Alexandru Rafila susţine cooptarea de tehnocraţi în guvern: „Ar putea fi o soluţie. Cum să sprijinim un guvern cu miniştri demişi recent prin moţiune de cenzură?”

27 10. 2021, 09:35

Alexandru Rafila susţine că PNL şi Florin Cîţu nici nu au încercat o negociere reală cu PSD, poziţia lor fiind una de forţă, prin care solicitau sprijinul social-democraţilor fără ca măcar să le asculte ideile şi să adopte unele dintre ele.

„Noi am avut o disponibilitate de dialog care a fost închisă cred în primele minute, ca să spun așa, chiar dacă s-a purtat la distanță, pentru că dacă vrei sprijinul cuiva, în principiu trebuie să asculți măcar sau să încerci să îl înțelegi și să folosești câteva dintre propunerile pe care ți le face partenerul. Eu știu că domnul Cîțu a fost foarte intransigent și a spus că nu face niciun fel de concesie, singurul lucru pe care trebuia să îl facă Partidul Social Democrat era să susțină în Parlament acel guvern minoritar.

În mod evident, dacă se ajunge la o variantă în care am putea să avem o largă majoritate pentru un Guvern care să includă persoane noi în primul rând, nu cele care ne-au adus în situația de față, pentru că la asta se referă de fapt comunicatul Partidului Social Democrat, și în mod evident elemente care să ne ajute din punctul nostru de vedere să trecem mai ușor și peste pandemie, și peste criza economică, nu ar trebui să fie o problemă în Parlament”, a afirmat Alexandru Rafila la B1TV.

Alexandru Rafila: „Să mergem la alegeri anticipate nu cred că este o soluţie fantasmagorică”

Deputatul a amintit că PSD a propus inițial instalarea unui guvern de specialiști până la anticipate, o poziție pe care și-o menține.

„Propunerea noastră inițială, pe care ne-o menținem în continuare, a unui guvern tehnic care să gireze această perioadă complicată încât în primăvară, că toată lumea așteaptă primăvara, să putem să mergem la alegeri anticipate nu cred că este o chestiune fantasmagorică”, a adăugat Alexandru Rafila.

Referitor la o eventuală includere a unor tehnocrați într-un guvern minoritar PNL-UDMR, el a spus: „Da, este o variantă. Este o variantă care poate fi luată în discuție. Cum putem să discutăm despre un Guvern care să fie sprijinit în Parlament când, știu eu, oameni din poziții-cheie din Guvern sunt exact aceiași care au fost demiși prin moțiune nu cu mult timp în urmă?”

Întrebat dacă și cooptarea PSD la guvernare ar fi o variantă, Alexandru Rafila a adăugat: „Poate să fie și asta o variantă. Eu cred că orice variantă politică responsabilă, care trebuie însă să fie foarte clară, foarte transparentă și asumată, este o soluție pentru o perioadă limitată de timp”.

Citeşte şi: Kelemen Hunor vine cu soluția salvatoare: „Armistițiu doar trei luni, refacerea alianței la începutul anului viitor”