A fost declarat NEVINOVAT după 26 de ani de închisoare. Cum a fost posibil aşa ceva

Un bărbat de culoare a fost declarat nevinovat de justiţia americană, în urma efectuării testelor ADN, de violarea şi uciderea unei tinere, faptă pentru care a stat 26 de ani în spatele gratiilor.

23 iul. 2014, 14:23
A fost declarat NEVINOVAT după 26 de ani de închisoare. Cum a fost posibil aşa ceva

În urma testelor ADN, un bărbat din Statele Unite a fost declarat nevinovat după 26 de ani de închisoare. Kevin Martin a fost condamnat în 1982, la 35 de ani de închisoare, pe baza mărturiei presupusului său complice şi a fost eliberat condiţionat în 2009, după 26 de ani de închisoare. El a fost declarat luni nevinovat de un judecător federal din Washington.

Şi procurorul a susţinut demersul apărării. ‘Acum 30 de ani, Kevin Martin a fost considerat pe nedrept violator şi ucigaş. Deşi dl Martin a fost condamnat corect pentru o serie de atacuri armate…, a ajuns să fie declarat pe nedrept vinovat de un viol brutal şi de un omor, petrecând prea multă vreme la închisoare’, a subliniat procurorul Ronald Machen într-un comunicat, informează Agerpres.

‘Timp de trei decenii, dl Martin s-a declarat mereu nevinovat, iar astăzi ne alăturăm lui cerând tribunalului să îi restabilească reputaţia’, a pledat procurorul în faţa judecătorului, apreciind că acest caz arată cât este de importantă continuarea ‘identificării erorilor judiciare’.

Citeşte şi Românul care a învins statul român la CEDO, condamnat definitiv la 23 ani închisoare

În perioada când a avut loc crima, în 1982, testele ADN nu existau şi abia în 2014, după nenumărate demersuri ale condamnatului, amprenta sa genetică a fost comparată cu mostra de spermă găsită pe corpul victimei, Ursula Brown. Rezultatele au arătat nevinovăţia lui Martin, care locuieşte acum în California, sub supraveghere, dar l-au incriminat pe cel care îl acuzare pe el, William Davidson . Acesta execută o condamnare de 65 de ani pentru o serie de atacuri asemănătoare cu cel în care a murit tânăra violată. La procesul din 1982, Davidson şi-a minimalizat rolul în crimă, spunând că nu a făcut decât să se uite când Martin a violat şi a ucis victima. Un fir de păr, atribuit din greşeală lui Martin, a dus la eroarea judiciară.

Organizaţia Innocence Project apreciază că în Statele Unite au existat 317 condamnaţi declaraţi nevinovaţi în urma testelor ADN, dintre care 18 aflaţi în culoarul morţii. Circa 70% au fost persoane de culoare.

La sfârşitul anilor 1990, un raport al Ministerului Justiţiei a relevat neregularităţi grave comise în cadrul anchetelor judiciare de analişti ai laboratorului FBI din Quantico (Virginia), încheie 7sur7.be.