Anunț important pentru milioane de români! Iată pensiile care vor fi tăiate în această lună

Ministerul de Finanțe urmează să decidă dacă va impune sau nu supraimpozitarea pensiilor speciale. În acealași timp, premierul Nicolae Ciucă nu e de acord cu noua lege și vrea să vină cu o serie de excepții pentru anumite categorii de pensionari.

07 iul. 2022, 18:55
Anunț important pentru milioane de români! Iată pensiile care vor fi tăiate în această lună

Conform unor surse politice, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, are timp până pe data de 20 iulie să-și prezinte proiectul privind impozitarea pensiilor speciale în fața coaliției de guvernare. El dorește să dea o lege egală pentru toate categoriile de pensionari.

Ministrul Finanțelor are de gând să supraimpoziteze pensiile speciale pentru toate categoriile, însă Ciucă nu e de acord, dorind ca anumite categorii să facă excepție de la această regulă.

Premierul vrea ca excepția de la regulă supraimpozitării pensiilor speciale să facă: MAI, SRI și MApN. La rândul său, ministrul nu e de acord cu aceste excepții pe motiv că proiectul ar putea fi contestat la Curtea Constituțională.

Mai mult, s-ar fi discutat și despre un prag de impozitare a pensiilor speciale. Pragul ar fi de 25.000 de lei brut, însă sunt mai multe praguri de acest tip în discuție.

În același timp, Comisia Europeană a precizat clar faptul că pensiile foștilor militari trebuie să facă parte din în reforma cuprinsă în PNRR.

„Legat de pensiile speciale, este important să reiterăm că pensiile speciale cuprind nu doar cele şase categorii de pensii de serviciu existente în România enumerate în prezent la punctul b) în memorandumul Ministerului Muncii.

Important, pensiile speciale includ şi pensiile pentru forţele de securitate şi apărare (armată, poliţie) şi trebuie să fie şi ele acoperite de reformă”, extras din documentul Comisiei Europene transmis Ministerului Muncii.

Citește și PENSII 2022. Cât costă şase ani de vechime în muncă. Tot ce trebuie să ştie românii care vor să iasă mai repede la pensie

Citește și Se majorează pensiile din 2023, anunţ oficial de la premier