Ziua Unirii Principatelor, celebrată separat. Iohannis e la Bucureşti, Tăriceanu – la Focşani, Opoziţia la Iaşi. Dragnea, absent

Ziua Uniri Principatelor Române găseşte România dezbinată în funcţie de interesele şi ambiţiile politice. Fiecare tabără petrece separat de Ziua Micii Uniri. Klaus Iohannis este în Capitală, mai mulţi miniştri din partea ALDE şi Călin Popescu Tăriceanu au mers la Focşani, iar Opoziţia şi alţi lideri sunt la Iaşi. Mică sau mare, Unirea e o dovadă că politicienii noştri n-au făcut deloc pace nici într-o astfel de zi. La Focşani a fost invitat şi Liviu Dragnea, dar şeful PSD nu a mers. În schimb, Dragnea a transmis un mesaj, pe Facebook, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

RomaniaTV.net
24 ian. 2019, 09:04
Ziua Unirii Principatelor, celebrată separat. Iohannis e la Bucureşti, Tăriceanu – la Focşani, Opoziţia la Iaşi. Dragnea, absent

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la slujba de Te Deum în Catedrala Patriarhală, oficiată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la aniversarea Unirii Principatelor. Ulterior, şeful statului a depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, apoi a mers în Aula „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei pentru a lua parte la sesiunea de comunicări ştiinţifice intitulată „Unirea Principatelor Române, bază a Statului Român modern”, organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română.

„Din păcate, la 160 de ani de la momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul unirii în jurul interesului național și al integrării depline în Europa, guvernanții au preferat o hărmălaie populistă și o jalnică țopăială legislativă și administrativă. În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanți periclitează viitorul țării printr-o avalanșă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase. România nu merită asemenea politicieni lipsiți de responsabilitate față de țară!”, a declarat preşedintele Iohannis.

Miercuri seara, preşedintele Klaus Iohannis a mers la Iaşi, cu o zi înaintea manifestărilor oficiale organizate în oraş cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Călin Popescu Tăriceanu, preşeditele Senatului şi liderul ALDE, şi mai mulţi miniştri din Cabinetul Dăncilă participă, joi după-amiază, la evenimentele organizate la Focşani, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. La evenimentul de la Focşani participă şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar liderul PSD Vrancea Marian Oprişan. La Focşani a fost invitat şi şeful PSD, Liviu Dragnea, dar acesta nu a mai ajuns.

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) a organizat, astăzi, la Casa Armatei din Focșani, cu ocazia aniversării a 160 ani de la Unirea Principatelor Române, o ședință solemnă comună cu Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova (UCRM). La ședință au participat președinți și vicepreședinți de consilii județene din România și președinți și vicepreședinți de consilii raionale din Republica Moldova. Printre invitații prezenți la ședința solemnă s-au aflat: președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, vicepremierul și ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, ministrul Tineretului și Sportului, Constantin Bogdan Matei, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif și secretarul General al Guvernului, Toni Greblă.

Premierul Viorica Dăncilă, aflată zilele acestea la Bruxelles, a transmis un mesaj de Ziua Unirii Principatelor Române, în care a afirmat că acest moment al istoriei trebuie sărbătorit „cu încredere în România şi în resursele inepuizabile ale fiinţei româneşti”. Ea adaugă că marcarea acestei zile atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles, în contextul deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, este un motiv de mândrie. „Este, totodată, o confirmare a faptului că poporul român a avut întotdeauna puterea şi înţelepciunea să aleagă calea dreaptă”, mai spune Dăncilă.

„Se împlinesc, astăzi, 160 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar şi suveran român actual: Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. Aristocraţia noastră din acele timpuri, prin vârfurile sale intelectuale şi politice, precum şi cea mai mare parte a populaţiei, au reuşit să transforme în realitate, pe o temelie durabilă, idealul unităţii naţionale româneşti, întrevăzute de geniul voievodului Mihai Viteazul la 1600 şi desăvârşite cu Marea Unire din 1918”, se arată în mesajul transmis de premierul Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Ea spune că România a avut de partea sa „un context extern favorabil, state europene-prietene”, dar şi „elite româneşti remarcabile, care au crezut în destinul românesc”, şi o voinţă populară extraordinară de a „seca Milcovul”, „de a şterge barierele între român şi român”.

„Acest moment al istoriei noastre să îl sărbătorim cu încredere în România şi în resursele inepuizabile ale fiinţei româneşti. Avem experienţa coeziunii interne pentru o cauză, a luptei pentru locul nostru în istorie şi în lume, a victoriei care nu a fost niciodată obţinută în cotropire, ci în apărarea a ceea ce ne aparţine. Această pagină de istorie şi idealul de unitate al înaintaşilor care au făcut posibilă devenirea României de astăzi sunt fundamentale pentru viitorul naţiunii române, pentru evoluţia noastră ca societate modernă, ataşată valorilor europene, în care drepturile şi libertăţile sunt respectate şi apărate, ca stat suveran, preţuit de partenerii europeni şi internaţionali”, mai afirmă Dăncilă.

Ea adaugă că faptul că astăzi marcăm Ziua Principatelor Unite atât în România, cât şi la Bruxelles, unde în calitate de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene ne asumăm cu onoare responsabilităţile, este un motiv de mândrie pentru ţara noastră şi pentru români.

„Este, totodată, o confirmare a faptului că poporul român a avut întotdeauna puterea şi înţelepciunea să aleagă calea dreaptă. Am încredere absolută în destinul nostru naţional şi european. Am încredere în români şi în România!”, îşi încheie premierul mesajul.