Accesul presei, INTERZIS în secţia în care a votat Gabriela Firea: „Mi se pare un abuz”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a votat, duminică dimineață, la Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală. Preşedintele secției de votare a interzis accesul presei în secţie în momentul în care a votat Firea, gest pe care aceasta l-a catalogat drept un "abuz". 

11 dec. 2016, 09:17
Accesul presei, INTERZIS în secţia în care a votat Gabriela Firea: „Mi se pare un abuz”

Mi se pare un abuz. Am fost și eu surprinsă. Votez aici de ani de zile, niciodată nu s-a întâmplat ca președintele secției să nu dea acces presei. E reprezentanta unui partid care, în mod evident nu mă simpatizează, dar nu asta e important, ci că nu dorește să asigure transparența pentru presă și accesul presei la evenimente care nu constituie secret de stat„, a declarat Gabriela Firea, la ieşirea de la secţia de votare.

Preşedinta secţiei de votare de la Colegiul Tudor Vianu din Capitală, Iolanda Alexei, i-a explicat jurnalistului România TV că a interzis accesul presei în secţia de votare, în momentul în care a votat Gabriela Firea, pentru a nu „impieta procesul electoral”.

Am interzis pentru că se impietează procesul electoral. Nu mai au loc alegătorii să vină să voteze. Preşedintele secţiei de votare are dreptul să decidă dacă presa intră şi filmează. Aveţi accesul să monitorizaţi procesul electoral, însă nu aveţi acces să filmaţi, dacă eu, ca preşedinte, decid acest lucru. Nu consider că procesul electoral trebuie să fie un show„, a declarat Iolanda Alexei, preşedintele secţiei de votare.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la ieşirea din secţie că a votat cu foarte mare încredere pentru ”un Parlament eficient şi pentru un guvern căruia să îi pese de români”.

„Am votat cu foarte mare încredere pentru un Parlament eficient, pentru o majoritatea parlamentară care să susţină un guvern căruia să îi pese de România, pentru un guvern care să fie atent şi sensibil la problemele Capitalei, am votat cu gândul la o colaborare bună cu viitorul guvern care va fi susţinut de majoritatea parlamentară care se va constitui în urma acestor alegeri şi prin care obiectivele strategice şi importante ale Bucureştiului să fie finalizate într-un timp rapid, şi mă refer la extinderea centurii Capitalei, la inelul median, mă refer la urgentarea lucrărilor la metrou şi la construirea spitalului republican”, a declarat Firea.

Ea a mai spus că a votat şi ”cu gândul la toate familiile de români care merită o viaţă mai bună şi care merită să nu mai piardă un an sau mai mulţi ani”.

BEC: S-a transmis un mesaj președinților de secții de votare să permită accesul observatorilor acreditați

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleț, a anunțat că președinților de secții de votare li s-a comunicat să respecte prevederile Hotărârii AEP privind procedura de acreditare și să permită astfel observatorilor accesul în secțiile de votare, dacă aceștia dețin ecuson.

„Procedura de acreditare spune în felul următor: se acreditează organizația non-guvernamentală sau instituția media. Mai departe, responsabilitatea asupra persoanelor care primesc acreditări din partea acestor instituții sau organizații non-guvernamentale e a lor. Deci nu știu să spun punctual dacă Popescu, Ionescu are sau nu are acreditare eliberată de respectivele ONG-uri, dar, dacă au avut acreditare, s-a transmis încă o dată un mesaj președinților de secții de votare să li se permită accesul în secțiile de votare. (…) S-a transmis un mesaj pe cale de sms pe telefoanele mobile pe care președinții de secții le au, dar și prin intermediul tabletelor existente în secțiile de votare ca aceștia să respecte prevederile Hotărârii AEP privind procedura de acreditare și să permită accesul observatorilor dacă aceștia au ecuson de observator la ei”, a declarat Muhuleț, cu privire la incidentele semnalate de către reprezentanții Expert Forum.

Într-un comunicat de presă, Expert Forum reclamă faptul că mai mulți observatori acreditați ai săi și ai Funky Citizens „nu au fost lăsați să intre în secțiile de votare în mod abuziv din diverse motive care țin de neînțelegerea procedurii de acreditare de către președinții secțiilor de votare”.

Potrivit sursei citate, s-au înregistrat probleme de acest gen în secțiile 394, 774/775, 946, 776, 561, 362, 69, 309, 561 (București), secția 62 din Caracal, în secții din Vălenii de Munte, 309, 472 (Iași), 82 (Ilfov), secția 46 (Pitești).

„Dacă unii președinți au solicitat nejustificat copii după acreditare sau copii după ecusonul observatorilor pentru a le pune ‘la dosar’, în alte cazuri personalul care asigură paza nu a lăsat observatorii nici măcar să intre în clădirea unde se află secțiile de votare”, se mai arată în comunicatul de presă.