Alertă alimentară! Produsele din lapte, înlocuite cu chimicale. Au fost date amenzi colosale

Ministerul Agriculturii transmite că s-au controlat 284 de unităţi din 18 judeţe şi din municipiul Bucureşti pentru a verifica conformitatea produselor folosite la patiserii, pizzerii, restaurante şi alte unităţi, constatându-se abateri la 39% dintre acestea. S-au aplicat amenzi în valoare de 855.000 şi s-a stabilit că persistă fenomenul substituirii produselor sănătoase obţinute din procesarea laptelui cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate. Ministerul vorbeşte despre ”fraude alimentare”, întrucât consumatorilor li se spune că se folosesc brânzeturi şi caşcaval.

15 feb. 2019, 21:12

„Echipe mixte formate din inspectori cu atribuţii de control din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor continuă seria controalelor iniţiate în data de 21 ianuarie 2019, ce au ca scop verificarea conformităţii produselor de la patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/ catering, fast-food-uri, în raport cu materiile prime utilizate şi informaţiile oferite consumatoriloR”, a anunţat, vineri, Ministerul Agriculturii.

Sursa citată precizează că s-au reluat verificările în judeţele Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi municipiul Bucureşti, la 104 operatori economici (din care 34 patiserii, 38 laboratoare cofetărie/patiserie, 19 pizzerii, 7 fast-food-uri, 4 restaurante/ catering şi 2 magazine alimentare).

„Din cele 104 unităţi verificate, 47 unităţi (45 %) utilizau ca ingredient principal în produsele oferite consumatorilor specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate şi informau că preparatele conţin diferite categorii de brânzeturi sau caşcaval. Pentru aceste nereguli majore, dar şi pentru alte abateri de la legislaţia sanitar-veterinară au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 194.000 lei”, a transmis Ministerul Agriculturii.

Sursa citată a precizat că, de la data declanşării acestor acţiuni, au fost verificate în total 284 unităţi din 18 judeţe şi din municipiul Bucureşti, fiind constatate fraude alimentare la 110 agenţi economici (reprezentând 39 %) prin substituirea produselor obţinute din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor. Celor 110 operatori le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 855.000 lei.

„Prin verificările efectuate se confirmă persistenţa fenomenului substituirii produselor sănătoase obţinute din procesarea laptelui autohton de calitate cu specialităţi obţinute din grăsimi de altă origine şi al dezinformării consumatorilor, inspectorii MADR continuând eforturile de eradicare a acestora”, a mai transmis ministerul.