iulia – Show pirotehnic 3D, concerte şi masă populară cu trei tone de fasole şi cârnaţi

O paradă spectaculoasă cu circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale, va fi organizată de 1 Decembrie la Alba Iulia, localnicii şi turiştii având la dispoziţie 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, iar printre manifestări apare şi un show pirotehnic 3D.

În oraşul în care acum 98 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, manifestările prilejuite de Ziua Naţională vor începe la ora 9.00 cu ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe cu flori, la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria şi Mihai Viteazul. La ora 11.45, în faţa Sălii Unirii, clădire în care s-a hotărât şi semnat actul de Unire, are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918. La ora 12.00 va avea loc un Te Deum la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, iar o oră mai târziu o paradă militară spectaculoasă, în cadrul căreia vor defila circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale. Dispozitivul de defilare va fi format din reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Locale. Totodată, ca în fiecare an, şi Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia va participa cu două plutoane. Parada militară va dura circa 60 de minute şi se va organiza, la fel ca anii trecuţi, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi împrejurimi.

De la ora 14.00, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina, va avea loc evenimentul denumit ”Marea Unire a Bucătarilor”, în cadrul căruia vor fi preparate trei tone de fasole şi cârnaţi. Autorităţile locale şi judeţene aduc românilor sosiţi aici din toate colţurile ţării bucate din patrimoniul gastronomic naţional: 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, pregătite după o reţetă culeasă din bucătăria veche ţărănească.

”Îşi vor da mână cu mână zeci de bucătari celebri de pe plaiuri mioritice, dar şi de pe alte meleaguri, pentru a prepara în aer liber două tone de fasole în cel mai mare ceaun din România din ingrediente 100% autohtone. O tonă de cârnaţi vor acompania feeria infinită de gusturi, iar vinul alb va umple din belşug paharele”, a arătat Primăria Alba Iulia într-un comunicat de presă. Pâinea pentru festinul culinar va fi coaptă în şase cuptoare electrice, la faţa locului. Mâncarea va fi împărţită gratuit din cinci puncte de distribuţie şi va fi preparată de mai mulţi bucătari cunoscuţi din ţară.

De la ora 15.00 va începe spectacolul de muzică populară ”Cânt şi suflet românesc” în cadrul căruia vor concerta interpreţi consacraţi, între care Veta Biriş, Ionuţ Fulea, Nicolae Furdui Iancu sau Leontina Fărcaş.

La ora 17.00, la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, va avea loc conferinţa ”Repatriot”, iar la ora 20.00, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, va concerta Andra şi Zdob şi Zdub.Seara se va încheia cu un spectacol de artificii, denumit ”Emotion Romania”, care va începe la ora 22.00. Potrivit firmei care organizează show-ul, acesta va avea un concept unicat. Structurile pirotehnice vor fi folosite în premieră în România, spectacolul va avea viziune 3D, iar pe cer va fi văzută cea mai mare inimă proiectată vreodată în România în cadrul unui astfel de show.

Iaşi – concert de muzică populară şi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi

Primăria Iaşi a pregătit, de 1 Decembrie, un concert de muzică populară şi 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, în timp ce la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale vor participa cinci sute de miliari ai MAPN şi MAI, precum şi 50 de vehicule aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne.

„Anul acesta participăm cu efective şi tehnică blindată care a fost implicată în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak, de asemenea sunt implicaţi un număr de militari de la liceul din Câmpulung Moldovenesc care au vrut să fie alături de noi la acest omagiu adus poporului român pentru că, în esenţă, ceremonialul de pe 1 Decembrie constituie un omagiu pe care noi, miliarii şi nu numai, îl aducem poporului român”, a declarat colonel Marius Iacobuţ, comandantul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” Iaşi.

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale vor începe la Iaşi în Piaţa Unirii la ora 10, cu prima parte a unui concert de muzică populară intitulat „Noi suntem români”. Va urma, începând cu ora 11.00, ceremonia dedicată Zilei Naţionale ce va cuprinde slujba religioasă, discursurile oficialităţilor, depunerea de coroane şi parada militară. De la ora 12.00 va avea loc a doua parte a concertului de muzică populară „Noi suntem români” şi va fi deschisă şi masa tradiţională populară, pentru care au fost pregătite 5.000 de porţii de fasole.

„La ora 18.00 se vor aprinde iluminatul public pentru sărbătorile de iarnă. De la ora 17.30, la Palatul Culturii din Iaşi va fi arborat un drapel imens pe Turnul cu Ceas, în prezenţa fanfarei Garnizoanei Iaşi şi a militarilor Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Iaşi, Sebastian Buraga.

Timişoara – paradă militară cu peste 300 de soldaţi, vor survola şi trei elicoptere militare

În total, peste 300 de soldaţi şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Penitenciarul Timişoara şi Poliţia Locală Timişoara vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.30, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, pe Bulevardul Revoluţiei.

“În Timişoara, participăm la parada militară cu peste 150 de soldaţi din Brigada 18 Infanterie Banat. Joi, vor survola şi trei elicoptere militare din Giarmata, şi vor fi prezentate taburi, piese de artilerie, aruncătoare”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Daniel Pîrvu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Ceremonia se va încheia cu prezentarea onorului de către Brigada 18 Infanterie Banat.

Tot în Timişoara va avea loc joi, începând cu ora 17.00, un spectacol de deschidere a Târgului de Crăciun din Piaţa Victoriei, iar de la ora 17.30 va fi aprins iluminatul festiv de sărbători. Urmează un spectacol folcloric, concerte susţinute de Raluka şi Delia, iar de la ora 22.00 tradiţionalul foc de artificii.

Cluj: Paradă militară cu 40 de mijloace tehnice şi 300 de soldaţi şi specialişti de la MapN, MAI şi SRI

Peste 300 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi SRI, cu peste 40 de mijloace tehnice, vor participa joi, la Cluj-Napoca, la o paradă organizată în Piaţa Avram Iancu cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Reprezentanţii Diviziei 4 Infanterie “Gemina” au declarat că ceremonia include şi o slujbă religioasă şi depunerea de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu.

“Un detaşament de onoare constituit din peste 300 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi SRI, cu peste 40 de mijloace tehnice, va participa, joi, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, la ceremonia militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României. Aceasta va include o slujbă religioasă, depunere de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu şi o paradă militară la care vor lua parte militari aparţinând Diviziei 4 Infanterie , Regimentului 50 Rachete Antiaeriene , Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive , Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică , structuri subordonate diviziei”, au spus sursele citate.

Efectivele MAI vor fi compuse din specialişti ai ISU Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj şi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca. De asemenea, vor participa şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale Cluj-Napoca, dar şi un detaşament de voluntari din cadrul Crucii Roşii, filiala Cluj.

Totodată, Prefectura Cluj, Consiliul Judeţean Cluj şi ISJ Cluj vor organiza pe scena Teatrului Naţional Cluj spectacolul “Copiii sărbătoresc Marea Unire”, la care sunt aşteptaţi peste 330 de elevi din mediul rural.

Primăria Cluj-Napoca va deschide, joi, şi Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii şi va aprinde iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă. Programul mai cuprinde concerte susţinute de trupele Holograf şi DJ Project şi focuri de artificii.

Arad: – Ceremonii militare şi un concert de muzică populară de şase ore de Ziua Naţională

Concertele de Ziua Naţională a României ţin la Arad două zile, iar pe scena din faţa Palatului Adminsitrativ vor urca, printre alţii, Smiley, Andra şi cunoscuţi cântăreţi de muzică populară din toate regiunile româneşti, printre care Ramona Viţa sau Sava Negrean Brudaşcu. Conform Primăriei Municipiului Arad, miercuri de la ora 19.00 vor cânta Fantazia, The Rechord s, Smiley şi Andra. De Ziua Naţională, va avea loc un concert de muzică populară care va dura circa şase ore. Cu începere de la ora 17, pe scenă vor urca ansambluri şi solişti din judeţul Arad, printre care Grupul vocal „Sânzâienele“ al Şcolii Populare de Artă Arad, Orchestra Centrului Municipal de Cultură Arad, Adrian Gancea, Daniela Dudaş, Ansamblul folcloric „Maria Graţiana“ din Olari, Liliana Bîtea, Radu Vand, Ansamblul folcloric „Tradiţii arădene”, dar şi Valentina şi Florin Novac, Paula Paşca, Ansamblul folcloric „Zărandul“ al Palatului Copiilor Arad şi Orchestra „Rapsozii Zarandului“, condusă de către maestrul Petrică Paşca şi soliştii Malvina Nagy şi Cornelia Căprariu Roman.

Cu începere de la ora 21, au loc recitaluri cu artişti din principalele zone folclorice ale ţării: Ramona Viţa – Banat, Ionuţ Sidău – Maramureş, Sava Negrean Brudaşcu – Transilvania, Matilda Pascal Cojocăriţa – Moldova şi Mariana Ionescu Căpitănescu – Oltenia. Participarea la toate concertele este gratuită.

De asemenea, mai multe ceremonii militare vor fi organizate de către Prefecura Arad, pe 1 decembrie, pentru a marca Ziua Naţională. Conform prefectului judeţului Arad, Cosmin Pribac, cu începere de la ora 10, vor avea loc depuneri de coroane la mormintele Corifeilor Marii Uniri Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu din cimitirul Eternitataea de la UTA. Cu această ocazie va fi oficiat un serviciu religios şi va avea loc o mică defilare militară. Cu începere de la ora 11.15 vor avea loc depuneri de coroane la Crucea Martirilor din Parcul Emiescu din spatele Primăriei. Pe lângă slujba religioasă şi salutul Drapelului de Luptă, momentul mai cuprinde, printre altele, şi un program artistic al copiilor din cadrul ansamblului „Mărţişorul” al Şcolii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” din municipiul Arad. Retragerea cu torţe din faţa Palatului Administrativ programată iniţial pentru data de 1 decembrie cu începere de la ora 20 a fost anulată ca urmare a „ordinului transmis de către Statul Major General/Ministerul Apărării Naţionale, referitor la activităţile dedicate zilei de 1 Decembrie 2016 – Ziua Naţională a României… (…) La nivelul MAPN se va desfăşura o singură paradă, în Garnizoana Bucureşti”.

Tot cu ocazia Zilei Naţionale a României, Primăria Arad a organizat mai multe expoziţii şi comunicări ştiinţifice.Aradul este considerat leagănul Marii Uniri, pentru că aici s-au întocmit documentele şi s-au luat deciziile premergătoare evenimentului care şi-a pus amprenta asupra istoriei României.

Braşov – Ceremonial militar, expoziţie de tehnică, armament şi echipamente de alpinism şi un spectacol de muzică specifică Ţării Bârsei şi Ardealului

Militari aparţinând Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov vor participa la ceremonialul militar şi religios care se va desfăşura cu această ocazie de la orele 10.00, în faţa Prefecturii Braşov.

De asemenea, în Piaţa Gării din Predeal, vânătorii de munte predeleni vor prezenta o expoziţie de tehnică, armament şi echipamente de alpinism între orele 09.00-10.00, iar începând cu ora 10.00 va avea loc o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Piaţa Gării.

Apoi, de la ora 12.00, în Piaţa Unirii din Braşov, braşovenii şi turiştii sunt invitaţi la festivitatea dedicată Zilei Naţionale a României, organizată de Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, în parteneriat cu Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov. Manifestarea va debuta cu un serviciu religios dedicat memoriei eroilor neamului, Te Deum, oficiat de către un sobor de preoţi de la parohia Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Braşovului. Între orele 12.30- 13.00 urmează depunerea de coroane la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Unirii. Momentul este cu atât mai important cu cât în acest an s-au implinit 100 de ani de la Bătălia Braşovului şi de la prima instaurare a administraţiei româneşti în Braşov. Alături de juni, sunt aşteptaţi să depună coroane reprezentanţi ai autorităţilor locale, instituţiilor publice, asociaţii şi ONG-uri.

Apoi, un ansamblu folcloric coordonat de Adrian Văluşescu va oferi publicului un spectacol de muzică specifică Ţării Bârsei şi Ardealului, programat între orele 13.00- 15.30. Spectacolul folcloric va fi deschis în mod tradiţional, prin jucarea vechii hore a junilor.

Sibiu – Şedinţă solemnă la Consiliul Judeţean, spectacol folcloric susţinut de „Cindrelul Junii Sibiului” şi retragere cu torţe

La Sibiu, manifestările de Ziua Naţională încep la ora 9, la Consiliul Judeţean, unde va avea loc o şedinţă solemnă, în cadrul căreia medicul Coriolan Brad, în vârstă de 92 de ai, ultimul veteran de război din Gura Râului, va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Sibiu, acesta fiind deja cetăţean de onoare al localităţii sale. Şedinţa solemnă va începe cu intonarea imnului naţional al României de tinerii solişti de muzică populară Ovidiu Homorodean şi Cristian Fodor, momentul fiind urmat de slujba Te Deum-ului oficiată de IPS Laurenţiu Streza, alături de consilierii judeţeni care sunt şi preoţi, Simion Săsăujan şi Mihai Sămărghiţan.

La ora 10 vor avea loc depuneri de coroane la sediul fostului Consiliul Diligent din Transilvania, iar la ora 12 corul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” şi Garnozoana Sibiu vor interpreta cântece patriotice, la Cercul Militar din Sibiu, unde, de asemenea, va avea loc şi o expoziţie foto-documentară dedicată zilei de 1 Decembrie şi filme documentare referitoare la perioada premergătoare Marii Uniri.

De la ora 15, timp de trei ore, la Sala Polivalentă Transilvania, Ansamblul Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului” vor susţine un spectacol folcloric dedicat Zilei Naţionale.

De la ora 17 până la ora 19 este programată retragerea cu torţe, organizată de structurile Sistemului Naţional de Apărare şi Ordine Publică din judeţul Sibiu, pe un traseu care începe din faţa Cercului Militar şi se termină la Sala Thalia, unde, la ora 19 va începe un concert sifonic special, susţinut de orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu şi la care şi-au anuţat prezenţa Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, precum şi invitaţii acestora Majestăţile Lor Regele Simeon al II-lea şi Regina Margarita ai bulgarilor, şi Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei.

Ploieşti – Fasole şi cârnaţi, fără vin fiert, de 1 Decembrie, iar la Sinaia poposeşte trenul regal

În Ploieşti, manifestările organizate cu prilejul zilei de 1 Decembrie vor avea loc în centrul municipiului, în zona statuii Mihai Viteazu. La ora 09.15 se va bloca circulaţia pe principalul bulevard. Vor fi spectacole artistice, defilări, depuneri de coroane, dar şi un survol aerian pregătit de piloţii Aeroclubului de la Strejnic. În plus, potrivit Primăriei Ploieşti, vor fi pregătite 3000 de porţii de fasole cu cârnaţi.

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, Primăria oraşului Sinaia organizează o serie de ceremonii şi manifestări culturale pentru a marca Ziua Naţională a României.

Potrivit Primăriei Sinaia, debutul manifestărilor se va face pe data de 30 noiembrie, când Trenul Regal al României va ajunge la Sinaia, parcurgând cu aceasta ocazie un traseu simbolic.

„Este pentru a treia oară când, cu ocazia Zilei Naţionale a României, acesta soseşte la Sinaia, prima oprire întâmplându-se în anul 2013. Trenul va ajunge în Gara Regală la ora 15.47 şi va fi întâmpinat conform ceremonialului regal de către reprezentanţi ai administraţiei locale, consilieri locali, elevi ai şcolilor din Sinaia, precum şi de alţi reprezentanţi ai comunităţii sinăiene” se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sinaia. Totodată, ziua de 1 Decembrie va fi marcată printr-o serie de activităţi care vor cuprinde exerciţii tehnico – tactice demonstrative, o paradă militară şi depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor.

Constanţa – Cea mai amplă ceremonie de pe plan local, concert susţinut de Forţele Navale şi defilarea Gărzii de Onoare

La Constanţa, câteva sute de militari, pompieri şi jandarmi vor participa la ceremonia organizată în Piaţa Ovidiu cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în programul manifestărilor fiind cuprinse şi depuneri de coroane la Cimitirul Militar, Crosul 1 Decembrie şi un program artistic, de la ora 12.00.

Ceremonia organizată cu această ocazie va fi cea mai amplă desfăşurată pe plan local din ultimii ani. Vor fi implicaţi peste 300 de militari din Forţele Navale, Terestre şi Aeriene, precum şi militari din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ai ISU Dobrogea.

Activităţile vor începe la ora 11.00 şi vor cuprinde, printre altele, un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale şi defilarea Gărzii de Onoare.Totodată, peste 60 de jandarmi constănţeni, în cooperare cu poliţişti şi pompieri, vor asigura măsurile de ordine publică la festivităţile organizate de Ziua Naţională, în scopul desfăşurării acestora într-un climat de ordine şi siguranţă.

De asemenea, ceremonii militare şi religioase se desfăşoară în toate garnizoanele de marină. Cu acest prilej, vor fi depuse coroane de flori la monumentele Eroilor din Constanţa şi Mangalia.Drapelul tricolor va fi arborat în toate unităţile militare de marină, iar la bordul navelor militare maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Craiova – Ceremonial militar-religios şi Festivalul Internaţional “Adrian Păunescu”

La Craiova, de Ziua Naţionala, va avea loc doar un ceremonial militar-religios, iar seara este programată aprinderea iluminatului de sărbători. Tot pe 1 Decembrie începe cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional “Adrian Păunescu”.

Respectând tradiţia, organizatorii şi partenerii lor aduc la rampă, pentru al patrulea an consecutiv, reprezentanţi de seamă ai muzicii, poeziei, vieţii culturale şi academice din România şi de peste hotare. Deschiderea festivalului are loc la ora 14, iar de la ora 18, în Centrul Istoric al Craiovei este programat spectacolul Remember Cenaclul Flacăra.Vor concerta, între alţii, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Magda Puşkaş, Emeric Imre, Cristian Buică, Vasile Mardare, Walter Ghicolescu, Generaţia Folk, Andrei Păunescu şi trupa Totuşi…

Suceava – Ceremonie, paradă cu tehnică ISU şi spectacol al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”.

De 1 Decembrie, la Suceava va fi organizată o ceremonie în faţa Palatului Administrativ şi o paradă cu tehnică ISU şi a unor instituţii ale MAI. Ulterior, tehnica va fi prezentată în zona centrală a municipiului.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că la parada de 1 Decembrie din acest an nu va fi folosită tehnică a MAPN ca urmare a unui ordin al ministrului Apărării.După-amiaza, pe esplanada din centrul oraşului, va fi organizat un spectacol al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”.

Bistriţa – Ceremonie militară, religioasă, depuneri de coroane de flori şi spectacol folcloric

La Bistriţa, Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la primele ore ale diminineţii. Ceremonia organizată la nivelul garnizoanei Bistriţa debutează la ora 09.00, în centrul oraşului, cu o ceremonie militară, religioasă şi depunerea unei coroane de flori la monumentul poetului Andrei Mureşanu din Piaţa Centrală după care va avea loc defilarea personalului şi tehnicii din cadrul unităţilor Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Balan”, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa – Năsăud, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud, Penitenciarului Bistriţa, Direcţiei Judeţene de Informaţii Bistriţa – Năsăud, Poliţiei Locale Bistriţa, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa – Năsăud, Crucii Roşii – filiala Bistriţa – Năsăud, Colegiilor Naţionale din Bistriţa şi a Cercetaşilor României – filiala Bistriţa – Năsăud.Autorităţile locale au pregătit pentru a marca Ziua de 1 Decembrie, la Palatul Culturii din Bistriţa, un spectacol folcloric, începând cu ora 17.00.


Cum a mai sărbătorit Google Ziua Naţională

Mesaje de Ziua Nationala, 1 Decembrie 2016. Românii sărbătoresc, luni, 96 de ani de la Marea Unire. Cu această ocazie vă prezentăm o serie de mesaje, felicitări, urări, SMS-uri pe care le puteți trimite prietenilor, pentru a le insufla spiritul de unitate și patriotism.

La mulți ani România, la mulți ani române, hai să încercăm să fim mai buni de ziua noastră!

În această deosebită zi este ziua tuturor românilor, La mulți ani! 

A mai trecut un an de când suntem români, astăzi a venit din nou vremea să ne spunem La mulți ani!

De 1 decembrie vreau să-ti urez tot binele de pe lume și să fii la fel de bun în ceea ce faci și mai ales să fii mândru că ești român. La mulți ani!

Mesaje de Ziua Nationala  Ziua Națională a României este cu siguranță una dintre cele mai importante zile din acest an de aceea țin să-ti urez La mulți ani!

Felicitări pentru toate succesele tale de până acum, ai demonstrat ca ești un român adevărat, La mulți ani!

Familia noastră de români vă urează la mulți ani unor români adevărați!

Îți mulțumim pentru tot sprijinul de care ai dat dovadă, îți mulțumim ca ești român, La mulți ani!

Hai sa dam mana cu mana, cei cu inima romana, sărbătoarea sa unească toata suflarea românească. La mulți ani Romane!

La mulți ani romani, oriunde v-ați afla!

La mulți ani Romania! La mulți ani prieteni! La mulți ani romani de pretutindeni!

La mulți ani României, tuturor romanilor si celor ce simt si gândesc românește!

Cu prilejul Zilei naționale a României doresc poporului roman cele mai călduroase felicitări si urâri de sănătate, bunăstare, prosperitate si succes!

Cu ocazia Zilei Naționale a României doresc sa transmit poporului roman cele mai sincere urâri de bine si un viitor prosper si fericit.

La mulți ani tuturor romanilor si celor ce iubesc Romania!

Daca te-ai prins in hora, joaca pana la capăt. La mulți ani romane, la mulți ani Romania!

1 Decembrie este o zi de sărbătoare pentru toți romanii. Ne face plăcere sa transmitem salutările noastre unui client si unui roman deosebit. La Mulți Ani si petrecere frumoasa de Ziua Naționala!

Fie ca, 1 Decembrie sa va aducă sănătate, fericire si multa, multa bucurie alături de cei dragi si apropiați.

De 1 Decembrie, Ziua Naționala a României va doresc distracție plăcută si sa va bucurați ca sunteți roman. La Mulți Ani plini de realizări!

Ne face deosebita plăcere sa colaboram cu oameni de excepție ca dumneavoastră. Adevărați romani. La Mulți Ani încununați de succes si prosperitate.

Cu ocazia Zilei Naționale dorim sa va felicitam pentru profesionalismul dumneavoastră si sa va transmitem cele mai sincere urâri de bine.

Cu romani de excepție ca tine tara noastră este mai bogata si mai respectata. Cu clienți deosebiți ca tine, noi suntem mai buni si mai puternici. Iți mulțumim si iți uram un sincer La Mulți Ani!

Ziua Naționala a României este prilej de mare bucurie pentru toți romanii. Va dorim ca 1 Decembrie sa va aducă in fiecare an realizări de excepție si sa fiți mândru ca sunteți roman.

Cu ocazia Zilei Naționale va doresc succes in activitate si sa va bucurați de cele mai frumoase realizări. La mulți ani de prosperitate si bunăstare!

Suntem bucuroși sa colaboram cu romani deosebiți ca dumneavoastră. Datorita unor astfel de oameni Romania poate nutri speranța unui viitor mai bun. La mulți ani!

Lucrând cu oameni ca dumneavoastră, îndrăznim sa credem ca Romania poate avea un viitor mai bun. Va mulțumim pentru profesionalism si va dorim tot succesul pe care li meritați din plin. La mulți ani!

De când se știe, romanul trăiește cu credința in suflet. La fel cum Dumnezeu ne iubește pe noi, la fel si noi trebuie sa ne iubim Patria si s-o respectam. La Mulți Ani Romane, fii mândru de tara ta!

Cu ocazia Zilei Naționale a României va transmit cele mai sincere urâri de bine si un viitor prosper si fericit. La Mulți Ani!

Parada militară organizată de Ziua Naţională a României va avea mai multe elemente de noutate, având în vedere că în acest an s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, la eveniment urmând să participe, pe lângă cei peste 3.000 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, militari străini din state membre NATO, dar şi peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave. Noutăţile din acest an sunt reprezentate de avioanele multirol F-16 Fighting Falcon, tehnica de transport uşoară (motociclete enduro şi ATV-uri) pentru forţele pentru operaţii speciale şi poliţia militară, noua ţinută combat a militarilor români, care va intra în dotare în 2017 şi Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de intervenţie, cunoscut sub denumirea de Caravana SMURD.

Astfel, MApN anunţă că la parada militară vor participa, aproximativ 1.000 de militari din Forţele Terestre Române, cu peste 125 de mijloace tehnice de luptă. Vor fi prezentate mai multe mijloace esenţiale de luptă în defavoarea autoturismelor. De asemenea, la eveniment va participa şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Forţele Aeriene Române participă la eveniment cu trei detaşamente, reprezentate de două blocuri de paradă din cadrul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” şi un detaşament al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”. Tehnica militară este formată din radare TPS-79R şi sisteme de rachete sol-aer HAWK. Parada va fi completată de formaţii de aeronave de tipul IAR-330 Puma şi SOCAT, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-99 Standard şi ŞOIM, MiG-21 LanceR, precum şi ultima achiziţie a Forţelor Aeriene, aeronavele F-16 Fighting Falcon.

Mesajul Google de Ziua Naţională

Motorul de căutare Google şi-a modificat din nou logoul de pe pagina sa de start, joi, pentru a marca Ziua Naţională a României, sărbătorită din 1990 pe 1 decembrie.

Noul logo al motorului de căutare Google este vizibil pe paginile google.ro şi google.com. Logoul Google apare încadrat într-un chenar desenat în culorile drapelului naţional al României – roşu, galben şi albastru.

În interiorul chenarului, literele care compun cuvântul ”Google” sunt scrise în majuscule de culoare albastră şi sunt suprapuse peste un desen inspirat din relieful României – dealuri şi păduri.

De asemenea, a doua literă ”O” din componenţa cuvântului ”Google” a fost înlocuită cu un element reprezentativ pentru tradiţiile româneşti – o poartă maramureşană din lemn.

Ziua naţională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, în perioada 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituţia României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

Google îşi modifică logoul cu regularitate, pentru a marca diverse evenimente majore, precum sărbători naţionale, zilele de naştere ale unor oameni celebri şi Jocurile Olimpice. În limba engleză, aceste logouri modificate sunt cunoscute sub numele de ”Google Doodles”.

ZIUA NAŢIONALĂ. 1 decembrie este ZIUA NAŢIONALĂ a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Totodată, această zi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare din Alba-Iulie sau Bucureşti, ori acasă alături de cei dragi.

ZIUA NAŢIONALĂ. 1 decembrie a fost adoptată ca ZIUA NAŢIONALĂ a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu şi publicată ulterior în Monitorul Oficial. Această dată marchează Unirea Transilvaniei cu România şi va rămâne una dintre cele mai importante pagini ale istoriei şi unităţii naţionale româneşti.

ZIUA NAŢIONALĂ. Scurt istoric 

ZIUA NAŢIONALĂ. 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.

ZIUA NAŢIONALĂ. Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

ZIUA NAŢIONALĂ. 1 decembrie nu este prima zi naţională a României

ZIUA NAŢIONALĂ. 1 decembrie nu a fost singura zi naţională. România a mai schimbat două astfel de sărbători în trecut. Între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată sărbătoarea şi ziuna naţională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independenţa României.

 

ZIUA NAŢIONALĂ. După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept ziuna naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

ZIUA NAŢIONALĂ. Evenimente de ZIUA NAŢIONALĂ

ZIUA NAŢIONALĂ. Concerte de muzică populară şi colinde, expoziţii, prezentări de modă inspirate de ia românească. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele care vor marca Ziua Naţională a României în cele mai mari oraşe ale lumii, anunţă Institutul Cultural Român. De asemenea, Ziua Naţională va fi sărbătorită în întreaga ţară prin parade şi diverse evenimente artistice. În Bucureşti, defilarea de 1 Decembrie va avea loc în Piața Constituției. De Ziua Națională vor defila și militari din alte țări. Primii care vor defila în Piaţa Constituţiei, de la ora 11.00, vor fi cei 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale. Vor urma angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. Militarilor români li se vor alătura cei din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi SUA.

Ziua Națională. Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul marchează Ziua Națională a României prin organizarea unei serii de de concerte susținute de Ansamblul Cununa Carpaților la Edirne, Ankara și Istanbul.

La Viena va avea loc un concert susţinut de artistul și dirijorul Nicolae Voiculeț (nai) alături de Klaus Untch (orgă) şi Orchestra România. „DOR”. Concertul este parte a turneului D.O.R., un concept dezvoltat de Nicolae Voiculeţ, ambasador al turismului românesc.

ZIUA NAŢIONALĂ. Ziua Națională a României este sărbătorită la Budapesta prin organizarea unui recital susținut de Alexandru Tomescu în Sala de Bal a Hotelului Corinthia.

Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează Ziua Națională a României prin prezentarea colecției „Zestrea” by Liliana Țuroiu. Evenimentul va cuprinde prezentarea unei părți din colecție în cadrul recepției organizate de Ambasada României în Republica Portugheză, în data de 30 noiembrie, la Teatrul Thalia din Lisabona, iar pe 2 decembrie va avea loc vernisajul expoziției care va fi deschisă până pe 12 decembrie.

Ziua Națională. Institutul Cultural Român de la Lisabona continuă seria evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României prin organizarea unei serii de concerte ale grupului Vivarte, în perioada 2 – 6 decembrie 2016. ICR Lisabona va organiza un concert de gală de Ziua Națională la Sé Patriarcal (Catedrala Patriarhală din Lisabona) în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și un concert de colinde în cadrul programului Natal em Lisboa/ Crăciun la Lisabona, organizat de Primăria din Lisabona. Grupul românesc Vivarte va deschide evenimentul „Natal em Lisboa” printr-un concert de colinde, în data de 3 decembrie, la Igreja de São Vicente de Fora / Biserica São Vicente de Fora. Concertul de Ziua Națională a României va avea loc în data de 4 decembrie, la Catedrala Patriarhală din Lisabona (Sé de Lisboa / Sé Patriarcal), construcție de tip bazilical romanic datând din 1151, finalizată la numai 4 ani de la eliberarea Lisabonei de sub dominația arabă. Grupul Vivarte este compus din: Tiberiu Oprea, leader (dirijor, violonist); Mediana Vlad, soprană solo; Gonul Aptula, maestru corepetitor; Lucia Petroianu, oboi; Shirin Corbu, vioară; Ovidiu Achim, viola; Emese Achim, violoncel; Norela Costea, soprană; Valentina Năstase, mezzosoprană; Alin Vlad, tenor; Bogdan Tudor, bas.

ZIUA NAŢIONALĂ. Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează trei evenimente menite să puncteze Ziua Natională a României. În perioada 2 – 4 decembrie a.c., ICR susține turneul Corului de Copii şi Tineret „Symbol” al Patriarhiei Române la Bruxelles și la Anvers. Corala „Symbol” a Patriarhiei Române va efectua un turneu de patru concerte la Bruxelles (Catedrala „Notre Dame de la Cambre, Biserica Sfantul Paul și Casa pentru persoane cu handicap divers) şi în Anvers (Biserica Ortodoxă Română). Evenimentul are la bază invitaţia Alianţei Belgo-Române din Bruxelles. „Symbol” a fost primul cor de copii înființat ca asociație după Revoluția din Decembrie 1989. Grupul este alcătuit din 35 de persoane (32 corişti-fete, cu vârste cuprinse între 12-25 de ani, 2 dirijori și un însoţitor).

Ziua Națională. Tot pe 2 decembrie are loc vernisajul Bienalei Internaționale de Sticlă / Glass Art Biennial 2016, la Haacht/ Belgia la care participă artiștii Ioan Nemțoi și Mihai Țopescu, sprijiniți de Institutul Cultural Român de la Bruxelles. Evenimentul este organizat de Art Foundation „Kunststichting Perspektief vzw”, iar expoziția este deschisă până la 11 decembrie.

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2016, Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează două concerte la Luxembrug și la Haga. Concertele vor fi susţinute de Maria Gheorghiu (chitară, voce) pe data 29 noiembrie (la Abația Neimënster) și Cătălin Milea la Haga pe 1 decembrie 2016, (Johan de Wittlaan 30). Artista Maria Gheorghiu va interpreta la chitară un concert de muzică folk, intitulat Punți peste inimi, iar saxofonistul Cătălin Milea propune un nou proiect artistic individual, prezentat în premieră în Olanda, intitulat The Sounds of Home. La eveniment vor fi invitaţi membrii corpului diplomatic, reprezentanţi ai diasporei din Olanda şi oficialităţi.

Ziua Națională. Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează pe 30 noiembrie un concert de muzică populară românească din zona Munteniei, cu ocazia Celebrării Zilei Naționale a României, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, la Muzeul de Artă din Tel Aviv. ICR Tel Aviv și Ambasada intenționează să promoveze noua generație de artiști populari din România, prin introducerea uneia dintre cele mai de succes reprezentante, Letiția Vișoiu, pe scena culturală israeliană. Programul muzical include atât piese tradiționale din folclorul românesc, cât și cântece din repertoriul propriu al tinerei artiste. La eveniment vor participa membrii corpului diplomatic acreditat în Israel, directori de instituții culturale și festivaluri, precum și membri ai organizațiilor de israelieni originari din România.

ZIUA NAŢIONALĂ. Institutul Cultural Român de la Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, sărbătorește Ziua Națională printr-un eveniment care cuprinde momente muzicale susţinute de violonista Clara Cernat. Evenimentul se va desfăşura în data de 30 noiembrie, la Palatul Santoña situat în celebrul cartie al literelor (Barrio de las Letras), în plin centrul capitalei Spaniei. Programul muzical va cuprinde: piese de George Enescu, Astor Piazzola, Thierry Huillet, Ciprian Porumbescu, dar şi Imnul României şi cel al Spaniei. Recepţia va fi deschisă de un discurs susţinut de ES dna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei.

 

Ziua Națională. Un al proiect organizat de ICR Madrid, în parteneriat cu Asociația Culturală Obatalá din Coslada, este expoziția „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale Fotografii de Florin Andreescu” /,,Instantáneas invernales. Máscaras y costumbre Fotografías de Florin Andreescu” care va fi expusă la Centrul Civic ,,El Cerro” din Coslada, în perioada 28 noiembrie – 20 decembrie 2016. Evenimentul are rolul să marcheze Ziua Națională a României și cuprinde o expoziție de fotografii cu măşti tradiţionale de iarnă din diferite zone geografice ale României, realizate de fotograful Florin Andreescu, şi măşti lucrate manual de Paic Sebastian, membru al Asociaţiei Zestrea.

Ziua Națională a României este marcată și de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția prin realizarea expoziției Abel de George Mircea în Noua Galerie. Expoziția, deschisă în perioada 1 – 21 decembrie, va prezenta aproximativ 20 de picturi realizate de artistul plastic în perioada anilor 2006-2015.

Ziua Națională. Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României o serie de evenimente menite să marcheze acest moment. Prima manifestare culturală are loc între 29 noiembrie 2016- 20 februarie 2017, la sediul ICR Beijing, unde se desfășura vernisajul expoziției de Fotografii „România prin imagini”. În cadrul acestei expoziții, se vor expune 70 de fotografii color și alb-negru realizate de artiști fotografi din România, Claudiu Szabo, Gabriel Boholt, Cosmina Muntean, Arpad Zoltan Balla, Felicia Săteanu, Laszlo Deszo, Ovi D.Pop, Istvan Magdo, Mihaly Moldovan, Adrian Markus, Gheorghe Talpoș, Nicoleta Păunaș, Ovidiu Gabor, Istvan Plajas, Ioan Ciobotariu. Fotografiile ilustrează peisaje, clădiri inedite, precum și obiceiuri din România.

ZIUA NAŢIONALĂ. De asemenea, ICR Beijing va organiza, pe 2 și 5 decembrie, două recitaluri de pian și fagot susținute de muzicienii români Ilinca Dumitrescu și Vasile Macovei. Cele două concerte vor avea loc la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, respectiv la Universitatea de studii străine din Beijing. De asemenea, cei doi artiști români vor avea o serie de întâlniri cu profesori de la Conservatorul din Beijing, în data de 3 decembrie, la sediul ICR Beijing. În cadrul acestei întâlniri, Directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, va susține o prezentare amplă a țării noastre, informații generale despre reprezentanții de seamă a culturii române, de la scriitori clasici de renume până la artiști plastici moderni. De asemenea, va prezenta activitatea Institutului Cultural Român și a reprezentanței sale de la Beijing. La eveniment vor participa profesori și studenți ai Conservatorului Central de Muzică din Beijing, delegație condusă de doamna profesor Liu Yuening, director al Centrului de Relații Internaționale din cadrul acestei instituții, românologi, prieteni ai institutului și publicul larg. La finalul evenimentului, va avea loc un cocktail cu vin românesc.

Ziua Națională. Institutul Cultural Român de la Praga organizează, pe 4 decembrie 2016, cu ocazia Zilei Naționale a României, un concert extraordinar Nicolae Voiculeţ pe scena din Piaţa Ceasului Astronomic (Staromestske Namesti) din Praga.

Institutul Cultural Român de la New York sărbătorește Ziua Națională a României printr-o serie de trei concerte, din programul „Duelul viorilor”, susținute de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, în datele de 2 decembrie, la Weill Recital Hall, în cadrul Carnegie Hall, New York, și respectiv 5 decembrie, la Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC.„Dueliștii” Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, secondați de pianistul Horia Mihail, au acceptat provocarea de a pune în scenă una dintre cele mai controversate dispute din istoria muzicii clasice și de a se „duela”, în numele disputei de veacuri a lutierilor, cu cele mai faimoase arme ale universului instrumentelor cu coarde: viorile Stradivarius și Guarneri. Vioara Stradivarius „Pachoud”, construită de celebrul lutier italian în 1694, este pusă la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam. Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat George Enescu, este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află, conform digi24.ro.

Ziua Națională. În cadrul „Seriei Concertelor Enescu”, Institutul Cultural Român de la Londra organizează recitalul extraordinar al sopranei Valentina Naforniță dedicat Zilei Naționale a României. Recitalul, susținut de soprana Valentina Naforniță și pianistul Sergiu Tuhuțiu, are loc la sediul ICR Londra, pe 2 decembrie a.c. și are în program lieduri compuse de compozitori români, dar şi arii celebre din opere.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Accademia di Romania din Roma organizează, pe 2 decembrie, un concert tradițional de colinde „Armonii de Crăciun”, susţinut de grupul vocal Arpeggio&Roua şi invitaţii săi, în sala de concerte a institutului. Programul va cuprinde: Călătorie în România și Bună dimineața la Moș Ajun (2) – I.D. Chirescu, În seara de Moș Ajun – Marin Trache, Am plecat să colindăm – Folclor Muntenia, Trei crai de la răsărit – după Anton Pann, La Vitleem colo-n jos – Nicolae Lungu. Invitați: Costel Mihalache și Daniela Ispas – Cântece de Crăciun. Partea 2: Călătorie în lume – Stille nacht versuri Joseph Mohr, muzica Franz Gruber (Daniela Ispas și Arpeggio & Roua), Deck the halls – Alastair Lewis, The little drummer – Katherine Kennicott Davis, Joy to the wold – versuri Isaac Watts, muzica George F. Handel, Duet „ Two of us” (Adrian Moșteanu și Bianca Vasile), White Christmas – Bing Crosby (cover), Santa Claus is coming to twon Frank Sinatra (cover).

Ziua Națională. Institutul Cultural Român de la Paris va organiza, cu ocazia Zilei Naţionale a României, un concert extraordinar susținut de Maxim Quartet. Evenimentul va avea loc pe 8 decembrie 2016 la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reședinţa Ambasadorului României în Republica franceză, un spaţiu simbolic pentru un concert dedicat Zilei Naţionale, cunoscut și apreciat de publicul parizian. Cvartetul va reuni artiști de prim rang ai scenei concertistice românești: Horia Maxim (pian), Mihaela Anica (flaut), Fernando Mihalache (acordeon) și Săndel Smărăndescu (contrabas). În repertoriul concertului de la Paris vor figura: Joc Dobrogean de Paul Constantinescu, Andante de Tiberiu Olah, Vals de Eugen Doga, Rondo alla Münchhausen, Balkan Tango with Walking Bass și fragmente din opera O scrisoare pierdută de Dan Dediu, Dansuri Românești de Bela Bartok, Jocul Țambalelor de Johnny Răducanu, Rapsodia I de George Enescu.

Ziua Națională. De când se sărbătoreşte 1 Decembrie Ziua Naţională a României

Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

Ziua Națională. Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. În data de 14 martie/26 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din principat în Regatul României. Pentru a marca evenimentul, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbări din istoria României, confom wikipedia.ro.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I în data de 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populară Română. Ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat, sub numele de ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Ziua Națională. În anul 1990, după revoluția anticomunistă din 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 22 decembrie drept sărbătoare națională a României. Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și a mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională.[4] Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României.

 

ZIUA NAŢIONALĂ. Legea adoptată în 1990 de parlamentul dominat de FSN și promulgată de Ion Iliescu a avut în vedere pe de o parte combaterea simpatiilor legate de tradiția monarhică a României, cu sărbătoarea națională istorică pe 10 mai, dar și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională.

Alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Ziua Națională. Prima zi națională de 1 decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci a obiectivei anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli. Petre Roman, primul ministru de atunci, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Ion Iliescu să-i dea un semn cu mâna pentru ca să înceteze, gest filmat și difuzat pe larg de mass media. 

Ziua Națională. Paradă militară în Bucureşti

Ziua Națională. Peste 3.000 de militari, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa, astăzi, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată de Ziua Naţională a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Dincolo de semnificaţia principală a datei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, anul acesta parada militară îi omagiază pe eroii căzuţi în Primul Război Mondial, în contextul în care anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Războiul de Reîntregire

Ziua Națională. Festivitatea de Ziua Naţională va începe la ora 11.00, în Piaţa Arcului de Triumf, când este programată sosirea preşedintelui Klaus Iohannis. Va urma salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare şi salutul gărzii.

ZIUA NAŢIONALĂ. Soprana Carla Muşat, solistă a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor militare, va cânta imnul naţional, acompaniată de orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, orchestra Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi a Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”, şi de corul studenţilor Academiei Tehnice Militare.

Ziua Națională. Defilarea militarilor va începe după depunerea unei coroane de flori de către preşedintele României.

Parada va fi deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, echipaţi cu noua ţinută de luptă a forţelor terestre. Potrivit MApN, aceasta oferă o protecţie îmbunătăţită militarilor, având printre altele capacitatea de a fi impermeabilă şi rezistentă la foc.

Defilarea va continua cu un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

Vor intra pe sub Arcul de Triumf militari din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth”, vânători de munte din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, militari din Forţele pentru Operaţii Speciale, dar şi din celelalte arme – genişti, Forţele Aeriene, Forţele Navale, Poliţie Militară, precum şi forţe ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii.

Ziua Națională. De asemenea, vor defila studenţi ai Academiei Tehnice Militare, Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, dar şi studenţi şi medici rezidenţi ai Institutului medico-militar. Va fi prezent la paradă un detaşament al Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” şi unul al Colegiului Naţional Militar ‘Dimitrie Cantemir’ din Breaza. Un grup de defilare va al studenţilor Academiei de Poliţie „A. I. Cuza” va trece şi el pe sub Arcul de Triumf.

Defilarea terestră se va încheia cu două detaşamente – unul cu drapele de epocă purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, iar cel de-al doilea, al Asociaţiei „Tradiţia Militară”, cu uniformele şi echipamentul Armatei Regale Române din anii 1915 – 1918: de Infanterie, de Grăniceri şi de Vânători de Munte.

ZIUA NAŢIONALĂ. Defilarea tehnicii de luptă va fi deschisă de aviaţie. Vor survola Bucureştiul elicoptere IAR-330 Puma ale Armatei, apoi elicoptere MI-8 şi MI-17 şi Eurocopter-135 ale Ministerului Afacerilor Interne. Ele vor fi urmate de C-27J Spartan şi C-130 Hercules, aeronave de transport aparţinând Forţelor Aeriene.

Parada aeriană va continua cu trecerea avioanelor de antrenament şi atac la sol IAR-99 şi, în varianta modernizată, IAR-99 Şoim şi se va încheia cu evoluţia a două formaţii de zbor cu avioane supersonice MIG-21 LanceR şi a unei formaţii de avioane supersonice F-16 Fighting Falcon achiziţionate anul acesta.

 

Ziua Națională. La sol, vor defila vehicule militare precum transportoarele blindate Piranha şi Zimbru, tancurile TR-85M1, autovechiculele pentru operaţii speciale URO VAMTAC, maşinile de luptă ale infanteriei MLI-84M Jderul, sistemele antiaeriene Gepard.

De asemenea, bucureştenii vor putea vedea rachetele sol-aer Hawk şi OSA-AKM, lansatoarele multiple de rachete LAROM, sisteme radar şi autostaţii radio.

Ministerul Afacerilor Interne va participa cu motociclete ale Poliţiei Rutiere, autospeciale de intervenţie, dar şi cu un autolaborator criminalistic şi unitate mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor. De asemenea, vor putea fi văzute diverse vehicule ale Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Serviciului Român de Informaţii.

Ziua Națională. Defilarea se va încheia cu trecerea pe sub Arcul de Triumf a Cavaleriei Jandarmeriei Române şi a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

În premieră, detaşamente militare din Germania, Marea Britanie, Italia şi Slovacia vor participa la parada de Ziua Naţională a României, alături de militari ai unor state care au mai defilat de 1 Decembrie şi în anii trecuţi.

Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece militari din Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, militarii germani care vor defila fac parte din Batalionul de gardă, unitatea Bundeswehr-ului care asigură garda protocolară de onoare în timpul vizitelor de stat şi al altor evenimente oficiale. Grupul de defilare polonez aparţine Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei, o structură militară a Forţelor Armatei Poloniei, responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, subordonată Comandamentului Garnizoanei Varşovia.

Ziua Națională. Militarii moldoveni sunt din Garda de Onoare a Republicii Moldova şi, deşi au mai participat la paradele militare de Ziua Naţională a României, va fi pentru prima dată pentru ei când vor defila pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti.

Din Italia vor veni patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello. De asemenea, în premieră la parada militară naţională, participă reprezentanţii armatei Slovaciei. Aceştia aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.

Ziua Națională. Tot pentru prima dată, bucureştenii îi vor vedea defilând pe militarii spanioli. Drapelul acestei ţări va fi purtat de locotenent-colonelul Juan Antonio Pińa Sanchez, ofiţer responsabil cu comunicarea strategică, în cadrul Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est de la Bucureşti, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate Sanchez, locţiitor al comandantului la unitatea românească pentru integrarea forţelor NATO, precum şi de locotenent-colonelul Sixto Martínez Moneo, ataşat de afaceri interne în România, Ungaria, Slovenia şi Republica Moldova.

Ziua Naţională. Ce știu românii despre Ziua Națională. Răspunsuri neașteptate

Armata Marii Britanii va fi reprezentată la defilare de militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez „Pipes and Drums (Cimpoaie şi Tobe)”.

Defilarea reprezentanţilor forţelor armate străine se va încheia cu un detaşament din SUA compus din puşcaşi marini şi militari din Batalionul 2 Puşcaşi Marini şi Batalionul 2 Sprijin Logistic de luptă din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord.

Ziua Naţională. Ce știu românii despre Ziua Națională. Răspunsuri neașteptate

Ziua Naţională. Nu toţi românii ştiu ce s-a întâmplat la 1 decembrie 1918: unii cred că marea unire a fost înfăptuită de Mihai Viteazu, alţii că s-a unit Muntenia cu Transilvania.

Ziua Naţională. Ce ştiu oamenii despre această sărbătoare, dar și despre cea din ziua de 10 mai, aflaţi din materialul următor. 

Românii s-au lăudat că ştiu ce sărbătorim pe 1 decembrie. Fiecare, însă, cu varianta lui. Cât despre cea de a doua sărbătoare naţională a României, nimeni nu pare să ştie prea multe.

„Pe 1 decembrie ce sa se intample? E ziua Nationala. La Alba Iulia. Zi Nationala, Unirea Principatelor cu Ardealul e una singura”. „Si 10 Mai?” „A da. Nu stiu daca zece mai. Ce era candva a regelui, dupa, in comunism a devenit Ziua Muncii, asa ceva”.

 

„Unirea Principatelor Romane. Moldovei cu Tarile Romane”. „Unde s-a intamplat?” „La Alba Iulia, cred” „Cate zile nationale avem?” „Chiar nu stiu. Asta e ca ordin numeric sau..? Pai 1 decembrie, sarbatorile religioase”. „10 Mai vă spune ceva?” „Ziua regalitatii, asta e altceva. Da”.

ZIUA NAŢIONALĂ. „Ziua Nationala a Romaniei. Cand s-a unit Muntenia cu Transilvania. „Da puiu, Ziua Nationala. Da mai avem. Sarbatorile acum. Lasa tu Sfântul Andrei…A ziua Regalitatii. E asta cum nu prea am fost regalista, oricum imi sunt foarte dragi”.

Semnificaţia de 1 decembrie o ştia şi acest tânăr, 10 Mai, însă, este o necunoscută şi pentru el.

„Unirea Romaniei cu Transilvania. Că deja se numea Romania la 1918. Nu mai stiu sub ce conducere”. „Cate zile nationale are România?” „1 decembrie. Una singura. Stii tu mai multe?” „10 Mai nu iți spune nimic?”. „Nu, chiar nu”.

Au fost şi alţii care au picat testul la capitolul ,,Unirea sub conducerea lui…”.

ZIUA NAŢIONALĂ. „Sarbatorim Ziua Națională a Romaniei. In 1918 s-a intamplat Unirea. Romania si-a capatat definitiv independenta si a intrat in granitele normale”. „Au mai fost si altele”. „Unirea de la 1859 a lui Cuza. Asta e unirea infaptuita in 1918 de la Alba Iulia de catre Mihai Viteazul, Unirea Principatelor Romane”.

Ziua Națională a României este marcată și anul acesta de Google printr-un Doodle special.

Ziua naţională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România.

ZIUA NAŢIONALĂ. Singurele fotografii care se păstrează din timpul evenimentelor din 1 Decembrie 1918 sunt realizate de Samoilă Mârza, ajuns „fotograful Unirii” din întâmplare. Avea 32 de ani, iar cu patru zile înainte se întorsese din război. Ca să ajungă la Alba a mers 11 kilometri, cărând aparatul pe bicicletă.

ZIUA NAŢIONALĂ. Singurele fotografii care se păstrează din timpul evenimentelor din 1 Decembrie 1918 sunt realizate de Samoilă Mârza, originar din localitatea Galtiu, din judeţul Alba. La 1 Decembrie 1918 Samoilă Mârza avea 32 de ani.

ZIUA NAŢIONALĂ. Samoilă Mârza a ajuns „fotograful Unirii” dintr-o întâmplare, deoarece fotograful Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele.

ZIUA NAŢIONALĂ. În timpul primului război mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia.

ZIUA NAŢIONALĂ. Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

ZIUA NAŢIONALĂ. Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia.

ZIUA NAŢIONALĂ. La începutul anului 1919 Samoilă Mârza a întocmit un album numit „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”. Un exemplar al albumului a fost depus de către delegaţia română la Conferinţa de pace de la Versailles.