Veşti proaste pentru pensionari. Se anunţă pensii mai mici în urma recalculării

Veşti proaste pentru pensionari, după recalcularea pensiilor din grupele 1 şi 2. Surse guvernamentale spun că au reieşit şi pensii mai mici decât cele aflate acum în plată. Legea obligă însă să se pastreze nivelul pensiei aflată deja în plată.

06 feb. 2019, 10:09
Veşti proaste pentru pensionari. Se anunţă pensii mai mici în urma recalculării

Surse din cadrul Ministerului Muncii au explicat că nu toţi cei care au lucrat în condiţii speciale vor primi pensii majorate. Potrivit formulei de calcul, cei care nu au stagiul complet de cotizare ar putea să primească pensii mai mici. Cei care se vor afla în această situaţie, vor primi în continuare pensia pe care o încasează în momentul de faţă.

Pensionarii care au lucrat în grupele I şi II de muncă şi care au stagiul de cotizare complet vor primi începând cu luna martie pensia mărită.

Începând cu 1 septembrie, toate pensiile se vor majora. Punctul de pensie va creşte de la 1100 de lei la 1265 de lei.

Citeşte şi Ministrul Muncii, anunţ despre pensii, salarii, indemnizaţii, ajutoare: „Noi măsurăm de zece ori şi tăiem odată”

Ministrul Muncii a afirmat că în 2017 – 2018 majorarea reală a pensiei pentru pensionari este de 18,6% şi că pensia minimă va avea la rândul ei o creştere substanţială, de la 640 de lei la 704 lei.

Marius Budăi a subliniat că sunt foarte mulţi pensionari care nu au stagii complete de cotizare şi aceştia vor fi incluşi în Legea indemnizaţiilor sociale, a cărei elaborare este pe final.

„Aici sunt foarte pensionari care nu au stagii complete de cotizare, pensionari care au beneficiat de o decizie a Curţii Constituţionale şi au încheiat contracte de asigurare chiar pe o zi şi au intrat în pensie de invaliditate. De aici a venit şi decizia noastră de a separa foarte clar din Legea sistemului public de pensii pe cei care nu au contribuit în acest sistem şi să mergem în paralel şi lucrăm acum, suntem pe final, cu acea lege a indemnizaţiilor sociale. Aceste persoane nu trebuie lăsate la marginea societăţii, dar trebuie definite foarte clar într-o altă lege, pentru că unul dintre principiile de bază ale legii este contributivitatea. Şi atunci credem noi că locul lor este într-o altă lege, clar definită, lege care se bazează pe bugetul de stat şi nu pe bugetul asigurărilor sociale”, a explicat ministrul Muncii

Citeşte şi Veste bună pentru milioane de români. Pensionarii cu venituri mici vor fi fericiţi la primirea talonului