Alexandru Rafila face apel la români: „Nu mai cumpăraţi aşa ceva!”. Greşeala făcută de pacienţii care vor să trateze COVID

20 11. 2020, 09:12

Alexandru Rafila spune că din ce în ce mai mulţi oameni folosesc „fără discernământ” antibiotice în încercarea de a preveni infecția cu noul coronavirus sau de a se trata de coronavirus.

Alexandru Rafila: Ne confruntăm cu o problemă serioasă

„Automedicația în aceasta perioadă este la ea acasă. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în aceasta perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecția cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice.

Consumul de azitromicina a crescut foarte mult și, chiar dacă azitromicina este prevăzută că și o medicație care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienții infectați cu noul coronavirus, utilizarea fară discernământ și automedicația sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecțiile bacteriene, nu în infecțiile virale.

Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată că și terapie, dar această utilizare de masa e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase”, a explicat Rafila, în cadrul dezbaterii „Conștientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19”, organizata de DC Media Group, potrivit Ziare.com.

Rafila trage semnalul de alarmă. Pericol pentru românii care îşi administrează prea multe antibiotice

Reprezentantul României la OMS trage un semnal de alarmă și asupra faptului că utilizarea acestora într-o infecție virală este recomandată doar în cazul unei complicații infecțioase bacteriene.

„Nu insista pentru a obtine un antibiotic! Medicii de familie stiu foarte bine ca atunci cand se prezinta la medic, de multe ori, pacientii sunt destul de revendicativi si vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie sa obtii antibiotic! Din pacate, se obtine in continuare. Nu as zice cu usurinta, dar se pot obtine antibiotice la farmacie, daca insisti. Sau, la anumite farmacii.

Daca faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele si durata recomandata. Acestea sunt cateva mesaje care trebuie sa fie foarte clar transmise. Faptul ca antibioticele nu trateaza orice, infectii virale sau parazitare. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzatoare duce la pierderea calitatii acestor produse”, a precizat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila a făcut anunţul: Este foarte posibil un al treilea val, probabil în lunile februarie-martie