Ancheta în cazul zborului MH17: Rusia este dezamăgită de raportul PĂRTINITOR şi MOTIVAT POLITIC

28 09. 2016, 18:39

‘Rusia este dezamăgită de faptul că situația în jurul anchetei privind catastrofa nu se schimbă. Concluziile Parchetului olandez confirmă că ancheta este părtinitoare și politic motivată’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. ‘Desemnarea în mod arbitrar a unui vinovat și crearea rezultatelor scontate a devenit o regulă în rândul colegilor occidentali’, a adăugat ministerul.

Rusia reclamă faptul că a fost ‘îndepărtată de la o participare completă la desfășurarea anchetei, reducând eforturile la un rol minor’. Moscova acuză în schimb Kievul că a reușit să ‘fabrice dovezile’ și că ‘a întors afacerea în avantajul său’. Anchetatorii au ‘ignorat dovezile de necontestat’ avansate de Rusia, ‘singura care a furnizat informații fiabile’, bazându-se ‘în principal pe ceea ce au furnizat structurile de securitate ucrainene, care sunt părtinitoare’ , a continuat ministerul rus, informează Agerpres.

Primele rezultate ale anchetei internaționale privind distrugerea avionului Boeing care efectua zborul MH17 relevă faptul că racheta, lansată din Rusia, a fost trasă de pe un câmp situat atunci pe teritoriul controlat de separatiștii proruși în estul Ucrainei.

Citeşte şi Cursa MH17, care s-a prăbuşit în Ucraina, a fost doborâtă de o rachetă provenită din Rusia, spun procurorii

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur, pasageri și membri ai echipajului, în majoritate cetățeni olandezi, și-au pierdut viața în urma prăbușirii avionului, potrivit Agerpres.

O altă anchetă, coordonată de Biroul olandez de anchetă pentru securitate (OVV), a concluzionat anul trecut că avionul Boeing 777 a fost doborât de o rachetă sol-aer de fabricație rusă BUK lansată dintr-o zonă controlată de separatiștii prorusși, fără a-i identifica pe autorii tirului.

Moscova și separatiștii dezmint totuși această versiune și atribuie atacul forțelor ucrainene. Almaz-Antei, constructorul rus al rachetelor BUK, a afirmat la rândul său că racheta incriminată este un model care nu mai este în serviciu în armata rusă și că a fost lansată de pe un teritoriu care în acea perioadă era disputat între rebeli și armata ucraineană.