Adina Vălean, despre reluarea călătoriilor: „Paşaportul de sănătate ar uşura mult viaţa transportatorilor”

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a declarat că paşapoartele de sănătate ar ușura mult munca transportatorilor, în vederea reluării călătoriilor. Ea avertizează că valabilitatea acestora este limitată, în sensul că oferă o imagine de moment privind starea pasagerilor.

RomaniaTV.net
26 apr. 2020, 11:40
Adina Vălean, despre reluarea călătoriilor: „Paşaportul de sănătate ar uşura mult viaţa transportatorilor”

Cand va fi reluat transportu de pasageri vor fi luate un set de măsuri. Aceste măsuri vor avea la bază distanțarea socială, purtarea de măști, protejarea lucrătorilor din transporturi, separarea fluxurilor de pasageri sau încurajarea achiziționării de bilete electronice.

Operatorii aerieni caută deja soluții pentru a asigura distanțare socială în avion, dar acest lucru nu va fi necesar în toate situațiile: „Dacă avem o famile formată din trei membri sau un grup mai mare care călătorește împreună spre aceeași destinație, nu e necesar să lăsăm locuri libere între ei”.

Citeşte şi: Aproximativ 13.700 de persoane şi 8.900 de mijloace de transport au trecut prin punctele de frontieră, în ultimele 24 de ore

Adina Vălean recomandă măsuri medii, cum ar fi verificarea temperaturii pasagerilor și în funcție de acest lucru să fie eventual izolat de restul pasageriilor, dacă e cazul.

„Grecia nu cred că va primi cu orice preț orice turist. Centrul european pentru controlul bolilor recomandă ca deschiderea conectivității să se facă între țări și regiuni care au o situație epidemiologică similară. Fiecare autoritate națională va trebui să dea acest răspuns (dacă sunt pregătite să primească turiști – n.r.). Nu toate țările vor ridica restricțiile de călătorie în același timp”, a mai spus Vălean.

Comisarul european a enumerat condițiile pentru ca o țară să poată primi turiști: rata de infecție să fie sub 1%, capacitatea de testare să fie satisfăcătoare, suficient material de protecție atunci când lumea călătorește, capacitate confortabilă de primire a cazurilor în spitale.