Antonescu: Acuzaţiile de fraudă la referendum au apărut după vizita lui Philip Gordon

RomaniaTV.net
18 08. 2012, 07:22

Întrebat ce a vorbit cu Philip Gordon, Antonescu a răspuns că a văzut cu ochi buni vizita acestuia în România, considerând că este oportună, necesară, normală. Antonescu a spus că subiectul legat de acuzaţiile de fraude masive la referendum a reapărut în spaţiul public în urma vizitei la Bucureşti a reprezentantului Guvernului SUA, Philip Gordon.

„Domnul Gordon a pus problema corect, principial şi – aici nu am avut nimic de comentat – a faptului că deznodământul acestui episod, al acestei crize, să fie unul a cărui legitimitate să nu poată fi pusă la îndoială (…). Evident, am discutat despre votul care s-a dat (…) Ce e de reţinut este că domnul Gordon în această întâlnire nicio secundă nu a pus problema ipotezei unor fraude masive”, a spus Antonescu.

El a spus că înaintea acestei discuţii nu exista în spaţiul public discuţia privind fraudele la referendum. „Domnul Băsescu nu denunţase fraude masive”, a spus Antonescu.

„În momentul în care declaraţia sa finală, care are începutul şi sfârşitul foarte corecte, foarte corecte, are acest pasaj, care vorbeşte despre «acuzaţii credibile de fraude masive», sigur că în momentul ăla am spus «Cu asta nu mai sunt de acord, nimeni nu a discutat despre asta şi nu s-a întâmplat aşa ceva»”, a spus Antonescu.

Întrebat în legătură cu declaraţii mai vechi potrivit cărora ambasdorul SUA nu este echidistant, ci este de partea lui Traian Băsescu, Antonescu a spus că mai multe lucruri dovedesc aceste afirmaţii. El a amintit că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, l-a vizitat la MAI pe Ioan Rus când acesta a demisionat de la şefia ministerului.

„În momentul în care domnul Gitenstein îi propune domnului Philip Gordon, care a venit în această vizită, drept reprezentanţi ai societăţii civile din România, o listă în care apare, de pildă, institutul de politici şi practici creştine, sau, în fine, sau cum se cheamă, şi care funcţionează pe lângă PDL, şi nu inserează în această listă să spunem o organizaţie ca Pro Democraţia sau ca Transparency International (…) când cineva ca fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, un preşedinte căruia Statele Unite nu au deloc de ce să îi poarte o amintire neplăcută (…) nu găseşte, deşi a dorit, un loc pe lista acestor interlocutori din societatea civilă (…) spune tot. În momentul în care văd aceste lucruri, îmi mai trebuie ceva?”, a spus Antonescu.

El a spus, în sprijinul afirmaţiei că ambasadorul SUA este de partea lui Traian Băsescu, că a asistat la discuţiile la care Gitenstein intra „în detalii”. „Spunea că nu îl interesează motivarea Curţii Constituţionale, ci numai erata”, a spus Antonescu, referindu-se la Gitenstein.

Philip Gordon, reprezentant al guvernului american, a declarat, luni seară, în timpul vizitei la Bucureşti, că SUA susţin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităţilor de la Bucureşti, precizând că a auzit „ceea ce trebuia” de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceştia vor respecta ce au spus.

„Am venit şi pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat”, a spus Philip Gordon.

Citeşte şi Trimisul SUA: N-aş fi fost aici dacă nu am fi avut senzaţia că lucrurile alunecă în direcţia greşită