Au apărut primele suspiciuni de infectare cu tulpina Omicron în România. Precizările ministrului Sănătăţii

Trei jucători de la CSM Știința Baia Mare sunt suspecţi de infectare cu tulpina Omicron. Aceştia au fost repatriaţi marți din Africa de Sud şi au fost confirrmaţi cu Covid-19.

01 dec. 2021, 21:17
Au apărut primele suspiciuni de infectare cu tulpina Omicron în România. Precizările ministrului Sănătăţii

Au apărut primele suspiciuni de infectare cu tulpina Omicron în România. Este vorba despre jucători de la CSM Știința Baia Mare, repatriaţi marți din Africa de Sud, care au fost confirmaţi cu covid-19. Se fac cercetări pentru a se stabili dacă aceştia sunt infectaţi cu tulpina Omicron.

Primele suspiciuni de infectare cu tulpina Omicron în România

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii avertizează că România nu va fi ocolită de tulpina Omicron: „Au fost înregistrate deja 70 de cazuri în 11 ţări din Europa”

Ministerul Sănătății informează că cei 29 de sportivi repatriați din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP.

Trei dintre sportivi au fost depistaţi pozitiv și se află în izolare. Acestora li s-au recoltat probe care au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secvenţiere.

Doar unul dintre cei trei sportivi a fost spitalizat, deşi este asimptomatic. Acesta este ținut sub observație și beneficiază de tratament medical.

Ceilalţi doi jucători se află în carantină la domiciliu, în județele de proveniență Vaslui si Brașov.

Au fost demarate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii contactilor direcți.

Referitor la persoanele repatriate din Africa de Sud, precizam faptul ca, în urma testelor efectuate, 3 persoane (2 la aeroportul din București și 1 la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2.

Precizam ca testele au fost efectuate la cele doua aeroporturi( București și Baia Mare) la momentul aterizării, persoanele au fost introduse în locațiile de carantină, iar rezultatele au venit astăzi, 1 decembrie 2021.

Niciuna dintre cele 3 persoane nu are simptome, dar toți trei pacienții sunt sub observație medicală. Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secventiere și va vom comunica rezultatele, în privința tulpinilor rezultate„, anunţă autorităţile.

Citeşte şi Directorul Pfizer/BioNTech afirmă că vaccinul este eficient împotriva efectelor severe ale tulpinei Omicron

Alexandru Rafila, despre rugbistul infectat cu SARS-COV-2, repatriat din Africa de Sud

Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a spus că sportivul spitalizat este asimptomatic și a explicat, la Romania TV, de ce este atât de periculoasă tulpina Omicron.

Sportivul este asimptomatic, nu are nimic, este ținut sub observație. O să fie trimis rezultatul la Institutul Cantacuzino, pentru secvențiere. El este izolat.

Să vă explic de ce este îngrijorător. În loc să avem 10.000 de cazuri, vom avea 20.000 de cazuri, pentru că e mai transmisibilă. Atunci, și persoanele cu complicații vor fi mai multe și pune presiune suplimentară pe sistemul de sănătate”, a spus Alexandru Rafila.

Reamintim că mai multe ţări din Europa au deja confirmate cazuri de infectare cu varianta Omicron. Printre acestea se numără Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Cehia.

Cele mai multe cazuri se află în Olanda. 13 din 61 de pasageri au fost testaţi pozitiv pe aeroportul din Amsterdam după ce au sosit vineri cu două avioane din Africa de Sud. Autorităţile sanitare olandeze încearcă acum să găsească şi să testeze circa 5.000 de alte persoane care au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe.

Germania şi Marea Britanie au confirmat fiecare duminică al treilea caz de infectare cu noua variantă, toate fiind legate de călătorii în Africa de Sud.

Descoperită în Botswana şi Africa de Sud, varianta Omicron se răspândeşte deja în lumea întreagă şi provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple şi pare a fi chiar mai contagioasă decât celelalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv Delta, varianta dominantă în prezent şi deja foarte contagioasă.