Alexandru Athanasiu, pus sub acuzare în dosarul Microsoft II pentru abuz în serviciu

21 11. 2016, 09:43

Fostul ministru a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2, unde Claudiu Florică este principalul denunţător.

„În anul în care s-a adoptat hotărârea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul în serviciu. (…) Viaţa îşi oferă multe surprize, dar când te ştii absolut curat…”, a mai spus Athanasiu.

El a precizat că, în calitate de ministru al Educaţiei, a semnat o Hotărâre de Guvern care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli.

„Eu n-am semnat niciun contract, eu am semnat o hotărâre de guvern care prevedea că se acordă gratuit licenţe pentru computerele din şcoli. Deci, noi am primit gratuit un număr de 110.000 de licenţe pentru computerele din şcoala românească. Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejinariu, care plătea… Deci, ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit şi, prin contracte de comodat, le-a răspândit în reţeaua şcolară”, a precizat Athanasiu.

Fostul ministru al Educaţiei a mai spus că el a semnat un memorandum care spunea că trebuie făcut un recensământ al numărului de computere în şcoli pentru a se şti exact numărul de licenţe necesare.

„S-a făcut de secretarul general al ministerului, împreună cu Ministerul Telecomunicaţiilor, iar apoi noi nu am avut bani – că de aceea spun că Ministerul Educaţiei nu a dat niciun ban – şi s-a găsit soluţia. Suma necesară achiziţionării, de 19 milioane şi ceva de dolari, plătiţi în noua rate – a început să fie plătită la un an de la achiziţionare. Au fost achiziţionate la sfârşitul lui noiembrie 2004 şi prima rată de achiziţie s-a plătit în noiembrie sau octombrie 2005, deci nouă rate până în anul 2009. S-a plătit pentru că a fost un credit furnizor finanţat de Microsoft şi acest domn (Claudiu Florică, n.r.), dealerul lui, care înţeleg că stă în zonă, în zona crepusculară”, a adăugat Athanasiu.

Întrebat dacă l-a cunoscut personal pe Claudiu Florică şi dacă a negociat cu el necesarul de licenţe IT pentru şcoli, Athanasiu a spus că nu l-a cunoscut, dar ar fi vrut să poată să îi spună că „îl va bate Dumnezeu”, pentru că el este cel care a profitat cel mai mult, are toţi banii la el şi este liber, ceea ce nu este normal.

„Niciodată nu a negociat cu mine. (…) Dacă l-aş fi cunoscut după pe Florică, i-aş fi spus vreo două vorbe, că îl va bate Dumnezeu, pentru că nu este normal ca cine a profitat cel mai mult cu o mare măgărie în dauna bugetului României să fie liber şi cu toţi banii la el. Asta este o înfrângere a ideii de dreptate pe care oameni din această clădire, cred ei, că încearcă să o pună în valoare şi sper să o pună în valoare. Unii mi-au fost studenţi şi aşa i-am învăţat. Sper să fie aşa. Când ies, dacă voi ieşi, o să mai vorbim”, a mai spus Athanasiu, la intrarea în sediul DNA, potrivit News.ro.

În acelaşi dosar a fost chemat la audieri şi fostul director general al Microsoft România, Silviu Hotăran.

„Vreau să vă spun că în viaţa mea am promovat mereu valori legat de etică şi moralitate, nu am dat niciodată şpagă, nu am luat niciodată şpagă”, a declarat, la ieşirea de la sediul DNA, fostul director general al Microsoft România, Silviu Hotăran.

Potrivit unor surse judiciare, Silviu Hotăran a fost citat pentru a fi anunţat că a fost pus sub acuzare în dosarul „Microsoft 2”. 

Citeşte şi: Silviu Hotăran, fost director general al Microsoft România, audiat la DNA

Sursele citate au precizat că la DNA a fost citat luni şi Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, scrie News.ro.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, anunţa, al începutul lunii octombrie, că în dosarul „Microsoft” rămas la DNA se lucrează, fiind făcute peste 60 de percheziţii domiciliare şi fiind în analiză documente ridicate de la mai multe instituţii.

„Celălalt dosar în care s-au făcut disjungerile este în lucru. S-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare şi alte unităti IT, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează cauza. În acest moment suntem in evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Urmează stabilirea certă a prejudiciului. Una dintre acuzaţiile principale vizează infracţiunea de abuz în serviciu şi, pentru a putea dovedi această infracţiune şi a putea finaliza rechizitoriul sau o altă soluţie care se poate da în cursul procesului penal, este necesar să stabilim un prejudiciu cert. Acest lucru urmează să se stabilească printr-un raport de constatare sau o expertiză în domeniul achiziţiilor publice şi se impune şi efectuarea unor expertize IT. Se lucrează ritmic”, a declarat atunci procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, scrie Mediafax.

Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Adriana Ţicău şi Gabriel Sandu, ultimul condamnat definitiv, se aflau atunci pe lista anunţată în septembrie 2014 de procurorii anticorupţie. În cazul tuturor celor nouă foşti miniştri s-au solicitat şi au fost obţinute avizele pentru începerea urmăririi penale, aceştia fiind puşi sub învinuire. Faptele vizate erau de abuz în serviciu, spălare de bani, trafic de influenţă şi luare de mită în legătură cu acordarea contractelor pentru licenţele Microsoft. Tot în 2014 a fost momentul în care în spaţiul public au apărut primele date despre faptul că s-ar fi pretins 20 de milioane de dolari mită din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului pentru licenţe Microsoft în şcoli.

„Au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate”, nota DNA atunci într-un comunicat de presă.

Primul acord cadru încheiat între Guvernul României şi Microsoft a fost în toamna anului 2003, pentru cumpărarea, cu preţ redus, a 50.000 de licenţe pentru calculatoarele din administraţia publică centrală.