A murit Aristotel Stamatoiu, şeful spionilor în regimul lui Ceauşescu

Publicat: Miercuri, 30 Martie 2016 16:35 // Actualizat: Joi, 31 Martie 2016 11:09 // Sursa: romaniatv.net

Unul dintre cei mai importanţi oameni din regimul Ceauşescu s-a stins, luând cu el în mormânt cele mai mari secrete ale dictatorilor. Aristotel Stamatoiu, fostul şef al Serviciilor Secrete între 1984 şi 1990, a murit la 87 de ani şi este cel care l-a avertizat pe dictator că se pregăteşte înlăturarea sa.

Generalul Aristotel Stamatoiu a fost întotdeauna în prima linie a Securităţii. În 1972 era adjunct la Contraspionaj, iar în 1984 a fost numit şef al Centralei de Informaţii Externe, din cadrul Direcţiei Securităţii Statului, potrivit România TV.

Stamatoiu a fost primul care l-a avertizat pe Nicolae Ceauşescu că România este sub controlul sovieticilor şi că se pregăteşte înlăturarea sa, dar dictatorul l-a ignorat. "La Moscova, Gorbaciov i-a cerut lui Ceauşescu să se alinieze la Perestroika. El credea că-i adulat şi susţinut în interior. Gorbaciov era pus de acord cu americanii, englezii, cu privire la ţările socialiste. La Bucureşti, Gorbaciov şi-a dat seama că Ceauşescu îl minte în faţă. Sovieticii au fost foarte bine organizaţi informativ la noi. Am aflat asta de la CIA. Aveau condiţii aici, eram sub controlul lor", spunea în urmă cu mai mulţi ani generalul Stamatoiu.

O mare greşeală a lui Ceauşescu a fost continuarea foametei, deşi ţara nu mai avea nicio datorie. "După plata datoriilor externe se aştepta o schimbare în bine şi la noi. S-au adunat 400 de milioane dolari, dar nimic. S-a spus că trebuie completată rezerva de aur, dar se puteau desprinde câteva zeci de milioane pentru îmbunătăţirea aprovizionării cu alimente. (...) La 10 noiembrie a fost demolarea zidului Berlinului. În decembrie, probabil, au intrat mai mulţi turişti în România, dar nu se poate afirma că alţii ne-au realizat Revoluţia. Ar fi şi o jignire la adresa poporului român, condiţiile erau coapte în România: lipsa de aprovizionare, mizeria, nemulţumirile", spunea Aristotel Stamatoiu.

După Revoluţie, Stamatoiu a fost eliberat din funcţia de adjunct al ministrului de Interne şi trecut în rezervă.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
04 apr 12:13
Răspunde | Votează email 0 email
nelu
minte de securist " ..ne-au realizat Revolutia".
30 mar 16:58
... Unul dintre cei mai importanţi oameni din regimul Ceauşescu s-a stins, luând cu el...
30 mar 16:48
...oameni din regimul Ceauşescu s-a stins, luând cu el în mormânt cele mai mari secrete ale dictatorilor. Citește mai departe… Source: romaniatv.net ...
1
EUR
4.7287
RON
21 Jun
noapte 19 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H