Acuzaţii grave: Un fost steward s-a îmbolnăvit de Parkinson din cauza insecticidelor pulverizate în avioane

Un fost steward al companiei aeriene australiene Qantas va da statul în judecată după ce s-a îmbolnăvit de Parkinson, în opinia lui cauza fiind insecticidele pulverizate în avioane la solicitarea autorităţilor publice, a anunţat luni avocatul său citat de AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
09 dec. 2013, 10:42
Acuzaţii grave: Un fost steward s-a îmbolnăvit de Parkinson din cauza insecticidelor pulverizate în avioane

Fostul steward, acum în vârstă de 52 de ani, a fost timp de 27 de ani angajat al companiei Qantas şi, în urma bolii, a fost nevoit să se pensioneze în luna mai înainte de termen. El nu are antecedente de Parkinson în familie şi a decis să se adreseze justiţiei, după ce medicul său neurolog i-a spus că are numeroşi pacienţi din rândul însoţitorilor de bord. ‘Literatura medicală stabileşte o legătură între Parkinson, alte afecţiuni neurologice şi insecticide, există o corelaţie clară’, susţine avocatul lui.

Plângerea ce va fi înaintată justiţiei australiene ar putea avea consecinţe şi în alte ţări, întrucât pulverizarea insecticidelor de către însoţitorii de bord în cabinele avioanelor înainte de decolare se practică în continuare în multe ţări.

Dezinsecţia avioanelor este un procedeu consacrat în aviaţie începând din anii 1920. Primele directive ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe acest subiect datează din anul 1961. În Franţa, de exemplu, Ministerul Sănătăţii menţionează pe site-ul său că OMS preconizează folosirea substanţelor denumite permetrină şi D-fenotrină, care prezintă un risc redus de toxicitate pentru om şi sunt în acelaşi timp foarte eficiente în doze mici.

Dezinsecţia cabinelor avioanelor se impune în special în ţările unde există boli precum malarie sau febră dengue, care sunt răspândite de insecte.

Ministerul australian al Sănătăţii se apără afirmând că respectă directivele OMS şi produsele folosite la dezinsecţia avioanelor sunt considerate inofensive de Autoritatea australiană pentru controlul pesticidelor şi medicamentelor veterinare, iar dacă se va renunţa la acest procedeu atunci în ţară ar putea pătrunde boli infecţioase grave.