15 părţi ale corpului uman care vor dispărea în viitor. Corpurile noastre sunt pline de părţi inutile

În primul capitol al "Descendenței Omului", Charles Darwin a identificat aproximativ o duzină de părți ale corpului, pe care le-a descris cu bucurie drept "inutile sau aproape inutile". Dar inventarul lui Darwin era departe de a fi complet, căci după câte se pare, corpurile noastre sunt pline de părți de care nu avem nevoie.

20 sept. 2017, 07:44
15 părţi ale corpului uman care vor dispărea în viitor. Corpurile noastre sunt pline de părţi inutile

Să aruncăm o privire la 15 părți ale corpului uman care s-ar putea să dispară în viitor, ca rezultat al evoluției noastre, scrie tasta.ro.

Citeşte şi Corpul uman: Ce se întâmplă cu creierul femeii în timpul sarcinii

1. Părul corporal

Sprâncenele noastre ajută la îndepărtarea transpirației din ochii noștri, iar părul masculin facial joacă un fel de rol important în atragerea partenerei de gen opus. Dar cât despre celălalte urme de păr de pe corpul uman, acestea nu au nici un rost.

2. Sinusurile paranazale

Nimeni nu știe de ce avem aceste cavități supărătoare cu mucus, cu excepția, poate, a faptului că ne face capul să fie mai ușor.

3. Mușchii externi ai urechii

Unele animale, um ar fi iepurii și câinii, își pot mișca urechile în mod independent datorită acestor mușchi exotici. Noi încă îi mai avem, de aceea unii oameni își pot răsuci urechile, însă acești mușchi nu servesc nici unui scop mai util.

4. Măselele de minte

Oamenii din vechile timpuri trebuiau să mestece plante pentru a obține suficiente calorii pentru a supraviețui, dar în prezent, doar 5% din populație are un set de dinți sănătoși, dar complet inutili. Să sperăm că ei vor fi primii de pe listă care vor dispărea – vom plăti mai puțin la facturile dentare!

5. Nodul din gât

Un set de coaste cervicale, posibil o rămășiță din epoca reptilelor, care încă mai apare la mai puțin de 1% din populație. Unii oameni o au doar în partea stângă sau în partea dreaptă, în timp ce alții o au în ambele părți. Ele cauzează adesea probleme nervoase și arteriale.

6. Mușchii palmaris

Acest mușchi lung, îngust, trece de la cot până la încheietura mâinii și lipsește astăzi la mai bine de 11% din oameni. Odinioară, era important pentru cățărare și albinism, și probabil vei vrea să-l păstrezi doar dacă ești un artist marțial sau un alpinist.

7. Sfârcurile masculine

Atât femeile, cât și bărbații, au sfârcuri deoarece, în stadiile incipiente ale dezvoltării fetale, un copil nenăscut este efectiv fără gen. Astfel, sfârcurile sunt prezente la ambele genuri. Bărbații, în general, nu dispun de nivelurile necesare de prolactină pentru a stimula lactația, și nu pot produce lapte.

Citeşte şi Întrebări încuietoare ale copiilor despre corpul uman şi ce să răspunzi

8. Mușchiul erector al firelor de păr

Acești mușchi permit animalelor să-și umfle blana pentru a se izola sau a intimida pe alții. Oamenii au păstrat această capacitate, dar au pierdut, în mod evident, cea mai mare parte a blănii.

9. Apendicul

Acest tub muscular îngust atașat la intestinul gros a servit ca o zonă specială pentru digerarea celulozei atunci când dieta umană a constat în mai multă materie vegetală decât proteine animale.

10. A 13-a coastă

Verișorii noștri cei mai apropiați, cimpanzeii și gorilele, au un set suplimentar de coaste. Cei mai mulți dintre noi au doar 12 coaste, dar 8% dintre adulți au una suplimentară.

11. Degetele de la picioare

Oamenii de știință au descoperit că oamenii obișnuiesc să meargă și să echilibreze mai mult pe linia mediană a picioarelor lor, dar apoi au transferat treptat echilibrul mai mult spre partea de jos a degetului mare. Studiile arată, de asemenea, că centrul nostru de echilibru continuă să se schimbe. Acest lucru înseamnă că oamenii se bazau pe degetele de la picioare pentru echilibru, dar acum nu se bazează pe ele la fel de mult. Dacă această tendință continuă, nu vom mai avea nevoie de degetele de la picioare.

12. Coccisul

Este numit și osul-coadă, și de asemenea, este ceea ce a mai rămas din coada pe care multe mamifere o utilizează pentru echilibru și comunicare.

13. A treia pleoapă

Un strămoș comun al păsărilor și al mamiferelor ar fi putut avea o membrană suplimentară pentru a-și proteja ochii, dar oamenii mai păstrează doar o mică parte a acesteia în colțul interior al ochiului.

14. Punctul lui Darwin

Un mic pătrat de piele situat spre partea superioară a fiecărei urechi, care se găsește doar ocazional la omul modern. Poate fi o rămășiță a unei forme de ureche mai mare, care a ajutat la focalizarea sunetelor îndepărtate.

15. Mușchiul subclaviculei

Acest mușchi mic, care se întinde sub umăr de la prima coastă până la claviculă, ar fi util dacă oamenii ar merge încă pe toate patru membrele. Unii oameni au unul, alții nu au, iar câțiva dintre ei au doi.